Orbán Viktor után is lesz jobboldal

2016. március 20. 12:18

Az Orbán-rendszer vége nem lehet más, mint bukás.

2016. március 20. 12:18
Török Gábor
MNO

„Mi lehet akkor az Orbán-rendszer kifutása?

Nem lehet más a vége, mint a bukás.

Mi ingathatná meg ezt az elképesztően erős rendszert? Az ellenoldalon erre nincsenek komolyan vehető jelentkezők.

Az idő. Az idő elképesztő mértékben roncsol. Ha nem sikerül már például a migránskérdéssel sokáig elterelni a figyelmet a nagy belpolitikai ügyekről, mint az oktatás, egészségügy, szociális ügyek, csőstül fognak megjelenni a problémák, és a népszerűség meginog. Az amortizáció a politikában természeti törvény. A 2018-as választást egyáltalán nem tartom lefutottnak. Orbán Viktornak nincs ellenfele, de ki fog termelődni, ha olyan lesz a politikai környezet. Nézzük csak meg az időközi választások eredményeit. Ma már ott tartunk, hogy a nem fideszes választótábor nagyobb lett, mint a fideszes. Ha fideszes tanácsadó lennék, jobban aggódnék 2018-ért, mint ők. Ugye nehezen tudjuk elképzelni a mondjuk 98 mandátumot szerző, vagyis a választást megnyerő, de többséget nem szerző Fidesz élén álló Orbán Viktorról, hogy a Jobbikkal vagy az MSZP-vel egyezkedik?

A rezsicsökkentés és a migrációs válság után is csak akad még csodafegyver…

Ezek nélkül a Fidesz már rég nem lenne ennyire népszerű. A rezsicsökkentés magasra húzta a támogatottságot, s ott is tartotta, ezzel szemben a migránskérdés inkább már csak elfedi a valódi problémákat. Amint lekerül a politikai napirendről, a Fidesz visszazuhan oda, ahol bő egy éve tartott. A Fidesz felépített egy működő narratívát, és amit tett – például a kerítésépítést –, az idő igazolta. Ám csak azzal, hogy megoldotta a problémát, nehezen fogja tudni napirenden is tartani. Nem hiszem, hogy ezt még két évig lehet csinálni, megőrizni a látszatát, hogy végveszély van. Pedig Orbán arról beszélt március 15-én, hogy igenis az van, jön a zombiapokalipszis. Kérdés, meddig hisszük el, hogy zombik állnak a kerítés előtt, akik akár be is jöhetnek a kiskertbe. Ha ezt elhisszük, a Fidesznek nyert ügye van, de ha két éven át már nem hisszük el, márpedig számos jele mutatkozik, hogy a társadalom valóban egyre szkeptikusabb a veszély mértékét illetően, akkor új csodafegyver kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 558 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13
2016. március 24. 04:25
Török Gábor! Úgy van Maga is az elemzéseivel, mint a Jó Öreg Hölgy Ferge Zsuzsa akadémikus a szegénység kutatással. 65 éve, 1950 óta kutatja, de az ellenszerét azóta sem találja, Orbánt meg egyik napról a másikra akarta megbuktatni, vagy legalábbis tudatta volna vele, hogy mennie kell. Ennyi ideje már nincs hátra a semmitmondó elemezgetéseihez, majd lesz valahogy és 65 év múlva megmondják, hogy kinek volt igaza.
Hermelin
2016. március 21. 17:13
Gábor, Gábor! A Hírtv-s szereplései jutnak eszembe. Remélem most sem hagy cserben bennünket és minden pont fordítva történik.
catalina9
2016. március 21. 16:23
Ellensúly [Hozzászóló kiszűrése] 2016. március 21. 15:23 Újpest-Angyalföld, Veszprém, Tapolca, Salgótarján – a nagyobb horderejű időköziken folyamatosan kikap a Fidesz. Ez tendenciát jelez, azt, hogy óriási tömegek morzsolódtak le a Fidesz táborából." ki hinné? "...A szavazásra jogosultak kétharmadának, 5 millió 300 ezer embernek van kedvelt pártja. A Fidesz tábora 2,2 milliós, a Jobbiknak nagyjából feleannyi, 1,1-1,2 millió támogatója van. A Magyar Szocialista Párt mögött 800 ezren sorakoznak fel.... Az intézet arra a következtetésre jutott, hogy a Fidesz támogatottsága széles társadalmi alapokon nyugszik, hiszen 24 százaléknál kisebb támogatottsága egyetlen lakossági csoportban sincs. A Fidesz a legnagyobb előnyre a véleményformáló rétegek köreiben tett szert: a kormányzópárt a diplomások körében 36, az aktív, szellemi dolgozók csoportjában 34 százalékon áll. ...."
Megtalálta
2016. március 21. 13:48
Szerintem meg nem. Én nyertem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!