A félelem szaga

2015. május 16. 17:45

Nagyon úgy tűnik, értékelvű közösségünket túszul ejtette egy erkölcsre és etikára túl sok figyelmet nem fordító, kizárólag a hatalomra koncentráló, arccal a pénztár felé forduló szűk csoport.

2015. május 16. 17:45
Lukács Csaba
Magyar Nemzet

Valami nagyon elromlott abban az érték- és érzelmi közösségben, amely kétszer is kétharmados győzelmet hozott a polgári oldalnak. Korábban nem volt jellemző a lapítás és a sunyiság, az emberek bátran kiálltak az általuk vallott értékek mellett akkor is, amikor ez egyáltalán nem volt kifizetődő – gondoljunk csak a 2002-es választás utáni időszakra. Most tele vagyunk szorongó, tépelődő emberekkel, akik a mundér becsületének hamis illúziójába kapaszkodva teszik egyre kevesebb meggyőződéssel a dolgukat, miközben egyre foltosabb lesz az a bizonyos mundér. A hatalom megváltoztat, mondják sokan, de ez nem mentség: a kormánypártok szűk elitjén túlmutató világban azért illene józannak maradni. Értem én, hogy aki hatalomra kerül, hamar hajlamossá válik arra, hogy ezt az állapotot örökkévalóságnak gondolja, és elszakad a hétköznapoktól, de a polgári-konzervatív oldal elég nagy ahhoz, és eléggé értelmes emberek alkotják, hogy szólni tudjanak: ideje visszaereszkedni a földre. Egyszerűen elfelejtettük használni a józan eszünket akkor, ha valamilyen nyilvánvalóan működésképtelen vagy kontraproduktív dolgot kérnek felülről – inkább összeszorított szájjal teljesítjük az utasítást, a »csak parancsra cselekedtem« felmentésében reménykedve. Engedünk a buta agresszivitásnak, a mindenen átgázolás logikájának, miközben lemondtunk a gondolkodás és mérlegelés luxusáról csak azért, mert féltjük az állásunkat, a státusunkat vagy a jelenünket. Azzal nem számolunk, hogy közben halkan lemondunk a jövőről. (...)

Nagyon úgy tűnik, értékelvű közösségünket túszul ejtette egy erkölcsre és etikára túl sok figyelmet nem fordító, kizárólag a hatalomra koncentráló, arccal a pénztár felé forduló szűk csoport. Olyan ez, mint amikor egy egészséges szervezetet megtámad a rák: hosszú ideig látszólag nem történik semmi, de amikor kiderül a baj, sokszor már nem lehet segíteni, menthetetlenül bekövetkezik az összeomlás. Én is tudnék, és valószínűleg olvasóink közül is sokan tudnának most neveket mondani gyanúsan hamar meggazdagodott politikusokról, bicskanyitogatóan lemutyizott közbeszerzésekről, vagy látszólag semmit sem csináló, ám valami ismeretlen okból mérhetetlenül nagy befolyással bíró emberekről, de talán nem a nevesítés a lényeg: nemcsak a hatalom csúcsán vagy annak közelében, hanem a közigazgatás alacsonyabb szintjein is riasztóan hasonló folyamatok zajlanak… És valamitől ez a polgári értékeket nyomokban sem tartalmazó rendszer mégis működik: szervilis emberekkel végeztetik el az egyre inkább vállalhatatlan munkát, olyanokkal, akik nem tudják: csak addig van rájuk szükség, amíg befejezik a feladatot, utána ők is lapátra kerülnek.

Pár napja beszélgettem egy befolyásos emberrel, aki megkérdezte, én miért nem félek. Nem gondolom hősnek magam, de tudom, hogy ha a jóisten is éltet, nagy valószínűséggel akkor is újságíró leszek, amikor a most nagy hatalmúnak tűnő emberek immár ellenzékbe szorulva fognak újra kuncsorogni a nyilvánosságért. Mi csak a dolgunkat tesszük, nem változunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. május 17. 21:00
"akkor is újságíró leszek, amikor a most nagy hatalmúnak tűnő emberek immár ellenzékbe szorulva fognak újra kuncsorogni a nyilvánosságért." Na, és a magyar nemzet, az le van szarva? Mert ti e név alatt tájékoztatjátok a publikumot, az embert azt hinné, komolyan is gondoljátok. Azért talán vannak fontosabb szempontok is, mint hogy ki meddig lesz újságiró és hogyan áll bosszút másokon.
néhai Ch.Pilot
2015. május 17. 16:26
Lukács Csaba újabb szerecsen mosdatása hangzott el. A probléma ott van (a sok közül az egyik), hogy ha ő azt hiszi, mindig is nagyhatalmú, véleményformáló újsáégíró lehet, akkor pont abban a cipőben jár, amelyben azok, akiket Simicska parancsára most ekéz. Ráadásul Isten - netán szükségszerű - segítségét vizionálja, tehát az istenkirályság megkérdőjelezhetetlenségét tulajdonítja magának. Na, így én se félnék. Elmebetegen.
berzsian56
2015. május 17. 11:15
Sok igazság van ebben az írásban, de mégtöbb árulkodó jel. Nem a jobbítás szándékával, hanem a megosztás kikényszerítésével íródott. Mert, azt ember nem gondolhatja, hogy a mi jó Simicska Lajosunk maga az ártatlanság, aki sosem tartozott az "arccal a pénztár felé forduló csoport " kiemelten dotált tagjai közé. Ami Lajosunknak saját péztárablaka, külön neki fenntartott kifizető helye volt. Ahogy az álatalam eddig nagyra tartott Lukács Csaba is besorol most egy másik pénztárablakhoz, az írás címe pedig helyesen az lenne Az élelem bére.
Igo-Vandar
2015. május 17. 10:01
"... a nemet mondás művészete. Tudni kell megtagadni – vagy ha az nem megy, akkor bojkottálni – a végrehajtást akkor, ha biztosak vagyunk magunkban és értékeinkben, és tudjuk: szakmailag indokolatlan, esetleg etikátlan, ne adj’ isten, törvénytelen, amit kérnek a hatalomtól elvakult felettesek..." Bojkottáltuk 2010 előtt, kedves Lukács úr, meg is lett a kétharmad. Köszönet helyett veszélyessé váltunk, elsőként kerültünk/kerülünk lapátra, hiszen kellett a hely a "megbízható", "hálás" újmagyarnak - akik viszont legkevésbé a FIDESZ szekerét tolták, de anélkül bújtak KDNP-s bőrbe, hogy felköptek és aláálltak volna. "...Ha ezt a tudást alkalmaznánk több területen, így például a kormányhivatalok mellett egyes minisztériumokban, állami intézményekben vagy önkormányzatokban (de sorolhatnánk a közmédiától elkezdve számtalan más területet is), sokkal jobb lenne a világ. .... Mire az újak észrevették, hogy a 2014-es választások után őket is kinyomják a végrehajtásból, mert több éves tevékenységük elvtelen, erkölcstelen, baksis alapú és pazarló, olyanoknak kedvez, akik egy lépést nem tettek érte, ezeknek viszont jár - már nincsenek abban a helyzetben hogy nemet mondjanak. ".... És valamitől ez a polgári értékeket nyomokban sem tartalmazó rendszer mégis működik: szervilis emberekkel végeztetik el az egyre inkább vállalhatatlan munkát, olyanokkal, akik nem tudják: csak addig van rájuk szükség, amíg befejezik a feladatot, utána ők is lapátra kerülnek." Kedves Lukács úr, most, hogy a szervilisei kezdik félteni a zsíros vagy kevésbé zsíros, de biztosnak tűnő állásaikat, nem a bojkottálás és nemet mondás eszközeivel élnek - mert azt nem tanulták. Hanem amit hoztak magukkal - a karaktergyilkosság, vádaskodás és lejáratás - ez a repertoárjuk. S hogy meddig lesz ön újságíró - az bizony rajtuk is múlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!