Van egy álmom: konzervatív kormányzás Magyarországon − Mandiner jövőváró I.

2014. április 07. 11:25

A konzervatív kormányzás a jogban nem ideológiai vagy politikai eszközt lát; képes a hatalom birtokában önmérsékletet tanúsítani; társadalmi békét teremt és megőrzi azt. Hosszú távon csak a konzervatív kormányzásnak lehet jövője.

2014. április 07. 11:25
Fekete Balázs
Mandiner

A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak, mit várnak, mit várnak el a következő évektől a magyar politikában.

 
*
 
Fekete Balázs: Van egy álmom: konzervatív kormányzás Magyarországon

A 2010-2014-es időszak számomra a sikeres politikai kormányzás iskolapéldája. Egy olyan válsághelyzetben, amelyben 2010-ben megalakult az új kormány, nem is lehetett volna másként kormányozni. Csak gondoljunk bele: akadály nélkül Magyarországra begyűrűző világméretű és európai pénzügyi-gazdasági válság, amit a korábbról örökölt költségvetési nehézségek csak súlyosbítottak; a devizaadósságok és devizaadósok képében megjelenő társadalmi válsághelyzet és irreális elvárások; az első külpolitikai ügyetlenkedéseket, majd kifejezett hibákat követően felerősödő, egy hazai militáns értelmiségi réteg által tovább fokozott külföldi, leginkább, de nem kizárólagosan, európai külpolitikai nyomás; és a főleg külföldi tulajdonosoknak fájó, válságadók formáját öltő komoly gazdasági érdeksérelmek ellenhatásai – mind-mind olyan helyzetet hoztak létre, melyben csak a politikai célokat erős akarattal végigvivő, a vitát és az ízlést sutba dobó politikának volt bármilyen esélye.
Gondolhatunk erről sok mindent, egy biztos, a kormánynak voltak jól meghatározott politikai céljai, és ezekből kiformálódó markáns politikai arcélre is szert tett az utóbbi években. Úgy tűnik, a választási eredmények ezt mutatják, politikai értelemben sikeres is volt, mivel legfontosabb célját, az újraválasztást minden gond nélkül elérte.

Személy szerint mégis azt gondolom, hogy hosszú távon csak a konzervatív kormányzásnak lehet jövője. Persze – annak ellenére, hogy a konzervatív kifejezés már kitört korábbi elszigeteltségéből itthon – mindig nehéz pontosan a konzervatív kormányzás valódi jelentését meghatározni. Nem is próbálom meg, hanem néhány szempontot szeretnék bemutatni, melyek talán segíthetnek jobban megérteni, mire gondolok pontosan.

A konzervatív kormányzás olyan kormányzás, amely a jogban nem ideológiai (lásd az Alaptörvény egyes vitatott pontjait) vagy politikai eszközt (lex ez, lex az, inkább nem is sorolom) lát, hanem a hosszú távú együttélés össztársadalmilag elfogadható keretét; amely nem a kreativitást és a vállalkozó szellemet lefojtó vagy egyenesen megölő, hanem azt bátorító szabályokat teremt; amely nem különféle csatákkal, háborúkkal és démonokkal foglalkozik folyamatosan, hanem helyzeteket kezel és problémákat old meg; amely egy agresszív és megkérdőjelezhető kultúrpolitika erőltetése helyett kiszámíthatóan és méltányosan támogatja a kultúrát és a művészet különböző területeit, még akkor is, ha az nem feltétlenül vág egybe a kormányzat ízlésről és esztétikáról vallott képével; amely az oktatást, az óvodától a felsőoktatásig az egyik legfontosabb közösségi célnak tekinti, mivel a számára politikai támaszt jelentő középosztály formálódásának ez az egyik legfontosabb intézményes csatornája; amely képes a hatalom birtokában önmérsékletet tanúsítani, és egyszer-egyszer gesztusokat gyakorolni.

Egyszerűen azért, mert a nyugalmat többre tartja a folytonos feszültségnél. Egyszóval, a konzervatív kormányzás olyan hatalomgyakorlás, ami fékez, csitít, nyugtat, azaz társadalmi békét teremt és megőrzi azt. Egy hasonlattal: a konzervatív kormányzás inkább egy a meccset figyelő és a szabályok betartására ügyelő teniszbíróra hasonlít – Michael Oakeshott használta ezt a hasonlatot –, nem pedig egy felkent keresztes lovagra, aki folytonosan a következő és következő csatát keresi harci lázában.

Tudom, hogy nagyon sok tényező hat ma Magyarországon egy ilyen kormányzati szerepfelfogás ellen. Csak példálózva: fejben még nem nőttük ki a szocialista örökségünket, még mindig inkább privilégiumokban, lekötelezettségben és mutyikban szeretünk gondolkodni, mint jogokban, kötelezettségekben és pártatlan szabályokban. A politikai siker a legritkább esetben vezet önmérsékletre, sokkal inkább az önteltség hajtóereje. A korábban említett gazdasági-politikai válságot előidéző okok nem szűntek meg, csak esetleg tompultak. A társadalom peremén vagy kifejezett szegénységben élők számára csak az aktív kormányzás jelenthet valamiféle kiutat. A hatalmat ellenőrizni képes és saját érdekeit megfogalmazni tudó civil társadalom még mindig nem több, mint álomkép. A nemzetközi helyzet sem lett kedvezőbb, most éppen Oroszország igyekszik átírni az eddig bevettnek tűnő status quo-t.

De, ennek ellenére reménykedem, hogy politikusaink – beleértve a győzteseket és a veszteseket is – talán megértik egyszer, hogy a kiszámíthatóság és a következetesség nagyobb erő hosszú távon, mint a politikai akarat. Mert a politika akarat, különösen az erős politikai akarat, mindig ellenállást szül, míg a fentiek stabilitást képeznek. Egy ilyen borzasztó 20. század után meggyőződésem, a magyar társadalomnak leginkább stabilitásra lenne szüksége – a polgári Magyarország csak így születhet meg egyszer.

A szerző a Mos Maiorum blog szerkesztője.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2014. április 08. 15:16
Abban egyetértek, hogy Orbánék kényszerhelyzetben voltak 2010-ben. Az ország gazdasága katasztrofális állapotban volt, a Gyurcsányi ámokfutás és a 2008-as válság együttes hatásának "köszönhetően". Miközben a balliberális előd, külföldi cinkosai segítségével előkészítette az új kormány (és persze az ország)számára a csapdát, a súlyos megszorításokat és az általuk előidézett kormánybuktatást. Legkésőbb négy év múlva, de ha lehet, akkor előbb. Az Orbán kormány azonban találékonyságot és erőt mutatva, bravúrosan megoldotta a feladatot. Azzal is egyetértek, hogy a rendkívüli eszközök csak átmenetiek lehetnek. De abban nem vagyok biztos, hogy a "csapdaállítók" már megjavultak, vagy véglegesen meggyengültek volna. Gyurcsány már ismét kormánybukást vizionál, sőt fenyeget vele. Vagy ez már csak olyan, mint amikor a bolha köhög?
kjkj945
2014. április 08. 13:06
Konzervatív A haladással való szembenállás, elvszerű ragaszkodás a fennálló v. a régi állapotokhoz. A történelemben a konzervatív pol. álláspont és magatartás az önmagukat túlélt uralkodó osztályokat jellemezte és jellemzi. De éppen a konzervatív pol. iskolapéldáján, a brit konzervatív párton figyelhető meg, hogyan igyekszik vonzóvá alakítani, az egyszerű választó számára tetszetőssé tenni (általában kisebb jelentőségű kérdésekben tanúsított "radikalizmussal") a konzervatív pol.-t. """"" A konzervatív kormányzás olyan kormányzás, amely a jogban nem ideológiai (lásd az Alaptörvény egyes vitatott pontjait) vagy politikai eszközt (lex ez, lex az, inkább nem is sorolom) lát, hanem a hosszú távú együttélés össztársadalmilag elfogadható keretét; amely nem a kreativitást és a vállalkozó szellemet lefojtó vagy egyenesen megölő, hanem azt bátorító szabályokat teremt; amely nem különféle csatákkal, háborúkkal és démonokkal foglalkozik folyamatosan, hanem helyzeteket kezel és problémákat old meg; """"" Az ''álmod'' miben konzetvatív?????
Zokni
2014. április 08. 12:47
"...Remek memóriám van, nagyon is jól emlékszem a '94-es eseményekre, lényeges fordulat volt volt, akkor bújtak elő a föld alól teljes nyilvánosságra az ÁVÓSKOMCSI szadeszesek, hogy UNDORÍTÓ NÁSZBAN EGYESÜLJENEK a KOMCSIK másik szárnyával... így tudták szépen bebetonozni... még boldog tudatlanságban örvendező KÁDÁRNOSZTALGIÁS tömegek segítségével a hatalmukat..." - írja. Tök rosszul emlékszik, viszont a primitív jelzőivel jól illusztrálja az akkori valóságot. Az ILYEN ostoba komcsizással, amit Ön is megenged magának, ÉPPEN Demszkyt nem lehetett kompromittálni, mert a köztudatban ő egy "civil ellenálló" volt, aki az előző rendszerrel szemben valóban tevőleges dolgokat művelt. Ezért tényleg előnyösebb helyzetbe került a polgármesteri választásokkor, de NEM az egy fordulóval, hanem, hogy közvetlenül szavazhattak rá. Ugyanis '90-ben még a közgyűlés választotta. Nem kell, hogy jó memóriája legyen, elég, ha olvasni tud itt a neten.
Zokni
2014. április 08. 10:59
Hát K. Szerző! Azt írja: "…egy biztos, a kormánynak voltak jól meghatározott politikai céljai,... politikai értelemben sikeres is volt, mivel... az újraválasztást minden gond nélkül elérte". Ez érdekes, fel sem tűnt, hogy ezt nem az érdekelt felek meggyőzésével, a jó cselekedetekkel, jó döntésekkel érték el, hanem választási csalással, - itt konkrétan a két forduló egyre való leredukálására gondolok - médiamanipulációval, a négy éven át tartó nyílt és közösségi pénzből finanszírozott pártpropagandával, a demokratikus intézményrendszer eltüntetésével, melyben hangot és ismertséget, tömegtámogatást szerezhetne az ellenvéleménynek, és a teljesen létjogosult számtalan ellenérdeknek is? De amit ír a "konzervatív kormányzási ideáljáról", mely „már kitört korábbi elszigeteltségéből” , az talányos. Kitört volna? „A konzervatív kormányzás … a jogban hosszú távú együttélés össztársadalmilag elfogadható keretét” jelenti Ön szerint. Mitől „konzervatív” ez? Ez a „DEMOKRATIKUS kormányzás”, míg az ellenkezője nem a „konzervativizmus” hiánya, hanem egyszerű megmásítása a tisztességes politizálásnak. „Egyszerűen azért, mert a nyugalmat többre tartja a folytonos feszültségnél.” – mármint a „konzervativizmus”. Ettől „konzervatív”!? Mit zagyvál itt össze? A politika az politika. Ha egy párt számára az tűnik nyerőnek, hogy feszültséget gerjeszt, akkor azt teszi. Aki ellene van, az ne a „konzervativizmusra” hivatkozzon, hanem a józan észre, a harci hangulat nevetségességére, és kitaláltságára, a hátsó szándékokra, a felelőtlen feszültségek gerjesztésére, mely aztán még rajtuk is túlmutató szélsőséges ideológiákban csúcsosodik ki. Ahogy a Fidesz kitenyésztette a Jobbikot, és most méltó vetélytársra lelt benne „a melyikünk a szélsőségesebb, populistább, demagógabb” versenyben. Aztán:„…nem nőttük ki a szocialista örökségünket, még mindig inkább privilégiumokban, lekötelezettségben és mutyikban szeretünk gondolkodni…” Pedig ennek semmi köze a szocialista örökségekhez. Ez egy korrupt ország, már Horthy alatt is az volt – nahát, mit nem mondok! – legalábbis a politikai hatalom igen gyakran fordul ehhez a fegyverhez, és amikor ezen változtatni akarnánk, mi magyarok - pl a rendszerváltás során bevezetett demokratikus szabályzó rendszerrel -, akkor jön egy erő, mely felismervén ennek esélyt gyengítő hatását – rossz tapasztalatából ugyebár -, akkor megmásítja azt. S akkor egy „korrupt” blog-író ezt a „konzervativizmus” hiányaként nyafogja el. Mint aki nem tudja, hogy az uram-bátyám rendszer a szép és boldog békeidőkben vált uralkodóvá már a dzsentrikorszakban Magyarországon.. S itt a magyarázat a vakságára: a vezetőink „…talán megértik egyszer, hogy a kiszámíthatóság és a következetesség nagyobb erő hosszú távon, mint a politikai akarat…” Ön ÉRTSE MEG MÁR, hogy ezt a politikusoktól KÉRNI, ÉRTÉSÜKRE ADNI, nem lehet! Nem érdemes. CSAK KIKÉNYSZERÍTENI LEHET! Hogy Ön ne ilyen „rábeszélő”mondókákat ötöljön ki, hanem leleplezéseket közöljön, hogy a közvélemény tisztán, tisztábban láthasson. Hogy vegyék észre: nincs háborús helyzet, nem is volt. A „rezsiharc” egy komikus, népámító ostoba kampány, mely lenézi az embereket! Képzelje, még a blog-írókat is! Mert szemen szedett hazugságot ad be nekik. Aztán Ön a konzervativizmus „kitöréséről” papol. Honnan? Hát az elszigeteltségből. Ez nem jó szó. Ha az Ön irományát nézzük, akkor inkább kinyalja magát, kiszopja magát az a szerencsétlen „konzervativizmus”…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!