Fiúnevelés, miniszterelnök módra

2014. február 18. 18:05

Izgalmas érzékelni azt a közös alapot, amely Antall Józsefnél és az orbáni politikában is a nemzeti szuverenitás megőrzését állítja a politikai törekvések fókuszába.

2014. február 18. 18:05
Lotte
Onleány Társasblog

„Izgalmas volt érzékelni azt a közös alapot is, amely Antall Józsefnél és az orbáni politikában is (a mostani évértékelőben is hangsúlyosan szerepelve) a nemzeti szuverenitás megőrzését állítja a politikai törekvések fókuszába. Antall és Orbán politikai hitvallásának gyökere ez, melyhez képest minden más aspektus csak másodlagos. A magyar történelem viharait, geopolitikai helyzetünkből fakadó örökös kiszolgáltatottságunkat látva valóban mindig létkérdésünk volt és lesz a nemzeti önállóság - egyensúlyozás kelet és nyugat között. És ezen a ponton volt és van áthidalhatatlan szakadék az antalli és az orbáni politika és azonos tőről fakadó, de különböző pártállásúnak látszó ellenzői között.


De most egyáltalán nem is erről akartam beszélni, hanem a kötet személyesebb vonatkozásairól, s azok közül is az Antall József személyiségének kialakulását talán leginkább befolyásoló apai hagyatékról: az önuralomra való nevelésről. 

Keveset találkozunk - legalábbis a mi kultúránkban - mostanság ezzel a szóval, világunk sokkal inkább az érzelmek lehetséges legteljesebb kiélésére, a problémák felszínre engedésére bátorít bennünket. Hogy is mondta Cseh Tamás a Mélyrepülésben? »Engedjük szabadjára a viszonyainkban rejlő feszültséget, és fütyüljünk a keletkező zűrzavarra. Ami ingatag bennünk, úgy is magától összedől...« A Nagy Lelki Felszabadulás idejét éljük. Ehhez képest öregurasnak és avíttnak tűnhet mindaz, amiről Antall József beszél. 

Antall édesapja, aki más tekintetben meglehetősen szabadon nevelte a fiatal fiút (oda ment, ahová akart, s mindig szeretettel fordult felé), egyetlen dologban nem engedett: hogy fia az önuralmát sose veszítse el.”
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2014. február 19. 07:45
"...Antall Józsefnél és az orbáni politikában is... a nemzeti szuverenitás megőrzését állítja a politikai törekvések fókuszába..." - írja. Ez jó. Szerző szerint mindketten a szablyát lóbálták a fejük fölött. De hát hol az Orbánék ellensége? Nem hallják, a harci üvöltést elnyomó harsány röhögést a kis paprikavikin, kezében a fakarddal, amint a hintalovon feszít!?
Wagner Hopkins
2014. február 18. 23:59
Antall megőrizte a hidegvérét, mert úriember nem siet, nem fizet és nem csodálkozik. Nekünk viszont nehezebb volt, mert siettettek, fizettettek és elkápráztattak, az ávóstaxisblokáddal, a panamai csomaggal, Kuncze 1997-ben és 2006-ban előadott rendőrattakjával.
kjkj945
2014. február 18. 18:30
On leány? lo tte és a gyerekek?? Hányan vannak?? Ja meg apa is kell, hogy apai nevelés lehessen!
BaliTibi
2014. február 18. 18:29
Orbán kizárólag a közpénzek ellopását állítja a politikai törekvések fókuszába. Antall meg simán csak balfasz volt, a fideszes vakkomondoros tahók mellett tűnik csak komoly államférfinak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!