Menekültszűrési dilemmák

2015. október 01. 13:21

Menekültnek tekinthető-e egy olyan fundamentalista, akit Asszad rendszere üldözött, de nem azért, mert demokráciát akart, hanem pont azért, mert a Baath-rezsimnél is rosszabb teokratikus diktatúrát kívánt bevezetni?

2015. október 01. 13:21
Papp László Tamás
Átlátszó

A kormánypárti sajtó természetesen nem hagyja ki a ziccert, mikor gyanús, kétes vagy egyenesen terrorkapcsolatokkal összefüggésbe hozható figurák »buknak le« menekültként. Lám, ilyeneket támogattok! – nagyjából ez az általuk levont tanulság. (…)

Természetesen az emberjogi-, és segélyszervezetek munkatársaitól is elvárható, hogy bizonyos óvatossággal, fenntartással, kritikai attitűddel fogadják a náluk kilincselő menedékkérők történeteit. Nyilván joggal tehető fel a hipotetikus kérdés, hogy menekültnek tekinthető-e egy olyan fundamentalista, akit Asszad rendszere üldözött, de nem azért, mert demokráciát akart, hanem pont azért, mert a Baath-rezsimnél is rosszabb teokratikus diktatúrát kívánt bevezetni? Vagy menekült-e Asszad belbiztonsági szolgálatának verőlegénye, akit a népharag üldözött ki országából?

Nyilván ’56-ban is voltak a disszidensek között a lincseléstől rettegő ávósok, valamint a börtönből szabadult nyilas keretlegények.

A szekértáboros tömblogika úgy húz vonalat, hogy egyik oldalt azok vannak, akik pártolják a menekülteket, a másikon pedig azok, akik fundamentalizmust és terrorveszélyt látnak bennük. De muszáj nekünk ilyen dogmatikusan gondolkodni? A világ ennél bonyolultabb. Lehet egyszerre segíteni a menekülteken, védeni a jogaikat, felszólalni az őket ért atrocitásokkal szemben, s egyszersmind, ezzel párhuzamosan aggódni, hogy a menekültek tömegében fundamentalisták, terroristák, bűnözők, a nyugati társadalmakba beilleszkedni képtelen emberek csoportjai is jönnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. október 02. 12:59
Laci bácsi, látom még nem tudtad kiheverni a Petrusovszki kiütését, azért irkálsz ilyen hülyeségeket.
Mich
2015. október 01. 22:35
Ez a Soros-fiú is mossa-mossa a szennyesét...
UvegSam
2015. október 01. 19:40
Lehet itt moralizálni, filózgatni, de ha ilyen ütemű marad a bevándorlás , akár a közbiztonság, a törvényes rend is felborulhat a közeljövőben. Akkor pedig akár még lőni is kell, nem lenne jobb már most tárgyilagosan, a szükséges mértékben intézkedéseket hozni?! Ja a hullabűzös libertantista ideológia ragadós mocsarába ragadva nagy dilemma bármit cselekedni. Ergo: Le a teljesen inkompetens libertánus rezsimekkel!
Wendriner
2015. október 01. 18:29
PLT nagyon is átlátszó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!