A törvény tekintélye, avagy kell-e a párnát csomagolni

2015. május 06. 09:35

Így a Quaestor-károsultakról szóló törvény nem csak a társadalom szereplőinek befolyásolása, „nevelése” szempontjából indokolatlan, de a hatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvével sem áll összhangban.

2015. május 06. 09:35
Szita László
hvg.hu

Ha az országgyűlés azt foglalta volna törvénybe, hogy a Quaestor-cégek képviseleti joggal rendelkező vezetői bűncselekményt követtek el a kötvények vásárlására irányuló szerződések megkötőivel szemben, és a bíróságok csak a büntetés mértékéről dönthetnének, akkor azt hiszem, mindenki számára egyértelmű lenne: a jogalkotó áttörte az őt a bírói hatalomtól elválasztó falat.

A Quaestor-károsultakról szóló törvény természetesen nem ezt mondta ki, de valami nagyon hasonlót, csak a polgári jogi viszonyokkal kapcsolatosan.

Azt ugyanis, hogy a Quaestor-cégekkel szerződést kötőket megilleti a kártalanítás, és így esetükben a bíróság nem vizsgálhatja, vajon a korábban elfogadott és minden más esetben ma is alkalmazandó törvények alapján jogosult-e kártalanításra a kötvényt vásárló személy. A kártalanításra való igény jogalapjáról szóló döntést – ami egyértelműen bírói feladat lenne – tehát a törvényalkotó hozta meg, és a bíróság – jogvita esetén – már csak a kártalanítás összegéről határozhat.

Így a Quaestor-károsultakról szóló törvény nem csak a társadalom szereplőinek befolyásolása, »nevelése« szempontjából indokolatlan, de a hatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvével sem áll összhangban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. május 06. 14:04
világos: az fáj a hvg-nek, hogy a pénzügyi szektor többi szereplőit is bevonja a kormány a becsapottak kártalanításába... ...az állam (adó) által finanszírozva kívánatos lett volna, de amikor már a bankokról is szó van, akkor már "kár-kár-káros"...
madarasi.abel
2015. május 06. 12:22
"a Quaestor-károsultakról szóló törvény nem csak a társadalom szereplőinek befolyásolása, »nevelése« szempontjából indokolatlan" Nem indokolatlan, hanem kifejezetten káros. Nem is tudok racionális indokot elképzelni rá. Politikait annál inkább: a törvényhozók szeretnék, ha az "ügy" minél hamarabb, minél csendesebben véget érne, hátha nem derül ki, kik és mennyire sárosak benne.
egyetmondok
2015. május 06. 11:22
A népfelség (igazsága) nagy dolog,csak valóban,az vele a bibi,hogy nem lehet belőle eljutni a jogállamhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!