A tanú

2015. március 25. 16:17

Mit kezdjünk azokkal az alkotókkal és alkotásokkal, akik és amelyek zseniális teljesítménnyel kollaboráltak a diktatúrákkal? Egyáltalán, hol a kollaborálás határa?

2015. március 25. 16:17
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor

„A gombócot is megzabálta, a bort is megitta, ki se végzik, dohányt is kap – egy brancs maguk, ne is tagadja!”

 
Időnként előjön ez a polémia A tanú című filmmel. Hogy jól át lettünk verve, amikor a moziban ülve azt hittük, most jól kigúnyolják nekünk a rendszert, holott ez a film valójában a Kádár-rendszer dörzsölt propagandája volt, semmi egyéb.
 
Utólag visszagondolva van ebben a gondolatmenetben ráció. Annak idején, amikor végre előkerült a dobozból, talán már akkor is voltak, akik átláttak a szitán. A legtöbben azonban nem láttunk át. Hüledeztünk és nevettünk. Ma már nem hüledezünk, de még mindig nevetünk.
 
Mert A tanú egyszerűen zseniális film. Mondatai és helyzetei beleivódtak a közbeszédbe. Művészfilmnek nagyon nem mondanánk, de istenem, a Piszkos Fred sem művészregény – attól még halhatatlan. Ha viszont jobban megkapargatjuk a gondolatmenetét, tényleg benne van a Rákosi-diktatúra elmaszatolása. És hát Virág elvtárs a villamoson, a záró jelenet, az bizony azt sugalmazta a korabeli nézőknek, hogy lám, a dolgok a helyükre kerültek, ami volt, elmúlt, spongya rá.
 
Most akkor mit kezdjünk ezzel a filmmel?
 
A világ már csak olyan, hogy időnként diktatúrák jönnek létre. Némelyik kemény, mint a beton, némelyik puha, a legtöbben meg sem ütik magukat benne – de azért sokakat megnyomorít az is. Mármost mit kezdjünk azokkal az alkotókkal és alkotásokkal, akik és amelyek zseniális teljesítménnyel kollaboráltak ezekkel a diktatúrákkal? Egyáltalán, hol a kollaborálás határa? Weöres Sándor az ötvenes-hatvanas években mozgalmi gyerekdalok tucatjainak szövegét írta – kollaborált? Más szemszög: a kommunista Major Tamástól el lehet vitatni, hogy nagy színész volt? A nyilas hatalom mellett az utolsó percig kitartó Nyírőtől, hogy nagy író?
 
Vannak boldog országok, ahol az ilyen kérdést nem is értik. Talán egyszer Magyarországon sem értik majd. Az lesz a válasz.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. március 26. 08:40
"És hát Virág elvtárs a villamoson, a záró jelenet, az bizony azt sugalmazta a korabeli nézőknek, hogy lám, a dolgok a helyükre kerültek, ami volt, elmúlt, spongya rá." Nem ezt sugalmazta, hanem azt, hogy fognak még sírni minket és a gátőr azt feleli, hogy erre nem venne mérget..
Tintamin
2015. március 26. 00:22
Mit kezdjünk az olyan seggnyalókkal, mint te. Ez a nagy kérdés ám..
krotak
2015. március 25. 22:11
Jó verset olvasni öröm. Ascher Oszkártól, Keres Emiltől, és sok más kiváló előadótól hallani nagy öröm.
kjkj945
2015. március 25. 20:11
Bencsik! És azok akit úgy váltogatják pártjaikat, mint más a fehérneműjét, azok akkor csak köpönyegforgatók?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!