A magyarországi vörösterror zsidó származású áldozatai

2015. október 01. 13:10

Éppen ezért vált kulcsfontosságúvá és nem titkolt céllá, hogy a hazai zsidóság is bizonyíthassa, hogy áldozata volt a magyarországi vörösterrornak és a meggyilkolt emberek között több esetben zsidó származásúak is voltak.

2015. október 01. 13:10
Bödők Gergely
ArchívNet

„A Nemzet Vértanúinak 1918-1919 Országos Emlékbizottsága egy névsor összeállító bizottságot hozott létre a forradalmak áldozatainak precíz és hiteles összegyűjtése céljából, amelynek elnökéül Váry Albertet választották. Az alább közölt szemelvények az Országos Izraelita Hitközség által a zsidó felekezet és szervezetek tagjai között végzett »belső« 1929-1930 közötti adatgyűjtésből származnak. A magyarországi vörösterror zsidó-, vagy zsidó származású áldozatairól zajló levelezést a Magyar Zsidó Levéltár őrzi. A zsidóság szerepvállalása az első világháborút követő forradalmi mozgalmakban már a kortársak között is éles vitákat generált, és napjainkig tapasztalható a zsidóságot a Tanácsköztársaság alatt történtekért, vagy egyenesen a trianoni békeszerződésért kárhoztató kizárólagos és kollektív felelősség hangsúlyozása. Azzal, hogy a háború alatti hadseregszállító botrányok vádlottjai között sok esetben zsidó származásúakat találunk, valamint a hitfelekezet tagjainak magas száma a vezető népbiztosok között, a háború alatt- és után megerősödő antiszemita sztereotípiák egyik legfőbb hivatkozási alapja lett. Éppen ezért vált kulcsfontosságúvá és nem titkolt céllá, hogy a hazai zsidóság is bizonyíthassa, hogy áldozata volt a magyarországi vörösterrornak és a meggyilkolt emberek között több esetben zsidó származásúak is voltak. A dokumentumok forrásértékét növeli, hogy nem csak a halálos áldozatokat gyűjtötték össze, de igyekeztek hitelesen közzétenni a túszként fogvatartottak névsorát is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 280 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. október 04. 13:51
Nálunk cigányoknál sincs teknősbéka, mi csak koponáré zsambának hívjuk.
Peter8811
2015. október 04. 10:30
Fordítva is jó a cím: A zsidó terror vörös áldozatai. És ezek váltogatják egymást a történelem folyamán.
Biomechanoid
2015. október 04. 08:49
Az 50-es évek elején kitelepítettek között is sok zsidó volt. Vagy hallottunk már a cionista perről? Bizony, nem ritka a magyar történelemben sem, hogy zsidók irtanak zsidókat.
Peter8811
2015. október 02. 11:42
"A magyarországi vörösterror zsidó származású áldozatai" Ezért is kellene valami kártérítést szednetek a magyaroktól mert ezek a fasz gojok tétlenül nézték a vörös terror tombolását, a házmesterek, és a viceházmesterek meg még drukkoltak is nekik. A holokauszt kártérítés már úgy is kifutóban van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!