Államtitkok magánkézben

2015. november 13. 07:47

Az, hogy e külső magánvállalkozásnak a vezetői és tulajdonosai államtitkokhoz férhetnek hozzá, azt jelenti, hogy a Századvég kormányzati foglalkoztatása óriási kockázatot jelent.

2015. november 13. 07:47
Szilágyi Richárd
Magyar Nemzet

Mások mellett államtitkokhoz férhet hozzá leginkább a hajmeresztő ötleteiről ismert G. Fodor Gábor politológus, aki századvéges munkája mellett manapság egy kormányzati bulvárblog főszerkesztője. Nem lenne meglepő, ha kiderülne, épp tőle származott, hogy titkosszolgálati embereket kellene beültetni a szerkesztőségekbe. Vagy Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki a századvéges karrierje előtt leginkább marketinges volt, és főként attól vált ismertté, hogy közös céget vezetett a szerződés nélkül miniszterelnöki tanácsadóként foglalkoztatott Habony Árpáddal, akinek állítólag ugyancsak van egy irodája a Századvégben. A kormányzati agytröszt elemzőjének, Lánczi Tamásnak is birtokába juthattak államtitkok, aki Habony és a Fidesz amerikai tanácsadójának, Arthur J. Finkelsteinnak közös londoni cégét irányítja. Sok jel mutat arra, hogy a Századvég ma már valójában nem egy szellemi műhely, hanem sokkal inkább egyfajta kifizetőhely szerepét töltheti be. Ha ez eddig nem keltette fel a titkosszolgálatok figyelmét, akkor azzal talán mindenképpen foglalkozniuk kellene, hogy Habony és Finkelstein személyében olyanok is minősített adatok közelébe kerülhetnek, akik eddig elkerülték az átvilágítást.

Mindez nem vicc, amit most már a jobboldalon is komolyan kéne venni. Ugyanis Mellár »vallomása«, valamint az, hogy e külső magánvállalkozásnak a vezetői és tulajdonosai államtitkokhoz férhetnek hozzá, azt jelenti, hogy a Századvég kormányzati foglalkoztatása óriási kockázatot jelent. A törvény szerint senki más, »kizárólag a titokgazda, vagyis a minősítésre jogosult szerv tehet feljelentést, ha a minősített adatokkal visszaélnek vagy azok illetéktelen kezekbe kerülnek«. A titokgazdákat felügyelő Pintér Sándor és a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János nem lép semmit, cselekvésük hiánya pedig nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A megoldás kulcsa a kormányfő kezében van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
semmisejo
2015. november 13. 13:46
Ellenben, mikor a magyar titkosszolgalatot az orosz KGB utod vilagitotta at az mszp idejeben, az nem volt nemzetbiztonsagi kockazat! Most viszont nagy a baj!!!
nanahan
2015. november 13. 08:46
Cherchez le Simicska...
Zokni
2015. november 13. 08:23
"a Századvég kormányzati foglalkoztatása óriási kockázatot jelent..." - írja. Ez így túl elméleti. Egyszerűen vegyük úgy, hogy ezzel a potenciális kockázattal, ami az országot veszélyezteti, a kormányzat a hatalma elvesztésének kockázatát csökkenti. Ilyen, nem demokratikus rendszerekben mindig előfordul. Szerencsére a következményei legtöbbször nem terjednek túl azon, hogy pl. itt nálunk Fodor, vagy Habony, vagy a külföldi ember normális (!) társaságban kissé kínossá válik. Az meg őket nem érdekli, nem járnak oda, minket meg pláne nem, mert - nem járnak oda. Imádkozzunk, hogy nagyobb baj nem lesz belőle, mint Felcsút és Alcsútdoboz között megvalósuló TGV Express három kilométeres vonala.
Berecskereki
2015. november 13. 08:23
Ilyen alapon azt is fel lehetne tételezni, hogy Simicska és cégei - beleértve a Magyar Nemzetet is - birtokába juthattak államtitkok, amit saját érdekében felhasznált. Ugyancsak fel lehetne tételezni a kifizetőhelyet. Ekkor még meg sem említettük a különböző "független" tanulmányokat, elemzéseket készítő műhelyeket, médiafelületeket. Pl. a Magyar Tudományos Akadémia. A feltételezés azonban még nem tény. Tény akkor lesz, amikor minden kétséget bizonyítást nyer. Kíváncsian várom, hogy a kikért szerződésekből miképpen tudják bizonyítani a feltételezést. Könnyen lehet, hogy ugyanaz lesz az eredmény, mint a többi kikért dokumentumok esetében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!