Számháború: mégis kinek az élete?

2015. augusztus 01. 11:51

Mi lesz a következménye, például a most készülő Mészáros Márta-film kapcsán, ha „előjönnek” az ismeretlenségből azok a magyar nők és férfiak, akiknek édesapjuk szovjet katona volt?

2015. augusztus 01. 11:51
Pető Andrea
hvg.hu

Magyarországon a második világháború befejezésekor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszak áldozatainak számával kapcsolatos vita is ezt az utat járja be. Az 1989 utáni szakirodalomban mindig is »tömeges« jelző szerepelt. Magyarországon, mint Skrabski Fruzsina filmjében is 80 000 és 800 000 közötti számok repkedtek attól függően, kit kérdeznek, milyen területre vetítve becsül, és milyen források alapján. Ugyanakkor a kutatók a szovjet katonáktól született gyerekekkel eddig nem foglalkoztak közvetlenül. Ez fog most megváltozni, hiszen Mészáros Márta a nemi erőszakból szültetett gyerekekről készít filmet. A témában adott interjújában Mészáros nemes egyszerűséggel »háromszázezer félig angol, francia, amerikai, orosz, félig osztrák vagy német« gyerekről beszél, akik 1944-45-ben születtek. Eltekintve attól, hogy nem szerencsés összemosni a különböző okokból teherbe esett nőket (mint például szerelem, halasztott születés, menekülés a háború dúlta kontinensről, vagy a nemi erőszak) ezt a számot a szakirodalom eddig nem ismerte. Nem csak azért, mert éppen úgy, mint az iszlamizált örményeknél, hacsak nem volt cél a vágyott angol vagy amerikai állampolgárság megszerzése, a nők titokban tartották az apa azonosságát, ameddig csak lehetett. Magyarországon, mint más országokban az anyakönyvi iratok kutatásának személyiségjogokra hivatkozó tilalma miatt csak »önbevallásos« módszerrel lehet ezt kutatni, míg az időbeli korlátozás le nem jár. A születésmegszakítások magyarországi nagy száma azt mutatja, hogy a nők inkább ezt az utat választották. De mi történt azokkal, akik vallási vagy más okból nem abortáltak, ha teherbe estek? Jogunk van-e most kérni a szovjet katonák mai Magyarországon élő gyerekeitől, hogy »bújjanak elő« és vállalják azt a többszörösen stigmatizált identitást, amit akkor sem vállalt édesanyjuk, mikor az ország a szovjet tömb része volt. Mi a következménye, ha eddig nem létező számháborúba kezdünk találgatva, hogy vajon az 1944-1945-ben született nemzedékből kinek az apukája volt eddig titokban tartott szovjet katona? Mi a kapcsolat a családi titkok napfényre kerülése és a kollektív emlékezet változásai között? Az iszlamizált örmények esetében a feminista mikrokutatások alapján sok helyi kezdeményezés indult Törökországban, többek között az akkor még a kurdokkal való kormányzati megbékélési politika jegyében, hogy az együttélés és az emlékezetpolitika elhallgatásra épülő kereteit megváltoztassa a befogadás és sokszínűség irányába.

Mi lesz a következménye, például a most készülő Mészáros Márta-film kapcsán, ha »előjönnek« az ismeretlenségből azok a magyar nők és férfiak, akiknek édesapjuk szovjet katona volt? Az egyik orosz kereskedelmi csatornán nemrégiben nagy sikerrel futott egy reality show, melyben szovjet veteránokat az ausztriai gyerekeikkel kötötte össze 70 év után egy osztrák történésznő. Igaz az osztrák történészek és levéltárosok kapcsolatai lényegesen hatékonyabbak Oroszországban, mint a magyar kollégáiké. Vajon erősíti-e a magyar-orosz kapcsolatokat ez az új tematika, vagy eszközzé silányul egy új film marketingjében vagy etnicizált antikommunista szenvedéstörténetekben? Újabb számháború előtt állunk, és a tét nem kevés.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2015. augusztus 02. 16:03
"Mi lesz a következménye, például a most készülő Mészáros Márta-film kapcsán, ha »előjönnek« az ismeretlenségből azok a magyar nők és férfiak, akiknek édesapjuk szovjet katona volt?" Mégis mi lenne? Nálunk nem úgy volt, mint pl. Németországban, ahol megvetették és kivetették az amcsi katonáktól született félnéger gyerekeket. Akiket a szülőknek dugdosni kellett. Nem bántotta nálunk őket senki. Én ismertem kiskoromban egy embert, az apám barátja volt. Aki csak annyit tudott az apjáról, hogy az anyját "megkergette a háború után egy ruszki katona".
Bokros Birka
2015. augusztus 02. 11:22
Drágaságom nem kívánok én neked semmi rosszat, csapjon gerincre az első AIDS-s bantu néger. Úgy fogod érezni magad, mint a komszomilkaja erőszaktevő után a magyar asszonyok lányok, ráadásul meg gyereket is szülj neki a frigyből.
Vén Csataló
2015. augusztus 02. 09:21
Nem az "édesapjuk" volt szovjet katona, hanem a biológiai apjuk, te barom állat!
kulakman
2015. augusztus 02. 06:18
Elég nagy perverzió valakinek a megerőszakolóját édesapának nevezni nemde asszonyom???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!