Orbán Merkel alternatívája

2015. december 04. 12:28

Orbánt Európa legbefolyásosabb politikusának tartom Angela Merkel után, mivel ő Merkel alternatívája. Interjú.

2015. december 04. 12:28
Ivan Krastev
Die Presse

- Mennyiben tekinthető Orbán Viktor illiberális demokráciája a nyugati demokráciák komolyan vehető ellenpólusának?

- Orbánt Európa legbefolyásosabb politikusának tartom Angela Merkel után, mivel ő Merkel alternatívája. Ez az alternatíva a menekültválság során jelentősen vonzóbbá vált. Válság esetén a bizalom ellentéte nem a bizalmatlanság, hanem a félelem. Orbán ezt értette meg, és felhasználja ezt a félelmet. Ezzel együtt jó érzéke van a korszellem kiszimatolásához. Egész Európában van egy konzervatív ellenreakció.

- Látja már az utánzókat? 

- Lengyelország és Magyarország között nagy eltérések vannak az Oroszországhoz fűződő viszony terén. A most hatalomra került PiS évekkel ezelőtt megmondta: ma Budapest, holnap Varsó. Orbán erőssége kritikájában rejlik, hiszen sok igazság van benne. Nem tudunk mindenkit beengedni. De hogyan zárná le a határokat? Készen áll a hadsereg bevetésére, akik szükség esetén lőnek is? Lehetséges lenne-e az EU számára egy erős, Orbánéhoz hasonló iszlámellenes retorikát követni és ezzel egyidőben Erdoğantól segítséget kérni a menekültválság megoldásához? Orbán előnye abban is rejlik, hogy politikáját még sehol sem valósították meg. A szavak erősnek tűnnek.

- Ön személyesen ismeri Putyint. Hasonlít egymásra Orbán és Putyin?

- Mindkettő rendkívül tehetséges politikus. És mindketten védtelennek és dekadensnek tartják a nyugatot. A két ország közti különbség az, hogy míg Oroszország egy agresszív önelszigeteltség esetén elképzelhető, hogy túlél egy hosszabb időszakot, de hogy ez Magyarországnak is sikerülne, azt kétlem. Az ország EU-s pénzekből és külföldi beruházásokból él. Ráadásul Orbán retorikája pont ezt a két dolgot támadja állandóan. Mondják, hogy nem lehet egyszerre két esküvőn is táncolni. Orbán megmutatja, hogy lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2015. december 05. 09:30
" Készen áll a hadsereg bevetésére, akik szükség esetén lőnek is? " Remélem. Ezt híják védelemnek. Nem szeretnék enélkül maradni.
krutyifix
2015. december 05. 07:25
annyit mondogatják, hogy az EU nélkül sehol sem lennénk végén még maguk is elhiszik... annyira elszigetelődhetünk, a végén még oda jut az ország mint Svájc... belegondolni is borzalmas.... ez ugyanaz a félelemre épülő retorika mint amit Orbánnak felró
TAVIROZSA
2015. december 04. 19:58
Valahogy nem kellene ezt iszlám ellenességnek beállítani, mindenki éljen otthon, saját kultúrájában, ha nem tudja, nem akarja elfogadni, tisztelni a vágyott ország életformáját szokásait ! Minden békés vallás tiszteletet érdemel !
luga
2015. december 04. 15:00
Ez egy jó nagy hülyeség. Orbán egyszerűen azt gondolja, és mondja, amit egy normális ember a tapasztalatai gondol. Azért van ekkora támogatottsága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!