Mi van még egy üveg magyar borban 2.

2016. január 21. 16:42

A szőlő- és bortermelés adatait is legalább három hivatal tartja nyilván. A hivatalok egymással nem beszélnek, adatokat egymástól nem kérnek. Minden adatért a termelőhöz fordulnak. Büntetés terhe mellett.

2016. január 21. 16:42
Jásdi István
Jásdi István
MNO

„A szőlő- és bortermelés adatait is legalább három hivatal tartja nyilván. Különböző időpontban és bontásban, hogy senki ne próbálhassa összehasonlítani.

A hivatalok egymással nem beszélnek, adatokat egymástól nem kérnek. Minden adatért a termelőhöz fordulnak. Büntetés terhe mellett. Az adatokat külön dolgozzák föl, vagy hagyják pusztulni a jelentéseket a folyosón, mert nincs elég ember, szoftver és számítógép.

A különböző hivatalok által feldolgozott adatok nincsenek egymással köszönőviszonyban.

Olyan látszólag egyszerű kérdésekre, hogy mennyi szőlőterület van az országban, nincs válasz. Vagy van, háromféle. Aki mégis tudni akarja, nézze meg a Google Mapsen.

Minden hivatalnál munkatársak, íróasztal, számítógép, szoftver és légifelvételek. Költségvetési fejezetek.

Nem ez a legsúlyosabb. Jól képzett, jót akaró, zömmel készséges és jobb sorsra érdemes munkatársak, akik egy-két évtizednyi olyan munka után, amelynek fölöslegességét maguk látják át legelőször, alkalmatlanná válnak minden alkotó tevékenységre. Nem az államigazgatási feladatok tesznek impotenssé, hanem a környezet, a megtört hivatalnokokkal, és a célrendszer, amelyben elvész a tulajdonképpeni lényeg. Mi. A sokféle nyilvántartásban lubickolnak a csalók, elvesznek a jót akarók.

Ez is benne van. Ez mind.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csender
2016. január 22. 23:56
==KÖZRÖHELY!== Tényleg az, közröhej.
kgyula
2016. január 22. 20:43
És mi van egy flekk magyar borászi eszmefuttatásban? Jól ismert klisék a közigazgatásról, a bölcsesség látszata, fölényes mosoly... És mi nincs benne? Hogy kiknek megy az ingyen bor, és az mivel kompenzálja a "figyelmességet"...
kgyula
2016. január 22. 15:33
Lehet, azért ilyen túlburjánzó (ha valóban az) a közigazgatás, mert a magyar vállalkozó rendre a kibúvókat keresi, hogy lehet feltételek hiányában is támogatáshoz jutni, adót "elkerülni" (csalni), nagyot kaszálni, rövid időn belül dúsgazdaggá válni... mert a "polgár" szóról legfeljebb az jut ewszébe, hogy az egy családnév.. . No csak zért, hogy a szerző sztereotipiái mellé másmilyeneket is tegyünk. :) A borászok csak ne osszák az észt pusztán attól felbátorodva, hogy másoknál jobb "eszközük" van az érdekérvényesítéshez. Még emlékszem, mekkora felháborodásuk fogadta '97-ben azt az elképzelést, hogy a meghatározott termőheklyről származó minőségi bor 100%-ban feleljen meg a cimkén feltüntetett fajtának, termőhelynek és évjáratnak. Hát persze, nem lehetett volna minden évben ugynolyan színe a vörösboroknak a spanyol meg marokkói festőboroknak köszönhetően... meg a zamatok évjárat-kitettségét sem sikerült volna eltüntetni. Meg különeben is: "Ne a Kossuth térről akarják má megmondani!" Sikerült is "meggyőzni" a politikusokat az elképzelés képtelenségéről... :)))
csender
2016. január 22. 14:10
==1-2 üveg Bock-ot láttam!== 20 dollárért szinezék és aroma = Bock(de Tel-aviv). Majd ha nem lopott (1 forintért privatizált) szőlőterületen "termelt" és mégis hamisított (lásd fenn) borokat forgalmaznak a magyar borászatok (borhamisítók), akkor sokkal több kommentet olvashatsz itt is. 20-30 év.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!