Milyen a jó tábor?

2016. július 09. 17:24

A gyermekvédelmi törvényben a táborszervezésre vonatkozó részt érdemes lenne szakmai körökben megbeszélni és ajánlásokat megfogalmazni egy későbbi törvénymódosításhoz. Jelenleg nem kell a táborszervezőnek pedagógusnak lennie, a cég akár kazángyártással is foglalkozhat, ha a tevékenységei közé felvette a gyermekek napközbeni ellátását.

2016. július 09. 17:24
Erdeiné Csepregi Erzsébet
www.kapocs.eu

„Szép feladat gyerekek számára a vakációban programokat szervezni. Pedagógusként hálás feladat is, mert nem tanítunk (Dehogynem! Csak másképp! Mostanában már egyre többen tudják, mi a tapasztalati tanulás). A szépsége mellett azonban nagy felelősség is. A legtöbb szülő tudja, tapasztalta, hogy sokszor akkor is megtörténik a baj, ha mindkét szülő ott áll a gyerek mellett. Azt szoktam mondani, hogy a táborokban a legrosszabbra tervezünk és a legjobbat reméljük.(...)

A táborszervezőkkel való beszélgetések során arra jutottunk, hogy a gyermekvédelmi törvényben a táborszervezésre vonatkozó részt érdemes lenne szakmai körökben megbeszélni és ajánlásokat megfogalmazni egy későbbi törvénymódosításhoz. Az indokolta ezt, hogy jelenleg nem kell a táborszervezőnek pedagógusnak lennie, a cég akár kazángyártással is foglalkozhat, ha a tevékenységei közé felvette a gyermekek napközbeni ellátását. Óriási igény van erre a szolgáltatásra, a szolgáltatók szakmaisága pedig eléggé heterogén.

A szülőkkel való beszélgetésekből kiderült, hogy számukra az a legfontosabb, hogy biztonságban legyenek a gyerekeik, csak ez után jön a program és az étkezés minősége. Sok szülő nem is kérdez rá, nem tudja hol nézzen utána, hogy a tábor bejelentett-e? Ha a tábort bejelentették, akkor a területileg illetékes ÁNTSZ kiállít egy igazolást erről, amit a táborszervezőnek a tábor helyszínén be kell mutatnia ellenőrzés során. (...)

A táborszervezés szakmai és emberi erőforrás része az, ami látható a szülők számára. Gyakran találkozom azzal, hogy valakik (nincs megadva cégnév csak egy e-mail cím vagy telefonszám) tábort szerveznek, de nem jelentik be a tábort (NM rendelet kötelezi erre a táborszervezőt) a hatóságnál. (...)

Az, hogy van-e bármilyen nyilatkozat, hogy a szülő hozzájárul a gyermek táborban való részvételéhez, szintén fontos. Ha a szülőnek kifogása van a biztonsággal, programokkal, étkezéssel kapcsolatban csak akkor tudja érvényesíteni ezt, ha kapott nyugtát/számlát, amire hivatkozni tud (nem elég a nyilatkozat). A kifogásokat először célszerű a gyermekjogi képviselőnél jelezni (területi illetékességük van) és ha komolyabb a probléma, akkor a Fogyasztóvédelmi, Munkaügyi Felügyelethez fordulni. (...)

A 6 éves kor alatti gyerekeket nevelő dolgozó szülők nem ismerik eléggé saját lehetőségeiket (pl. családi napközi is lehet adómentes juttatás) és így nem is tudják erre felhívni a munkáltatók figyelmét. Érdemes lenne pedig ezt a lehetőséget kiterjeszteni a nyári szünetre és a nagyobb gyerekekre is. A nyári szünetben ez a lehetőség a szülők anyagi megterhelését nagy mértékben könnyítené meg. A hosszú távra tervező, jól prosperáló cégek vezetői, HR-esei pedig tudják, hogy a legjobb befektetés a saját dolgozóba való befektetés: ha a társadalmi felelősségvállalást a saját dolgozóikon kezdik és ráadásként költségszámlaként betehetik a könyvelésükbe ezt a támogatást."

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!