Érjen véget a posztszocializmus! − Mandiner jövőváró II.

2014. április 07. 15:08

Olyan társadalmat várok, ami bratyizás és jópofizás helyett tisztán teljesítmény-alapon működik. Ami talpraesett, önálló és kreatív emberekből áll, akik nem mindent az államtól várnak és nem mindenért az államot okolják.

2014. április 07. 15:08
Bakó Bea
Mandiner
A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak, mit várnak, mit várnak el a következő évektől a magyar politikában.
 
*
 
Be kell látni, hogy teljesen irreális dolgokat várok a következő négy évtől; mégis olyasmiket, amiket valószínűleg sokan vártak az előző huszonnégytől is – függetlenül attól, hogy épp ki és milyen többséggel kormányozott.

Olyan társadalmat, ami bratyizás és jópofizás helyett tisztán teljesítmény-alapon működik. Ami talpraesett, önálló és kreatív emberekből áll, akik nem mindent az államtól várnak és nem mindenért az államot okolják.

Olyan közéletet, amelyben nincs helyük múlt rendszer irányítóinak és haszonélvezőinek. Amelyben nem a jogalkotó politikusok vetik az ő törvényeik alapján ítélkező bírák szemére, hogy elrugaszkodtak a valóságtól; hanem olyan törvényeket alkotnak, amelyek nem rugaszkodnak el a valóságtól.

Olyan politikát, ahol a kampány nem egymás lejáratásáról és a felelőtlen ígérgetésről szól, hanem érvekről és értelmes vitáról. És ahol nem az EU, hanem a korrupció ellen vívnak szabadságharcot.

Olyan kormányt, amely nem felesleges koloncnak, esetleg szükséges ellenségképnek tartja az ellenzéket, hanem konstruktív vitapartnernek.

Azt várom, hogy érjen véget a posztszocializmus és legyen végre európai színvonalú Magyarország.

Valószínűleg még egy jó darabig hiába várok minderre, és ennek okát nem is lehet kizárólag a politikusokra kenni. Amíg ugyanis a politikai elit tagjai társadalmi fogékonyságot látnak a posztszocialista politikai „kultúra” csökevényeire, addig nem fognak a „bevált” módszereken változtatni. 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morgenstern
2014. április 08. 08:56
@Horlas 2014. április 7. 15:49 "A világ boldogabb felén azonban létezik nemzeti konszenzus, amit minden párt betart. Nálunk ez nincs meg, a baloldal időnként külföldre szaladgál segítségért. A nyugati demokráciákban ilyesmi elképzelhetetlen. A nemzeti minimumot felrúgó felet nem szokták másnak, mint ellenségnek tekinteni." Nálunk történelmi okokból a Rákosi időkben kialakult egy ellenséges "elit", amely szövetséget kötött a szovjet megszállás másik haszonélvezőjével, a lumpenproletariátussal, annak élére állva. Ez a koalíció - melynek utódja az Összefogás - nemzetellenes és állandóan külföldi támogatást keres a nemzet ellen, poziciói fenntartására. Ez vív most elkeseredett utóvédharcot.
morgenstern
2014. április 08. 08:49
misirablo 2014. április 7. 18:07 "Jól összekeverted a japán hagyományt az amerikai álommal ember !Mondjuk volt Amerikában olasz,ír ,zsidó maffia is .Az is hasonlóan épült fel mint Mutyisztán." Légy erős, most is úgy épül fel. Hallottál már Sheldon Adelsonról, meg a Koch-testvérekről?
duzur
2014. április 07. 22:06
Jó lenne egyszer tisztázni, hogy mit érdemes "teljesítménynek" nevezni. Mert mondjuk az is sokáig nagy teljesítménynek számított amivel késöbb csödbe vittek bankokat, biztosítókat, stb. Vagy, hogy mikor közhasznú és nemcsak öncélú a kreativitás. Utóbbin olyankor szoktam bosszankodni amikor pld jól bevált használati tárgyakat addig ujitanak a designerek amíg azok rosszabbúl használhatók. Vagyis a munka mennyisége semmit se mond annak valós hasznáról.
potyka
2014. április 07. 20:30
A fidesz cigányokkal ez elképzelhetetlen . pont
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!