A demokráciaexport bosszúja

2016. április 19. 15:31

Az elmúlt egy-két évtized egyik legkártékonyabb világpolitikai jelenségének a demokráciaexportot tartom. Akárhonnan próbálom nézni, ugyanoda jutok.

2016. április 19. 15:31
Gazda Albert
G-Közép

„Vannak alapvető értékek, amelyekben személy szerint nem kételkedem. Azt gondolom: a parlamenti demokrácia, a politikai váltógazdaság, a jogállam, a piac mind meghatározó szerepet játszik abban, hogy sokkal jobb nekem most – az utánam következő generációknak pláne –, mint 1990 előtt volt. Szabad vagyok. Társadalmi-politikai értelemben okvetlenül, akkor is, ha előfordul, hogy szorongatnak, és ha vannak, akik nem kedvelnek. Ez vele jár. De azt írok, amit akarok – még van hova –, és arra szavazok, akire akarok. Amit írok, bárki olvashatja, szeretheti, utálhatja, ignorálhatja, bántalom viszont nem érhet érte, hacsak az új nyilvánosság reakcióit nem veszem annak – nem veszem –, ahhoz pedig, hogy mikor kire szavazok, senkinek semmi köze.

Ezek ugye evidenciák. Hogy miért hozakodok elő velük most?

Nem azért, mert Orbán Viktor határokat feszeget. Arról eleget beszéltünk az utóbbi időben, és fogunk is még rengeteget.

Most más témám van.

Melynek lényege: az, hogy az alapvető értékeket fontosnak tartom, és a nyugatos demokráciákat barátságosabbnak, tisztességesebbnek látom, mint Vlagyimir Putyin Oroszországát, Ilham Aliyev Azerbajdzsánját vagy az Iszlám Államot, semmi esetre sem jelentheti azt, hogy ne fogalmazhatnék meg kritikát ezen értékek bármelyikével kapcsolatban. Igenis megtehetem. Bőven. Nem muszáj hibátlannak látnom a tömegdemokráciát – ajjaj, még mennyire, hogy nem –, a legkevésbé sem kötelező csodálnom a világ uraként bohóckodó újkapitalizmust, szó sincs arról, hogy rajonganom kell a befolyásuk kiterjesztésén szorgosan munkálkodó birodalmakért.

Majd ha bolond lennék.

Mindenkinek vannak érdekei. Nemcsak a kínaiaknak vagy az oroszoknak, hanem szövetségeseinknek – például az Egyesült Államoknak és Németországnak – is, és ezen érdekek érvényesítésének mechanizmusa korántsem mindenáron tiszta szívű és nemes lelkületű. Már amennyiben egy mechanizmusnak lehet lelkülete egyáltalán.

Az elmúlt egy-két évtized egyik legkártékonyabb világpolitikai jelenségének a demokráciaexportot tartom. Akárhonnan próbálom nézni, ugyanoda jutok. Egyáltalán nem kell ezért az ismert sztereotípiához folyamodnom, amely szerint az amerikaiaknak csak az olaj számít, a geopolitika, saját biztonságuk, az egypólusú világrend fenntartása és ápolgatása. Ha úgy rakom össze a képletet, hogy a fentiek ellenére elfogadom: puszta altruizmusból, jófejségből akarjuk, hogy demokráciává váljanak a nem demokráciák szanaszét – Közép-Ázsiában, Észak-Afrikában, Kelet-Európában –, akkor sem kerek a sztori. Akkor is az van, hogy nagyképűek, képmutatóak, ostobák vagyunk.

A történelem ugyanis nem játék. A történelemnek menete van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. április 20. 10:33
paraklétosz [Hozzászóló kiszűrése] 2016. április 19. 15:38 Forró téma langyosan tálalva." A cink alacsony olvadáspontú fém!!!
catalina9
2016. április 20. 10:30
Onurisz [Hozzászóló kiszűrése] 2016. április 19. 20:03 Az lenne a csoda, ha nem lenne kettős beszéd, ha nem ekéznék Orbánt ha kell, ha nem. De Gazda teljes szövege is kifejezetten korrekt és pontos." Most. Persze most is belekeveri Putyint, Orbánt stb. stb. szóval nem hagyja ki a kötelező köröket. Onnantól kezdve pedig olyanokkal áll elő nagy bátran, amit mindenki tud. Igazi hasbaraszöveg Cink módra.
puszika
2016. április 19. 20:00
Csak tudod az a baj Gazduram,néhány év előtt még nagyban istenítettétek a demokrácia exportját!! Nem kellene valami önvizsgálatot végezni, mielőtt a bírálat szavait okádjátok a nagyérdemű elé?? Bizony nagyon is kellene,hogy lássátok végre milyen érdekvezérelt egyedei vagytok a társadalomnak!!!!
Onurisz
2016. április 19. 19:11
Nocsak, milyen értelmes, megfontolt írással állt elő ismét ez a máskor bicskanyitogató Gazda Albert. Bizony az emberiség kulturális-mentális rendszerekbe szerveződése nem játék. A nagyképű európai "imperializmus" Kolumbusz óta azt hiszi, hogy kénye-kedvére és a saját hasznára ráncigálhatja a többi kultúrát. Csakhogy évszázadokig nagyon is tisztában volt vele, hogy kihasználja őket és azzal is, hogy ő maga mi, és mi az érdeke. Most meg azzal hülyíti magát, hogy a jótevőjük, és elvitte hozzájuk a kánaánt. Nem érti, hogy ma totálisabban kizsákmányolja a többi kultúrát, mint valaha, emiatt élhet tespedt, hedonista, mérhetetlenül pazarló és saját reprodukálására képtelen életet. Közben a káoszba, gyökértelenségbe és nyomorba szorított kultúrák egyszerűen túlszaporodtak bennünket és készülnek elözönleni. A mindig is a legnagyobb ellenségünknek számító iszlám nem is olyan törpe kisebbsége pedig egyenesen a kiirtásunkra törekszik. Az önnön nagyszerűségüktől és liberalizmusuktól elalélt euroatlanti pojáca-entellektüelek szabadságtanfolyamokat szerveznek nekik és mossák a lábukat. Azt hiszik, az új "honfoglalók" majd hálásak lesznek érte és eltartják őket, ha majd luxusnyugdíjba mennek. Ez a mostani liberalizmus pedig hol van már az eredeti klasszikus liberalizmushoz képest? Hol van már Handel korának erős, büszke, hívő és művelt liberális londoni polgársága?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!