Lecsavart potméter

2016. április 22. 07:24

Tudom, merész párhuzam, de legutóbb Bajnai Gordon csapata hitt abban, hogy képes a középet megszólítani. A Jobbik most az ellenkező oldalról indul, bár minden bizonnyal nem ugyanazokért.

2016. április 22. 07:24
Tamás Ervin
Népszabadság

„Vona aligha kalkulált azzal, hogy az útelágazásnál legközelebbi munkatársai engedelmesen kilépnek a reflektorfényből, s egyszerű párttagként (még képviselőként), lecsavart potméterrel követik őt a néppártosodás felé. Ez már csak azért sem ilyen egyszerű, mert a törzs­szavazók nagy része sem tud mit kezdeni ezzel, s itt emlékeztetünk a Medián legutóbb közzétett antiszemitizmus-kutatásának adataira. Vona nyilván nem csupán szemantikai különbséget lát a radikális és a szélsőséges minősítésében, de a potenciális szavazóknak eszük ágában sincs a differenciát elemezgetni, bennük elementáris düh tombol, és minden összeesküvés-elméletre vevők, mert a legtanultabb fia­taljaik is úgy vélik: a magyar történelem a nép jóhiszeműségével való sorozatos visszaélés története. Az ország mindig a szívóágon végzi, és sok külső és belső ok miatt most is ez a veszély fenyeget. A fékezett habzású, felelősebb politizálás lehet, hogy csökkenti néhány párthoz vonzódó polgártárs ijedelmét, de lelohaszthatja az eddigi aktivisták lelkesedését is.

Ha súlyossá válnak a konfliktusok, a helyi hálózatok láthatják kárát, eltűnhetnek, felszívódhatnak a testvérharcban. A szociális érzékenység, a korrupció, a kliensrendszer kíméletlen részrehajlása és Orbán kacskaringós külpolitikája szerezhet pluszpontokat, de a Fidesz még mindig képes arra, hogy egyszerre fújjon hideget-meleget, és ez csak kissé remegtesse meg táborát – elég a kormányfő március 15-i beszédét és a Kohl-látogatás után mondottakat összehasonlítanunk. És Orbánék komoly rutint szereztek abban, hogy maximálisan kihasználják egy konkurens, avagy testvérpárt belső viszályát. Eszközei pedig, mint tudjuk, végtelenek.

Tudom, merész párhuzam, de legutóbb Bajnai Gordon csapata hitt abban, hogy képes a középet megszólítani. A Jobbik most az ellenkező oldalról indul, bár minden bizonnyal nem ugyanazokért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2016. április 23. 00:10
Zázrivecz ahogy öregszik, egyre inkább hasonlit Leninre.
néhai Ch.Pilot
2016. április 22. 23:42
"... legutóbb Bajnai Gordon csapata hitt abban, hogy képes a középet megszólítani. A Jobbik most az ellenkező oldalról indul, bár minden bizonnyal nem ugyanazokért." Pedig de!
GV0917
2016. április 22. 22:01
Ervin, ne csodálkozz, hogy a "közepet" megszólítani nem lehet, hiszen OLYAN NINCS IS!Bizonyíthatom neked a Pengő nevű egykori váltópénzeinek egyike a vas húszfilléres lyukas volt, mint a Bem -téri zászló '56-ban! A Forint legkisebb váltópénze- a kétfilléres is lyukas volt. Ezért hordták sokan a jambó bigyóján( a tetején volt egy pálcika alakú izé-hogy mi célból, azt ne kérdezd.)Tehát ha a lyuk KÖZÉPRE ESIK- ott többnyire hiába keresik a "közepet": nincs!Még a Libás sem találta...Hiába jeleztek előre 27 %- os előnyt. Kamu volt, mint a magyar politikai CENTRUM PÁRTOK,EGYÜTT,(PM_MLP stb) vagy külön-külön...
pollip
2016. április 22. 16:14
"egy konkurens, avagy testvérpárt " Ez némileg ellentmondásos:-)))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!