7 ok arra, hogy az állam ne gyilkoljon

2015. május 01. 10:38

Miből születnek törvényeink? Abból a társadalmi szerződésből, ami összeköti az egyes embert az állammal. De ki ruházná át önnön meggyilkolásának jogát az államra?

2015. május 01. 10:38
Németh Gábor
Egyenlítő

1. ELLENTÉTES A TÁRSADALMI SZERZŐDÉSSEL
Miből születnek törvényeink? Abból a társadalmi szerződésből, ami összeköti az egyes embert az állammal. Egyszerűbben fogalmazva: én lemondok például az erőszak gyakorlásának jogáról, ezzel korlátozom szabad cselekvésemet, és az erőszaktétel jogát az államra ruházom. Ő teperheti le a mobiljával hadonászva menekülő korrupt tisztviselőt és bilincselheti meg, én nem. De ki ruházná át önnön meggyilkolásának jogát az államra? Senki, így a jogállamisággal elvi szinten a halálbüntetés összeegyeztethetetlen. (…)

4. BELÁTHATATLAN KÁROKAT OKOZNA AZ ORSZÁGNAK
Többen foglalkoztak ezzel az alapvetéssel: a nemzetközi közösség nem hagyná annyiban, hogy a magyar állam gyilkolni kezd, megsértve ezzel az EU alapszerződését. A halálbüntetés visszavezetése súlyos diplomáciai szankciókhoz vezetne, borítékolhatóan elapadnának EU-s forrásaink, elveszítenénk szavazati jogunkat az európai közösségben, sőt, az EU történetében egyedülálló módon a közösségből történő kizárásunkat is eredményezhetné.

5. A BŰNÜLDÖZŐ SZERVEK ÉS AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS ÁLLAPOTA DRÁMAI HAZÁNKBAN
Egy olyan országban élünk, ahol politikusokat vágnak – akár évekre – előzetesbe törvénysértő módon. Magyarország az a hely, ahol a szoci politikusra dolgozó ügyészből a fideszes főpolgármester alkalmazottja lesz. Nálunk fordulhat elő, hogy tévesen ültetik le az ártatlan fiút anyagyilkosságért, vagy épp valakire ráhúzzák PR-okok miatt a móri mészárlást, és hosszan folytathatnánk a sort. Hadd idézzem kedvenc írómat, Neil Gaimant: »Hiszem, hogy egy nőnek joga van dönteni, egy babának joga van élni, és az emberi élet ugyan szent, még sincsen gondom a halálbüntetéssel, ha az igazságszolgáltatás teljesen megbízható és azt is hiszem, hogy csak egy idióta bízna meg az igazságszolgáltatásban.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazze
2015. május 03. 08:56
Így igaz, gyilkoljanak nyugadtan a cigányok! Tudván, ha magyart ölnek, 6- 8 év múlva kijöhetnek és folytathatják ott, ahol bekerülésükkor abbahagyták. (Pl. Cozma gyilkosai)
tango47
2015. május 02. 17:29
Nincs sok eset, amikor a másodfok helyben hagyja az első fokon ítélkező bíró végzését: magyarul csak találgatni lehet, hogy ugyan annál a tényállásnál melyik bíró hogyan ítél. Ennek ismeretében (de csak emiatt) én is ellenzem a halálbüntetést, de abban a pillanatban, amint lesz egy TÉVEDHETETLEN bíró, be kell vezetni.
várúr
2015. május 02. 15:23
Mondj pár okot arra is, hogy a gyilkos ne gyilkoljon. Ha nincs ötleted, pofa súlyba.
kukagyerek
2015. május 02. 10:21
Gáborka! Üdvözölnek az eddig ártatlanul és védtelenül legyilkoltak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!