Népszabadság = szabad nép?

2016. október 13. 09:54

Amiatt, hogy a magyar sajtópalettán a Népszabadság neve megszűnt létezni, forradalmi hevületet csiholni magamban nem tudok, nem is akarok.

2016. október 13. 09:54
Lotte
Nőiszem

„1956 októberének hangulatában élve és kicsit távolabbról tekintve arra a szikár tényre, hogy a lap, amely a magyar kommunista párt elsőszámú szócsöve, s vele a Szovjetunió magyar hangja volt megszűnt – akár Szabad Népként, akár Népszabadságként illették is –, inkább azt a kérdést veti fel bennem, hogy lehetséges az, hogy ez a lap egyáltalán tovább élhetett a rendszerváltás után?

Az emberarcúra maszkírozott kádári diktatúra következménye volt ez is, nem sodorta el a népharag az oly sok és oly sokféle hazugságot közlő lapot, hanem elmaszatolva a múltat és pirulás nélkül újrafazonírozva a jelent, tovább élt és virult. Így kerültek a Szovjetuniót dicsőítő írások helyére az európai értékekért aggódó hasábok, a kommunizmus eszméjét hirdető cikkek helyére a neoliberális eszmefuttatások…

Félreértés ne essék, az állásukat vesztett sajtómunkásokat sajnálom, de amiatt, hogy a magyar sajtópalettán a Népszabadság neve megszűnt létezni (vajon végleg megszűnt, vagy csak »szabira« ment?), forradalmi hevületet csiholni magamban nem tudok, nem is akarok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Revenant
2016. október 18. 15:42
Ez a nőiszem mi? A Magyar Idők punetti tagozata?
dakotasámán
2016. október 17. 14:41
kedves nyelvelő ! egyáltalán nem állítanám, hogy orbán viktor nem rögeszmés, és azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy 2016-ben már nem lehet az t megcsinálni, amit az 1920-as, 30-as években meglehetett.orbán viktor megteszi mindazt, amit most megtehet. kubatov kopasz különítményét odavitette a nemzeti választási irodához, megcsinálta a 2006-os zavargásokat, és onnantól kezdve úgy érzi, nincs a számára korlát. ha lehet törvényesen, ha kell törvénytelenül. egy maffia főnök is legendásan cslád szerető és jó apa, ez, hogy úgy mondjam, alap, ez nem különösebb plusz. az információkat szállítják a részére, - titkosszolgálat, hírelemzők -, és úgy adagolja a nyilvánosság számára, hogy zseniálisan előre látónak tűnjön. annak idején, a belügyminisztertől baráti szálakon - Stumpf Istvánon keresztül -, eljutott hozzá az info, hogy kivonják az orosz csapatokat. ezek után nem kellett különösebb bátorság az orosz csapat kivonás követeléséhez. ugyanez volt a migránsok esetén is. 2014-ben is keresztül utazott Magyarországon 40 ezer migráns. senki nem tudott róla, csak orbán viktor. 2016-ban pár száz migráns ha átutazott az országon, és micsoda gyűlölet kampány bontakozott ki. nem a migránsok plakátolták tele az országot, hanem orbán viktor rendelte el. nagyon enyhe kifejezés egy diktatúrára, hogy vannak bibik. nem azok, elnyomás, és az ország kifosztása van. egyébként nagyon nem lennék meglepve, ha kiderülne, egy "osztrák kisnyugdíjas" robbantott a népszavazási kampány finisében. hogy a kép teljes legyen, az IMF hiteleket természetesen hitelekből fizette vissza orbán, magasabb kamatozású hitelekből, mint az imf hitel lett volna, ha marad. ha a saját mozgásterének bővítéséről van szó, semmi sem drága neki. csak a kis adófizetők szívnak, de az nem zavarja. hát ennyit erről a jóérzésű emberről. szép napot neked !:)
catalina9
2016. október 17. 14:33
Pinter68 [Hozzászóló kiszűrése] 2016. október 13. 17:25 @catalina9 Catalina kedves! Szerintem nem kellene a humorral próbálkoznia. Egyikőjüknek sem tesz jót." nekem nem árt.
koronaszepe
2016. október 16. 03:42
A legnafyobb példànyszàmban értékesített politikai napilap.Valójàban annyian vették, mint az összes többit. Szerzőnkről; (szőke)női szemmel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!