Skócia elbukott?

2014. szeptember 23. 11:30

Bármilyen határátrendeződés alapjaiban rengethetné meg az európai erőegyensúlyt, amit józan ésszel senki nem kívánhat. Ugyanakkor, mint említettük, a népek önrendelkezési jogával is nehéz bármit szembeállítani.

2014. szeptember 23. 11:30
Hörcher Ferenc
Mos Maiorum

„De vajon elalszik-e a skót nemzeti büszkeség fellobbant lángja, vagy pusztán egyetlen állomása ez egy hosszabb folyamatnak. Ha ez utóbbi feltételezés bizonyul igaznak, akkor viszont az a kérdés merül fel, hogy vajon mi lehet a következő lépés, hiszen népszavazást újból kiíratni erről a kérdésről egyhamar nem lehet. Ám nagyon nehezen megállítható az az érzés, amely sokakban fellobbanhatott, amikor reális közelségbe került a függetlenség kivívása, egyetlen szavazás eredményétől függött a dolog. Hogy elhamarkodott lépéseket nem kíván tenni a skót politikai elit, azt híven jelzi Almond lemondása, vagyis politikai vereségének beismerése.

S mi a helyzet Európában? Úgy tűnik, a példa nagyon is ragadós lehet. Mi magyarok, nyilván a székelyekre, erdélyiekre gondolunk egyből, akik nem is haboztak kinyilvánítani rokonszenvüket a skót szakadárokkal. Ám több példa is van Európában, a központi régióban is – nem teljesen azonos, de néhány párhuzamot azért mutat a belgiumi flamandok esete, vagy Olaszország északi területe -, kicsit távolabb is – mondjuk a katalánok, vagy az írek lehetnek erre példa, de Korzika is újra felmerülhet.

A legrobbanékonyabb a helyzet a legtávolabbi periférián lehet. Mondjuk Ukrajnát – persze mutatis mutandis - ilyen szempontból talán már nem is kell emlegetnünk. De a balkáni országok határai sem mindenütt bombabiztosak, s a balti országoknak az orosz kisebbségeiktől való félelméről is sokat lehet hallani.

Összességében a jogszerű kiválás lehetősége nyilvánvaló politikai kihívás a jelenlegi status quót védeni szándékozó európai politikai elit számára. Hiszen nagyon nehéz demokratikusan érvelni azzal kapcsolatban, hogy egy-egy kiválni kívánó területtől milyen jogon tagadjuk meg a döntés jogát. Másfelől viszont az európai béke nyilvánvalóan a status quóra épül, tehát bármilyen határátrendeződés alapjaiban rengethetné meg az európai erőegyensúlyt, amit józan ésszel senki nem kívánhat. Ugyanakkor, mint említettük, a népek önrendelkezési jogával is nehéz bármit szembeállítani. A jövő nyitottá vált.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2014. szeptember 23. 16:52
Ezúttal mélyen egyetértek herr Horkay-Hörcher tekintetes úrral.
Akitlosz
2014. szeptember 23. 15:53
"Akár egészen addig, míg közülünk mindössze csak százan is maradnak életben; akkor sem, soha, semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandók az angolok uralma alá hajtani fejünket. Sem dicsőségért, sem gazdagságért, sem rangért nem harcolunk, csak az egyetlen dologért, egyedül a szabadságért, melyet egyetlen igaz ember sem adhat fel, csak élete árán." Részlet Skócia függetlenségi nyilatkozatából 1320.
Akitlosz
2014. szeptember 23. 15:39
Az országhatárok nem megváltoztathatatlanok. soha nem is voltak megváltoztathatatlanok és soha nem is lesznek megváltoztathatatlanok. A világ folyamatosan változott, változik és változand. Aki azt akarja, hogy "örökké" úgy maradjon, ahogyan jelenleg éppen van ő naiv, buta, a széllel szemben pisil, kerékkötőt játszik. De amúgy az éppen fennálló országhatároknak ugyan mi közük van bármiféle "erőegyensúlyhoz"? Amerika 70 éve megszállva tartja a világháborúban legyőzött fő tengelyhatalmakat. Külső, idegen erők irányítják Európát, nincsen itt semmiféle európán belüli erőegyensúly.
Akitlosz
2014. szeptember 23. 15:34
Egy időre el. Amúgy mégis milyen "erőegyensúly" van Európában, Milyen erők vannak egyensúlyban? Mégis mire gondol a szerző? Amúgy meg azért nem lett Skócia független, mert nagyon durván pofátlanul csaltak a szavazáson. https://www.youtube.com/watch?v=LbJif7vISQg&list=UU98x1ilbUNDwo7pu2t1o99w
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!