Az nem elég, hogy régen minden rosszabb volt

2016. július 02. 16:17

A kérdés ma már nem az, mit kapnak, mit harcolnak ki maguknak az lmbtq-közösség tagjai, hanem az, hogy milyen alapon korlátozzunk bárkit a nemi identitása vagy szexuális orientációja alapján.

2016. július 02. 16:17
Dudás Gergely
Index

„És nem vigasz az sem, hogy talán és remélhetőleg az utolsó meleg (lmbtq) generáció éli úgy az életét Magyarországon, hogy másodrendű polgárai az országnak. Hogy talán ezek az utolsó évek, amikor sok, a mindennapi életet meghatározó helyzetben titkolózniuk, szégyenkezniük - még ez a kifejezés is rettenetes - vagy akár konkrétan félniük kell. Hogy a róluk és fejük felett zajló politikai kommunikáció alapja nagyjából az, hogy örüljetek már annak, ahova eddig eljutottunk, nincs börtön, nincs pszichiátria, sőt, még élettársak is lehettek. Most már aztán kuss, buzik (vö.: de jó, hogy már nincs körmös az iskolában; mondjuk kötelező bugyiletolás azért előfordul.)

És persze, igaz: a melegjogi mozgalom a legújabb kori polgári jogi mozgalom, és bizonyos értelemben nagyon rövid idő alatt nagyon nagy utat tett meg. Lehet és kell az eredményeknek örülni, benne az amerikai legfelsőbb bíróság történelmi döntésével, mely egy évvel ezelőtt szövetségi szinten mondta ki, hogy a meleg pároknak joga van polgári házasságot kötni. Igen, abban az USA-ban, ahol egyébként alig néhány éve is léteztek szexuális aktusok formáit büntető törvények vagy éppen olyan szabályok, amelyek alapján akár elbocsáthattak egy a homoszexualitást »pártoló« tanárt. És ahol függetlenségi nyilatkozatot jegyző Jefferson még azzal számított úttörőnek, hogy halálbüntetés helyett beérte volna a homoszexuálisok kasztrálásával. (...)

De rossz úton jár, aki ezzel példálózik. A magyar közélet egyik legnagyobb baja az állandó relativizálás, az arra épülő önfelmentés, hogy másutt sem jobb, sőt, van ahol rosszabb. A hibáinkra keresünk igazoló mintákat, ahelyett, hogy világos és egyértelmű értékekhez, elvekhez mérnénk magunkat és azt, ahol és amerre tartunk (...)

A kérdés ma már nem az, mit kapnak, mit harcolnak ki maguknak az lmbtq-közösség tagjai, hanem az, hogy milyen alapon korlátozzunk bárkit a nemi identitása vagy szexuális orientációja alapján. A kérdés, amit minden politikusnak fel kéne tennie magának az, hogy van-e jogom és miért gondolom szükségesnek, hogy hátrányosan különböztessek meg egy társadalmi csoportot? És a konkrét jogi lépések, törvényalkotási munkán túl mit teszek azért, hogy az intolerancia és a homofóbia csökkenjen? Egy sor nagykövetség évek óta fontosnak tartja, hogy államát képviselve nyilvánosan megjelenjen és támogatásáról biztosítsa a Pride-ot. Hány magyar politikai párt és politikus teszi ezt meg?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2016. július 03. 18:25
A többség tudomásul veszi, hogy a természet, vagy a jóisten teremt saját neméhez vonzódó embereket is. Az is természetes, hogy pusztán a nemi beállítottságuk miatt senki sem tekintheti őket másodrendű állampolgárnak. A magamutogatás viszont természetellenes, a felvonulások kizárólag erről szólnak és nem valamiféle érdekvédelemről. Nekik is illene ott meghúzni a határt a nyilvánosság és a magánélet közt, ahol a többségnek. Nekik kellene rájönni, hogy ezt a magamutogatást a többség ugyanúgy és indokoltan nem tolerálja, mint a „mutogatós bácsikat”. Az értelmetlen provokáció automatikusan szélsőséges reakciókat vált ki. Politikai haszonszerzés céljából, ezért támogatják a neoliberálisok is a mutogatósdit.
atila68
2016. július 03. 16:59
"milyen alapon korlátozzunk bárkit a nemi identitása vagy szexuális orientációja" Pedofil szadistákat pedellusnak minden általános iskolába!
Box Hill
2016. július 03. 10:48
"A kérdés ... milyen alapon korlátozzunk bárkit a nemi identitása vagy szexuális orientációja alapján." Ezt a bölcsektől kell megkérdezni: Moshe Maya rabbi az izraeli parlamentben leszögezte: a Halakha törvénye szerint a homoszexualitás büntetése: halál. Forrás: Ze'ev Chafets: Real Torah Judaism, The Jerusalem Report, 1996. január 25, 18.old. "A Halakha (a zsidó törvény) megszabja, hogy a leszbikust nem kell halállal büntetni, mint a férfi homoszexuálist, sőt még pappal is köthet házasságot. Viszont tettéért fegyelmi büntetés jár: megkorbácsolás." Forrás: Maurice Lamm: The Jewish Way of Love and Marriage (A szerelem és a házasság zsidó módja), Harper, 1980, 67.old.
Balango
2016. július 03. 10:21
Ha Európának lesz még egyáltalán jövője, az csak a dudás gergelyek nélkül képzelhető el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!