A populizmus járványa

2013. november 25. 07:41

A magukat demokratikusnak nevező európai politikai tömörülések vagy nem tudják, vagy nem akarják felmérni, hogy a most még ártatlannak tűnő neonáci pártok később már akár a helyi parlamentek ajtaján kopogtathatnak.

2013. november 25. 07:41
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Fel kell figyelni arra, mennyire veszélyes következményekkel járhat a populizmus, a felelősség áthárítása akár az EU-ra, akár az adott országban élő kisebbségekre. Ha az utóbbi hónapokban megrendezett választásokból, vagy a közvéleménykutatásokból indulunk ki, megállapíthatjuk, a radikális jobboldal, az euroszkeptikusok, vagy a »valakiket« gyűlölők, legyenek azok a muzulmán bevándorlók, vagy bármilyen kisebbség, fokról fokra törnek előre.

A magukat demokratikusnak nevező európai politikai tömörülések vagy nem tudják, vagy nem akarják felmérni, hogy a most még ártatlannak tűnő neonáci pártok később már akár a helyi parlamentek ajtaján kopogtathatnak. A Jobbik, a görögországi Arany Hajnal, valamint a cseh Tomio Okamura pártja, amely a romák Indiába küldésével oldaná meg a cigánykérdést, már törvényhozás szereplője, de sajnos nem ők az elsők és az utolsók. A Magyar Hajnal például egyelőre jelentéktelen képződménynek tűnik, de ki tudja, mi lesz öt vagy tíz év múlva.

Szlovákiában a neonáci Marian Kotleba mozgalmát tíz éve senki sem vette komolyan, ideológiája, harcias cigányellenessége elszigetelt jelenségnek tűnt. Most viszont Kotleba simán nyerte a besztercebányai megyei választást, s önáltatás lenne azt állítani, hogy más szlovákiai megyékben – Pozsony kivételével legalábbis –, ne szerepelt volna hasonlóképpen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. november 25. 10:24
Mindez a szélsőséges liberalizmusnak köszönhető. Ha rend lenne, a kutya sem szavazna rájuk. Egyszerű recept.
regiszter
2013. november 25. 10:21
Ha a magukat demokratikusnak nevező pártok csak elfogadnák a cigány-probléma (Nyugat-Európában pedig az iszlamizáció) létezését, akkor más lenne a helyzet. Ha azonban a választópolgárok azt látják, hogy a "demokratikus" politikusok egyszerűen nem létezőnek hazudják az embereket nap mint nap létükben, testi- és vagyonbiztonságukban fenyegető problémát, akkor mit várnak? Ha egy juhász segítséget kér a hivatásos vadásztól, mert a farkasok felfalják a nyáját, sőt már a családját is veszélyeztetik, s erre a hivatásos vadász elkezd a farkasok farkasjogairól papolni, akkor a juhász dühösen legyint, s szól az orvvadásznak.
lalinagypapaa
2013. november 25. 09:17
Te senkiházi!Ti úgy gondoljátok,ha náciztok a probléma megvan oldva.Tudomásul kell venni amelyik népcsoport nem hajlandó beilleszkedni,leis út,felis út.
vigyor
2013. november 25. 08:00
Édesistenkém, add meg nekem, hogy csak egyszer felfogják ezek a nagyon szabadgondolkodásúak, hogy itt nem bűnbak képzésről van szó, hanem olyan bűnösök megnevezéséről, akik miatt nő a társadalmi feszültség...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!