Vár álljon vagy kőhalom?

2014. szeptember 02. 21:26

Korunk identitásválsága forradalmasította a műemlékvédelmet: soha ilyen sokan nem tartották fontosnak a múlt megőrzését. A múltat és a múlt emlékeit széles közönség számára kell fenntartani és elevenné tenni.

2014. szeptember 02. 21:26
Hetzmann Róbert
magyarpatriotak.hu

Köztudott, hogy Magyarországon a műemlékvédelem elsődleges alapelve a hitelesség megőrzése  amellyel önmagában nem is lenne probléma. Tekintettel azonban arra, hogy ez a szemlélet vagy nem ismeri el a műemlékek közösségi-érzelmi értékét, vagy alacsonyabb rendűnek tekinti azt, összességében idegen a többségi társadalmi érdektől, akarattól. Úgy is mondhatnánk, hogy egy remekül konzervált, jó esetben derékig érő várfal, templomrom sokat jelenthet egy szűk szakmai közeg számára, de semmiképpen sem lehet a nemzet fontos, inspiratív közösségi tere. S ami a legnagyobb probléma: ez az alapvetően a kommunista rendszer idején megkövült, materialista gondolkodású szakmai elit felköltözött abba a bizonyos elefántcsonttoronyba, az eredetileg közösségi értéket képviselő műemlékeket kisajátítva, kirekesztve a műemlékvédelem műfajából a civileket és a tulajdonképpeni »országlakosokat.«

Hosszú ideje képviseljük azt az álláspontot, hogy a szakma által  jogosan  képviselt történelmi hitelesség követelményét végre ki kellene békíteni azzal a szintén helyénvaló társadalmi elvárással, hogy a műemlékeket bemutathatóvá, láthatóvá kell tenni. (...) Tudomásul kell venni, hogy vannak olyan műemlékeink, amelyek esetében az, hogy romokban hevernek, nem képez semmilyen történeti értéket. (...)

A kérdést úgy is feltehetjük: kinek őrizzük a múltat? Egy legfeljebb néhány száz fős szakmai körnek, vagy a magyar múlt megismerése iránt érdeklődő közönségnek? A nemzet mindig fejlődésben van, a tudat, amely az egyéneket benne összekapcsolja, folyamatosan változik. Az utóbbi évszázadokban, de különösen, amióta a világpolgáriság ideológiája megjelent, a nemzetek védekezni kezdtek a külső hatások ellen. Egyre többször kell hivatkozni a közösen megélt múltra, amely most már  a mindent relativizálni akarók részéről  megkérdőjeleződött, így a »bizonyítékok« szerepe nagyon felértékelődött. Ez pedig maga a kulturális örökség, régebbi korok tárgyiasult emlékeinek összessége. Kulturális lábnyomainktól remélhetjük ugyanis azt, hogy testvért és vándort egyaránt elgondolkoztatnak, helyes cselekvésre ösztönöznek. Korunk identitásválsága éppen ezért is forradalmasította a műemlékvédelmet: soha ilyen sokan nem tartották fontosnak a múlt megőrzését, mint manapság. Elfogadhatatlan lenne, ha éppen ebben a korban a szakma »felkent papjai« elszakítanák egymástól azt, aminek össze kell kapcsolódnia: a közösséget kultúrájától. Mi azt gondoljuk, hogy ezt a kettőt – mivel egyik sem képes a másik nélkül tartósan fennmaradni – helyesebb volna minél inkább egybeforrasztani. Ahogy ezt Mindszenty bíboros 56-os híres rádióbeszédében – korabeli szóhasználattal – mondta: »Kizárólag kultúrnacionalista elemű nemzet és ország akarunk lenni. Ez akar lenni az egész magyar nemzet.« A kérdésre a válasz tehát a következő: a múltat és a múlt emlékeit a honpolgárok széles közönsége számára kell fenntartani és  a konzerválással szemben  elevenné tenni. (...)

Ha a materialista műemlék-filozófiát végre felváltaná egy egészséges, tradicionális szemlélet, akkor végre nem a »térdig érő várak országa« lennénk, ahogy ezt a diósgyőri vár helyreállítását végző régész, Lovász Emese nagyon találóan megfogalmazta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. szeptember 03. 13:54
Nagy tisztelet [liberális suttyók kedvéért: respect] a Magyar Patriótáknak. Nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy néhány pusztulásra ítélt délvidéki templom megmenekült az enyészettől.
Locassen
2014. szeptember 03. 12:18
ez egy elég rossz irányvonal, amit Hetzmann úr propagál - ha valakinek kell egy fullos, csili-vili vár, mert az szép, meg látogatható, akkor építsen egyet zöldmezős beruházás keretében, mint egy skanzent - pl. Skandináviában sem az eredeti lelőhelyekre építenek viking falut, és az ilyesmi nem divat máshol sem. Az eredeti maradványok, ha térdig érnek, ha bokáig, maradjanak meg úgy, ahogy vannak. Ezzel az erővel a Szent Korona tetején lévő keresztet is kiegyengethetnénk, mert eredetileg az is egyenesen állt, nem?
Viator
2014. szeptember 03. 09:15
Nagyon igaz. Az is fontos lenne, hogy végre az esztétikai szempontokat is vegyék figyelembe a felújításoknál, és egy vár vagy templomrom falát ne betonnal, meg egyéb, oda nem illő, minden egészséges ember szépérzékét bántó és a történelmi környezetet meghamisító anyaggal egészítsék ki. Ideje lenne elfelejteni végre a Velencei Chartát.
Akitlosz
2014. szeptember 03. 00:54
Magyarországon nem a szándék hiányzik sok mindenhez, hanem a pénz. Egy várat (újra) felépíteni (több) milliárdos tétel, s azután persze lehet mutogatni azt a turistáknak, de annyi pénzt nem hoz, hogy magánerőből megérje. Az állam meg ugye inkább stadionokat épít várak helyett. Magyarország különösen rosszul áll várakból, Franciaországhoz, Angliához stb. képest, mert itt elpusztultak a várak a háborúkban illetve a szándékos rombolástól. Ami túlélte a török háborúkat azt a habsburgok romboltatták. A várak nagy részét gyakorlatilag az alapoktól kellene újjáépíteni. Ez országos szinten billiós tétel is meglenne. Na erre ennek az országnak ennyi pénze nincsen. Amit ilyesmire költenek az is EU-s támogatás. Szóval nem a szemlélet itt a fő gond. Nagyon odavannak manapság azzal a diósgyőri várral, de ha az ember megnézi a képeket, hogy milyen volt az a vár fénykorában és milyen ma, akkor azért még mindig nagy a különbség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!