Az emberi jogok olyanok, mint a boszorkányok (1981)

2015. június 27. 16:35

Az igazság nyilvánvaló: ilyen jogok nincsenek, és bennük hinni pontosan olyan, mint a boszorkányok vagy unikornisok létezésében.

2015. június 27. 16:35
Alasdair MacIntyre

„Kissé furcsa lenne, ha léteznének az emberi lényekhez qua emberi lényekhez tartozó jogok annak fényében, amire Gewirth érveinek megvitatásánál utaltam, nevezetesen hogy a középkor végéig egy ókori vagy középkori nyelvben sincs a mi ’jogos’ kifejezésünknek megfelelő kifejezés: nincs ilyen fogalom a héberben, a görögben, az arabban vagy a latinban, legyen az a klasszikus vagy a középkori, egészen 1400 körülig, nem is beszélve az óangolról vagy a japánról egészen a 19. század közepéig.

A legjobb indok arra, hogy nyersen kimondjuk: ilyen jogok márpedig nincsenek, valójában olyan típusú, mint a legjobb indokunk annak kijelentésére, hogy boszorkányok vagy unikornisok nincsenek. Nevezetesen: valamennyi arra irányuló próbálkozásunk kudarcba fulladt, hogy jó érvekkel szolgáljunk a létezésükbe vetett hithez. A természetes jogok tizennyolcadik századi védelmezői gyakran azt sugallják, hogy az ember ilyen jogokkal való rendelkezését deklaráló állítások maguktól értetődő igazságok. De mi tudjuk, hogy maguktól értetődő igazságok nincsenek. A huszadik századi morálfilozófusok néha a saját és a mi intuícióinkra hivatkoznak; de az egyik dolog, amit meg kellett tanulnunk az erkölcsfilozófia történetéből, hogy az ’intuíció’ szó bevezetése a morálfilozófiában mindig annak a jele, hogy valami nagyon nagy hiba csúszott az érvelésbe.”
 
(Alasdair MacIntyre: Az erény nyomában. Osiris, 1999, 102.[After Virtue, 1981.])
 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2015. június 28. 12:22
Az emberi jogok... az emberi jogok olyanok, mint a sózott hering Novoszibirovovszkovoszkava...-ban. (Ványadt bácsi)
kjkj945
2015. június 28. 08:12
"de strigis vero, quae non sunt, ne ulla quaestio fiat" - boszorkányok ellen pedig, minthogy nincsenek, semminemű kereset ne legyen.
szkeptikus
2015. június 28. 08:00
A témával rokon Arany János verse is: CIVILIZÁCIÓ Ezelőtt a háborúban Nem követtek semmi elvet, Az erősebb a gyengétől Amit elvehetett, elvett. Most nem úgy van. A világot Értekezlet igazgatja: S az erősebb ha mi csinyt tesz, Összeűl és - helybehagyja.
Dénia
2015. június 28. 07:12
De azért ugye léteznek konkrétan azok a nemzetközileg deklarált emberi jogok? Amikre mindenki hivatkozni szokott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!