Övék a vár, maguknak építik

2014. június 13. 16:45

A Fidesz potentátjai az országot szemmel láthatóan egy szép nagy szupermarketnek tekintik, ahol nekik akciós, ingyenes bevásárlásra feljogosító VIP-kártyájuk van.

2014. június 13. 16:45
Konok Péter
hvg.hu

A Kúria elutasította a Politikatörténeti Intézet (PTI) felülvizsgálati kérelmét, így a másodfokon meghozott, jogerős ítélet értelmében a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltárban tárolt anyagok jó részét (durván kétharmadát, ha valaki netán vonzódna a számmisztikához) einstandolhatják a Jó Állam jó Pásztorai. Ez már persze eddig is tudható, vagy legalábbis sejthető volt; a Fidesz régóta ácsingózik erre az 1944 és 1989 között keletkezett iratanyagra. Azóta különösen, hogy úgy döntött, saját képére stilizált, olcsó kétszereplős bazári moralitásjátékká stilizálja a nemzeti történelmet. (...)

A Fidesz (magát kormánynak álcázva) kijelentette, sőt saját alaptörvényének képlékeny gránitjába gravírozta, hogy ezek az iratok visszamenőleg is, vagyis praktikusan mindig is az állam tulajdonát képezték. Tehát nincs szó kisajátításról; az állam, úgymond, egyszerűen visszaveszi, ami az övé. Ami – tegyük hozzá – addig törvényesen is magántulajdon volt, most visszamenőlegesen, orwelli módon átalakul: Óceánia mindig is Eurázsia ellen viselt háborút, ez az iratanyag mindig is az állam tulajdona volt, oszt’ jónapot! Látnivaló nincs, tessenek oszolni!

A dolgot a hétköznapi nyelvre lefordítva: az állam bármikor, bármiféle tulajdonunkkal megteheti, hogy a magáénak mondja. Semmi kecmec. Nem kisajátítja (és ezt alaposan, törvényesen megindokolja, majd kárpótlást fizet érte), hanem – a pásztori logika szerint – a sajátjának tekinti.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. június 14. 14:02
"A Fidesz potentátjai" Ti meg az MSZP/SZDSZ impotentátjai vagytok!
mustármag
2014. június 14. 07:04
60 évig romboltatok.
grad
2014. június 13. 22:13
"A Fidesz potentátjai az országot szemmel láthatóan egy szép nagy szupermarketnek tekintik, ahol nekik akciós, ingyenes bevásárlásra feljogosító VIP-kártyájuk van." Hogy ezek hogy bírnak nyüszíteni, amikor ugyanazt kérik számon a Fideszen, amit ők is aktívan gyakoroltak! Kis szánalmas képmutatók!
atila68
2014. június 13. 20:22
Szegény Konok Péter. Szánalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!