Elbeszélt gyalázat

2013. október 30. 14:22

Ez a film, az Elhallgatott gyalázat az első, amelyben történészek, szemtanúk és hozzátartozók elbeszéléséből lassan felszínre bukkan az évtizedekig szőnyeg alá söpört borzalom.

2013. október 30. 14:22
Lánczi Tamás
Metropol

„Bár családi elbeszélésekből volt valamiféle képem a Vörös Hadsereg nőkkel szemben elkövetett kegyetlenkedéseiről, de Polcz Alaine visszaemlékezésén és Pető Andrea történész tanulmányán kívül nem találkoztam a téma hiteles feldolgozásával. Ez a film, az Elhallgatott gyalázat az első, amelyben történészek, szemtanúk és hozzátartozók elbeszéléséből lassan felszínre bukkan az évtizedekig szőnyeg alá söpört borzalom. Az első és legdöbbenetesebb tény talán az erőszaktétel mértéke. Bár egy kedves ismerősöm a vetítés után megjegyezte, nem a szám a fontos, hiszen egyetlen erőszak is több az elfogadhatónál, mégis fontos tudatosítani, hogy a történészek mértéktartó becslése szerint 150-200 ezer magyar nő esett az erőszak áldozatául. Nemzeti tragédiáról van szó, és bármilyen nehéz kimondani, de vélhetően minden magyar családot érint. Ez mindannyiunk története. Nem tolhatjuk el magunktól a kérdést azzal, hogy ez valahol máshol, másokkal esett meg. A film egyúttal arra is rádöbbent, hogy több ezren lehetnek a még ma is élő áldozatok, akik csaknem hetven éve magukba temetve őrzik megaláztatásuk titkát.


És élnek a tettesek is, akik szintén hallgatnak. A film készítői páratlan ügyességgel kamera elé ültettek ugyan néhány élemedett korú szovjet veteránt, de ők érthető módon, tartva egy esetleges számonkéréstől, bőszen mellébeszélnek. Csak néhány elejtett megjegyzésükből és a keresztkérdésekre adott zavaros, önmaguknak ellentmondó válaszukból sejthető, hogy többet tudnak annál, mint amennyit mondanak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2013. október 30. 23:36
Egy ismerősöm családjának a pincéjében, valahol a fal mögött ma is ott porladoznak egy orosz katona csontjai, aki megpróbálta megerőszakolni a barátom nagymamáját. Ásóval végeztek vele, majd eltüntették.
rajgy
2013. október 30. 21:12
Én hallottam róla gyerekkoromban, de gyerekfejjel, akkor, nem értettem sokat belőle. A Kohl kancellár felesége, Hannelore Kohl viszont meghagyta a végrendeletében, hogy hozzák nyilvánosságra, hogy őt is megerőszakolták (1933-as születésű, 12 évesen) szovjet katonák és kilökték utána az ablakon, mint egy cementzsákot, amiből maradandó gerincsérülése maradt. ("......In den letzten Kriegstagen wurde Hannelore Kohl im Alter von zwölf Jahren von sowjetischen Soldaten mehrfach vergewaltigt und, in ihren Worten, „wie ein Zementsack“ aus dem Fenster geworfen. Durch die Misshandlungen erlitt sie eine Wirbelverletzung, an der sie zeitlebens zu leiden hatte.......") A németek népirtásként viseltek háborút. Az oroszok, a Benesék, a Titó, és a románok meg "BOSSZÚ"-ként. Azért a magyar katonából ez a fajta aljasság hiányzik. Bár a Rákosiéknál volt rá példa, ha a hatalom közelébe jutottak.
Fülig Jimmy
2013. október 30. 19:27
Márai ezt írta:Csak egyről nem beszélnek a parasztok, nagyságosok és méltóságosok: arról, hogy mit szenvedtek az orosz városok és falvak lakosai, s arról, hogy esztendő előtt magyar állampolgárok százezreit rúgták ki lakásukból, elvették minden holmijukat, nyomorúságos batyukkal gettókba, téglagyárakba, disznóhízladákba zárták őket, onnan nyolcvanával, leplombált vagonokba préselték - gyermeket, asszonyt, férfit vegyesen - ezt a nyomorult tömeget, s a vagonokban, égő hőségben hat napig utaztak a lengyelországi deportációs telepek felé, megőrültek a szomjúságtól, anyák szültek a vagonokban, és a gyermek ott hevert halottan az ölükben, s a férfiak tébolyodottan ültek a halottak mellett, húsz százalék volt a vagonokban a mortalitás… S végül az auschwitzi, olmützi Vernichterunslagerekben a gyermekeket, öregeket gázkamrákban megölték, a munkabírókat egy ideig még dolgoztatták, a lányokat, asszonyokat a kísérleti telepen beoltották betegségekkel…
Fülig Jimmy
2013. október 30. 19:24
Pocakos dolomitbányász és az ő századvéges pubijai lesznek a narancsmaffia halála.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!