Lesajnált magyar katonaság

2014. augusztus 22. 10:48

Kevés dolog tud annyira bosszantani, mint amikor a Magyar Honvédségről bármilyen beszélgetésen szinte kizárólag a lesajnálás kerül elő.

2014. augusztus 22. 10:48
Ablonczy Bálint
Válasz.hu

„A legtöbb újságírónak – akár bevallja, akár nem – vannak mániái. Témák, amikhez időről-időre visszatér, események, amelyekről kényszeresen ír, sztorik, amik nem hagyják nyugodni. Kimondom, amit ki kell mondanom: az én egyik ügyem a honvédtisztképzés.

Kevés dolog tud annyira bosszantani, mint amikor a Magyar Honvédségről bármilyen beszélgetésen szinte kizárólag a lesajnálás kerül elő. Persze, a haditechnika jórészt elavult, sok tábornok pocakos, borzasztó lehetett a felesleges sorkatonai szolgálat, de van valami elszomorító abban, ahogy a magyar társadalom jelentős része saját hadseregére tekint. Nem csak bezzegNyugaton, hanem minden ép lelkületű országban anyagi és erkölcsi megbecsülés övezi a legnehezebb szolgálatot vállalókat. És ez nem függ össze csúnya-csúnya imperialista háborúkkal: a fegyveres konfliktusokat hírből sem ismerő Svájcban mai napig szinte minden felnőtt férfi tartalékos katona is egyben, s az ország katonai doktrínája területvédelemre épül. Pedig ők tényleg nem a balkáni puskaporos hordón üldögélnek, és nem a szomszédban a létező legkonvencionálisabbb eszközökkel vívott háborút figyelik aggódva keleti szomszédjukban, mint kishazánk.

Ráadásul – személyes tapasztalat – ez a katonaság már nem az a katonaság. Újságíróként az elmúlt években számos kellemes csalódás ért, felkészült, szakmájukhoz kiválóan értő, idegen nyelven is szabatosan beszélő fiatal tiszteket ismerhettem meg. Akik szinte kivétel nélkül életük nagy eseményeként emlegették hagyományosan augusztus 20-án letett tiszti esküjüket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2014. augusztus 22. 21:16
Három hónapra ma is kötelezően be kéne rukkoltatni a kólyköket, hogy megtanulják mi az, felelősséget vállalni a tetteinkért, felelősséget vállalni a másikért. Hogy ha hibázom, azzal mindenkinek kárt okozok. Hogy elinduljanak a férfivá válás útján.
kurbitalis
2014. augusztus 22. 21:12
Na, a végszóban a válasz, amiért lesajnálják: szaktudás, méltóság, büszkeség, Szent István, Szent Korona.
potyka
2014. augusztus 22. 17:44
Minőségi javulás tényleg van, de haderő nemigazán. Ismerek mai tiszteket, a fenti írás utolsó része rájuk igaz.
nemormester
2014. augusztus 22. 16:56
Bálint, ez nagyszerű! Így szíveden viseled a haza védelmét. Te hol voltál katona?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!