Veszélyes javaslat

2016. január 16. 11:33

A mostani javaslat elvileg lehetővé teszi a rendkívüli eszközök akár belpolitikai célokra történő alkalmazását is, ezért elfogadhatatlan. A bizalom és a jó szándék fontos dolgok, de nem helyettesítik az intézményes garanciákat.

2016. január 16. 11:33
Szerető Szabolcs
MNO

„Magyarország a hivatalos értékelések szerint sincs közvetlen veszélyben, de érthető, ha a kormány átgondolja, szükséges-e a jogrendet egy esetleges, eddig nem tapasztalt veszélyhelyzetre tekintettel módosítani. Egyes szakértők szerint a mostani szabályok is kellő felhatalmazást biztosítanak a rendvédelmi szerveknek egy ilyen elképzelt kihívás kezelésére, a kormány szerint nem; ebben nem tudnék állást foglalni.

A parlamenti pártok elé terjesztett javaslat legfontosabb eleme látszólag az, ami a honvédség bevetését tenné lehetővé. Ez ésszerűnek látszik, ám a hírek szerint számos egyéb, rendkívül kényes, a nemzetközi gyakorlatban szokatlan pontot is tartalmaz az előterjesztés. Így terrorveszélyhelyzet esetén a kormány hatvan napig akár át is vehetné az irányítást a sajtó felett, korlátozhatná az internetes forgalmat, magán- és jogi személyek vagyonát zárolhatná. És így tovább. A Magyar Idők szerint a terrorveszélyhelyzet kihirdetéséről a kormány rendeletben határozna. Pont.

Nincs okunk feltételezni, hogy a háttérben valamifajta diktatórikus törekvés áll, az ellenzéknek – amelynek valamekkora támogatása nélkül a parlament nem tudja elfogadni mindezt – viszont az lenne a feladata, hogy a kormánypártokkal tárgyalóasztalhoz ülve pontról pontra mérlegelje, mihez ad vagy mihez nem ad felhatalmazást. És milyen garanciák beépítésével lehet kizárni, hogy bármelyik kormány visszaéljen a kivételes jogrend nyújtotta, szinte korlátlan lehetőségekkel. Úgy érzem ugyanis, hogy az előterjesztő szándékától függetlenül – meggyőződésem szerint azzal ellentétesen – a mostani javaslat elvileg lehetővé teszi a rendkívüli eszközök akár belpolitikai célokra történő alkalmazását is, ezért elfogadhatatlan. Aki az alaptörvény-módosítást a jelenleg ismert formájában megszavazza, az a feltétlen bizalmáról biztosítja a kormányt. Nemcsak Orbán Viktorét, hanem a mindenkorit. Nagy bátorság és végtelen jóindulat szükséges ehhez. A bizalom és a jó szándékba vetett erős hit fontos dolgok, de nem helyettesítik az intézményes garanciákat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2016. január 16. 23:40
Elkeserítő, hogy a States-, Paraklétosz- és Loannes-félék arra sem veszik a fáradságot, hogy elolvassák az egész cikket. Lehet, hogy illúzió, de úgy vélem, akkor talán nem égették volna magukat ekkora marhasággal. Persze szeretőszabolcsozni, simicskázni, 180 fokos fordulatot hazudni egyszerűbb, gondolkodni sem kell hozzá. A hazudozóktól megkérdezném – nyilván hiába –, hogy mit szólnak a cikk utolsó mondataihoz. „Gondoljunk csak bele, mi történik, ha 2006 őszén az akkori kormánynak lehetősége lett volna saját hatáskörben, rendeleti úton hatvan napra számára lényegében teljhatalmat biztosító jogrendet bevezetnie! Mindenki biztos abban, hogy nem élt volna vissza a lehetőséggel? Mi a garancia arra, hogy soha nem lesz olyan hatalom ebben az országban, amely észreveszi és kétes célok érdekében alkalmazza az alaptörvénybe vésett kivételes lehetőséget? Azt hiszem, Orbán Viktornak igaza van: ezen a világon bármi megtörténhet.” Gondolom, ezek a bátor vitézek ismét lapítani fognak válaszadás helyett.
Peter8811
2016. január 16. 15:47
Szabolcs most, hogy Jobb oldali is vagy meg bal oldali is, így Sztereó Szabolcs név élethűbb lenne neked.
drkovax
2016. január 16. 14:11
Fletó enélkül is tiltott be szlovák terroristákra hivatkozva fideszes nagygyűlést, vagyis balról kuss ...
Adam5
2016. január 16. 13:48
"Egyes szakértők szerint a mostani szabályok is kellő felhatalmazást biztosítanak a rendvédelmi szerveknek" - Ki mondja? Igaz vagy nem? "terrorveszélyhelyzet esetén a kormány hatvan napig akár át is vehetné az irányítást a sajtó felett, korlátozhatná az internetes forgalmat, magán- és jogi személyek vagyonát zárolhatná." - Milyen típusú terrorveszélyhelyzet az, ahol ezek hatásos eszközök?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!