A szlovákiai magyarok jövője a funkcionális analfabetizmus?

2015. október 09. 09:47

A szlovák hatóságok ezzel a lépéssel gyakorlatilag egy kegyetlen döntés elé állítják a magyar kisebbség tagjait: vagy asszimilálódnak vagy belenyugszanak abba, hogy a diszkriminatív oktatási rendszer miatt egész életükben gazdaságilag és társadalmilag is hátrányos pozícióban rekednek többségi társaikhoz képest.

2015. október 09. 09:47
Németh Dániel
Kettős Mérce

„Az új központi kerettanterv első látásra is annyira abszurd, hogy már létezik vicc a szíriuszi magyar csodagyerekről, aki kétszer gyorsabban tanul meg írni-olvasni, mint bárki más. Ugyanis az új kerettanterv radikálisan és diszkriminatív módon csökkentette az anyanyelv oktatására fordítható órák számát a magyar tannyelvű általános iskolákban: míg a magyar alsó tagozatos diákok számára heti öt kötelező anyanyelvi órát ír elő, addig szlovák diákok számára továbbra is jóval magasabb óraszámot.

Mivel a diákok az anyanyelv oktatási órák keretein belül sajátítják el az írás-olvasást, a csökkentett óraszám behozhatatlan hátrányt jelent a magyar tanítási nyelvű iskolákba járó diákok számára. Nem csak az írás-olvasás elsajátítása kerül így veszélybe, de az arra épülő olyan alapkészségek, mint a szövegértés és szövegalkotás, vagyis a későbbi szaktárgyak ismeretanyagának elsajátítása is.

A rendkívül alacsony óraszám várható következményei különösen aggasztóak a szlovákiai magyar népesség iskolai végzettségének fényében, amely hagyományosan kedvezőtlenebb az összlakosságénál: jelentősen magasabb közöttük az általános iskolai és szakmunkás végzettséggel, míg sokkal alacsonyabb az érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya. (...)

A szlovák hatóságok ezzel a lépéssel gyakorlatilag egy kegyetlen döntés elé állítják a magyar kisebbség tagjait: vagy asszimilálódnak vagy belenyugszanak abba, hogy a diszkriminatív oktatási rendszer miatt egész életükben gazdaságilag és társadalmilag is hátrányos pozícióban rekednek többségi társaikhoz képest. A helyzet tragikus élességgel mutatja, hogy a kisebbségi jogok nem pusztán identitás-kérdések, de meglétük vagy hiányuk emberek százezreinek mindennapi életében, akár saját bőrükön is tapasztalható következményekkel járhat. Emellett azt is bizonyítja, hogy az oktatáshoz való jog megkérdőjelezése, a különböző diszkriminatív gyakorlatok – legyen szó osztálybeli vagy etnikai szegregációról, vagy épp az anyanyelven való tanulás jogának az elvitatásáról – igazságtalan gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket teremtenek vagy termelnek újra, gyengébb munkalehetőségekre, szegénységre és kilátástalanságra kárhoztatva embereket pusztán amiatt, hogy milyen nemzeti, etnikai vagy gazdasági hátterű családba születtek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. október 09. 14:36
Mivel gyakorlatilag mindenkit magunkra haragítottunk a mérhetetlenül tuskó, tahó stílusunkkal (Orbán-Lázár-Szíjjártó trió igen ügyesen intézte el a külpolitikánkat), esélyünk nincs, hogy segítsünk a határontúliaknak. Azt nem vették észre ezek a gyökerek, hogy az anyaroszág politikusaival kell jóban lenni ahhoz, hogy az ottani magyaroknak segítsünk. Ehelyett mindenkit lehülyéztek ezek a vadbarmok, aki hozzájuk szólt, így - a kedves Putyin bácsin kívül - nincs olyan ember ma Európában, aki szóba állna velünk. Putyin is inkább utasít... (Paks2, metró, stb...) És ezeknek a seggarcoknak van ma 2millió szavazójuk. Jaj...
pubi
2015. október 09. 13:27
Lehetne indítani magyar(országi) érettségit nyújtó esti iskolákat a felvidékieknek. Bármelyik egyetemre beiratkozhatnak azzal is ma már. Egy stadion árából behozhatná, sőt le is előzhetné az ottani magyarság a hátrányt.
1234
2015. október 09. 10:40
A határontúli magyarokkal való együttérzés parancsa hol maradt a liberálbolsevik fasisztáknál? Soros nem tette be a napi parancsokba?
Vezetéknév Utónév
2015. október 09. 10:26
Alaptalan hangulatkeltés a cikk. A szlovákiai magyar fiatalok többsége 2-3 nyelvet beszél, vagyis statsiztikailag jobbak az elhelyezkedései esélyeik mint az itthoniaknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!