Sikerül-e embernek maradni?

2015. szeptember 07. 20:13

Schengen nem a múlt héten esett el, és Európa régóta nem tartja be európai kötelezettségeit. Ha betartaná, akkor még itt lenne Magyarországon az a több mint 150 ezer ember, akik már eljutottak nyugatra.

2015. szeptember 07. 20:13
Dudás Gergely
Index

„Ma nincs európai menekültpolitika. Szabályok vannak, a sokat emlegetett dublini szerződés, amelynek totális kudarca és működésképtelensége már hónapok óta nyilvánvaló. Schengen nem a múlt héten esett el, és minden kormányzati deklaráció ellenére se Magyarország, sem Európa régóta nem tartja be európai kötelezettségeit.

Ha betartaná, akkor még itt lenne Magyarországon az a több mint 150 ezer ember, akik a magyar hatóságok nyilvántartása szerint felbukkantak a déli határon. Ehhez képest ők ha nem is akadálytalanul, de eljutottak nyugatra.

Történt mindez a szabályok egyértelmű be nem tartásával. Miközben Európa próbált időt nyerni, és kvázi fű alatt tartani a jelenséget, a nyilvánosság felé rendre azt kommunikálva, hogy a dublini szerződés él – azaz a menekülteket ott kell regisztrálni és dönteni sorsukról, ahol az EU-t elsőként elérték.

De az EU lapíthatott, mert bár a korábbi évekhez képest óriási számokról van szó, valójában néhány százezer ember a több mint 500 millió lakosú unióban bőven radar alatt maradhat. Nincs szó arról, hogy a százezres nagyságrendű tömeg Németországba érkezésével menekülttáborok teltek volna be. (A menekültek jelentős része egyébként választott célországában sem akar a hatóságokkal érintkezésbe kerülni, jelentős részük különböző egyéni taktikákkal igyekszik meghúzni magát jó időre, munkát találni, egzisztenciát építeni, aztán valahogy magát legalizálni.)

Bár az államok a nyers valóságot ebben a formában egyáltalán nem igyekeznek kommunikálni, mindez nem is marad rejtve. A menekülthullám növekedésének egyik nagyon fontos oka a menekültek számának gyors emelkedése, most leginkább Szíriából. De a közel-keleti fejlemények mellett megkerülhetetlen és fontos ok, hogy az elmúlt tíz évben alapjaiban megváltoztak a kommunikációs lehetőségek. A határokat lehet zárni, a Facebookot nem. Az, hogy az elmúlt években is tízezrek, majd idén már százezrek értek el Nyugat-Európába, nem titok, ahogy az sem, hogy mit kell tenni ehhez, hol milyen akadályokat kell legyűrni, mire kell figyelni. Az a kérdés, ki mikor szánja rá magát az indulásra, ki mikor gyűjt elég pénzt, elszánást vagy éppen elkeseredettséget. (Így akár vitatható kérdés, hogy az elmúlt napok fejleményei, a hivatalos fejetlenség vajon mennyiben járul hozzá újabb hullám elindulásához, hiszen az elmúlt fél év hasonló eredménnyel járó csendes ügyintézéséről is tudhatott mindenki.)

Az elmúlt években persze kétségtelenül nagyon jelentősen nőtt a menekültek száma. Az ENSZ adatai szerint tavaly év végére közel húszmillió emberről beszélhettünk világszerte – döntően Afrikáról és a Közel-Keletről van szó –, ami közel hárommillió emberrel több, mint egy évvel korábban. És már tavaly is milliók éltek török és jordán táborokban, és tízmilliók kényszerültek elhagyni otthonukat.

Európa, az EU egyik kudarca és a sokat emlegetett európai értékek totális cserbenhagyása, egyben a mostani válság egy másik felhozható és fontos oka, hogy Európa és a fejlett világ ezt elfogadható segítség nélkül hagyta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2015. szeptember 07. 22:58
Hülyegyerek.
Tintamin
2015. szeptember 07. 21:48
És ha betartaná, akkor ez a hatalommániás, maffiaállamot létesítő tolvaj banda nem kormányozhatna ilyen vehemensen nálunk. Az ugye megvan, hogy vagy 200 milliárd ment el focira (plusz a Népstadion 100), pármilliárd konzultációra, országzászlóra-trianonemlékműre még jópártízmilliárd, a dokik meg klíma nélkül 40fokban műtenek, a gyerekszemészhez januárra van időpont, az iskolába wc-papírt kell vinni meg a szülők festik a termeket: az állam nem működik, csak a vakítás, a békemenet, és a suttyó hűdemagyarokvagyunkbazmeg típusú süketelés. Orbán víziói nem változtatták meg az ország berendezkedését, csak elmélyítették a pöcegödröt: még durvább uram-bátyámozós-mutyizós-ultrakorrupt bagázs lettünk, pedig ezért lettek elzavarva a szocik.... "Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek": mindkettő szemfényvesztés. A szöveg üres hazudozás, tenni meg nem sikerült a teljes ország einstand-ján kívül semmit. Ennyit erről, Orbán megbukott, már csak az agyhalottak támogatják. Jöhet a jobbik elődkével-szaniszlóval, mehetünk bele a vérostoba nácizmusba.
táltos
2015. szeptember 07. 21:38
"se Magyarország, sem Európa régóta nem tartja be európai kötelezettségeit. Ha betartaná, akkor még itt lenne Magyarországon az a több mint 150 ezer ember, akik a magyar hatóságok nyilvántartása szerint felbukkantak a déli határon" Nem inkább valahol Görögországban kellene lenniük? Úgy tűnik a világ összes újságírója nálunk járt kommunikáció-média szakra. Ez az egész cikk amúgy egy álnaiv liberális nyavalygás.
Szúnyog
2015. szeptember 07. 21:36
Egy indexes hülyegyerek a sok közül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!