Antiszemita Bestiárium

2013. október 14. 17:56

Az antiszemitizmus még a sajnálatos módon növekvő számú erőszakos atrocitás ellenére sem nevezhető hétköznapi emberi kapcsolatokban megnyilvánuló problémának.

2013. október 14. 17:56
Juhász Attila, Molnár Csaba, Krekó Péter
Szombat.org

4) Az antiszemitizmus az elmúlt években jelentősen nőtt Magyarországon. A kétezres évek első évtizedének végén jelentősen növekedett mind a zsidókkal szembeni ellenszenv, mind a szélsőséges, akár a diszkriminációt is támogató antiszemiták aránya. Az antiszemitizmus hullámzásában bár van szerepe a gazdasági válságoknak, azok hatása nem automatikus, hanem leginkább a helyi politikai kontextustól függ. Főként attól, hogy van-e olyan politikai erő, mely a gazdasági-társadalmi válságok okaként a zsidókat jelöli meg.

5) Az antiszemitizmus politikailag érzékeny. Az antiszemitizmus politikailag indukált jelenség: a politikai pártok között jelentős eltérések mutathatóak ki az előítéletes és az összeesküvéses antiszemitizmus terén. Míg a Jobbik és a Fidesz szavazói az előítéletes antiszemitizmusban nagyon távol vannak egymástól (a Fidesz és az MSZP szavazói pedig viszonylag közel), az összeesküvéses antiszemitizmus terén a jobboldali pártok közti különbség jóval kisebb (ld. a lenti ábrát).

6) Az antiszemitizmus fő veszélye nem az erőszak. Az antiszemitizmus még a sajnálatos módon növekvő számú erőszakos atrocitás ellenére sem nevezhető hétköznapi emberi kapcsolatokban megnyilvánuló problémának – szemben például a cigányellenességgel, mely az etnikai erőszak kockázatát hordozó konfliktusokban nap, mint nap jelen van a társadalom egyes tagjai között. Az antiszemitizmus sokkal inkább szimbolikus ideológiai funkciót tölt be, és éppen ezért könnyebb is (lenne) politikailag kezelni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. október 15. 07:16
"Az antiszemitizmus még a sajnálatos módon növekvő számú erőszakos atrocitás ellenére sem nevezhető hétköznapi emberi kapcsolatokban megnyilvánuló problémának." Nyugodtan mondjuk ki végre, hogy amit antiszemitizmusnak neveznek, olyan jelenség nem is létezik, sőt, soha nem is volt. Voltak és vannak előítéletek minden féle közösséggel, csoporttal szemben. És voltak, vannak tapasztalatok, amelyek az emberek - többnyire indokolt - ellenérzését, olykor - ugyancsak kiérdemelt - haragját vagy megvetését váltják ki. Bárkivel szemben, aki adott esetben elkövető. Az antiszemitizmusnak nevezett tabu nem egyéb egy haszonszerzési, önfelmentő fogásnál. Ha én gyalázlak, az vélemény, ha te gyalázol, az tiltott antiszemitizmus. Bárkire, bármiért, bármikor rá lehet sütni, és nyert helyzetbe kerülők másokkal szemben. Érdemtelenül is. Hiszen ő antiszemita, amit tesz, az eleve tiltott. Szerintem ezt ideje lenne abbahagyni, mert sokan ráismertek már erre a trükkre és csak az ellenérzést növeli. Ami ugyancsak nem "antiszemitizmus", hanem a tisztesség és egyenlő bánásmód, azonos megítélés elvárása a trükközőkkel, ügyeskedőkkel, rágalmazókkal szemben.
vigyor
2013. október 15. 07:12
"A jelenlegi magyarországi antiszemitizmus erősödésével nem az 1930-as évek tértek vissza, nincs veszélyben a zsidóság fizikai és vagyoni biztonsága, a zsidóellenesség célja nem is elsősorban az erőszakra és közvetlen diszkriminációra való buzdítás,..." Ennyi...
Autofocus
2013. október 15. 01:30
Unalmas. Ásít. Lapoz.
korona
2013. október 14. 20:14
Nincs értelme zsidókkal bármiféle vitákat folytatni. Ők egészen más világban élnek. Ők nem ismerik és nem is akarják megismerni Jézus tanításait. Tehát teljesen értelmetlen még csak reagálni is ilyen és hasonló zsidó filozófálgatásokra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!