Lopjunk történelmet

2013. június 17. 20:55

Ha a politikai érdekek ezt kívánják, akkor szemrebbenés nélkül lehet történelmet, identitásokat, állampolgárságot, hamvakat lopni.

2013. június 17. 20:55
Rostás Szabolcs
Krónika

„A kilencvenes években Kárpátokon túli, ideiglenesen Nagyszalontán állomásozó katonatisztektől lehetett hallani olyan történelemszemléletet, miszerint ha Arany János a hajdúváros szülötte, a település pedig Romániához tartozik, akkor a költő csakis román lehet. Ugyanezt a területi elvet hozzák fel érvként most a szlovák hatóságok is, amikor a leghosszabb ideig szolgáló magyar huszár, Skultéty László aradi hamvainak elorzását próbálják megindokolni.

Vagyis: ha a jó öreg zászlótartó a jelenlegi Szlovákia területén látta meg a napvilágot, akkor a nemzetisége egyértelműen szlovák. Mit számít, hogy a Gábris néven született katona magyarnak vallotta magát, hogy mindkét síremlékére magyarul írták fel a nevét és a feliratokat, hogy világviszonylatban páratlan katonai karrierjével a magyar nemzeti hagyomány részévé vált?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atisz
2013. június 18. 07:21
Ott bukik meg a szlovák elmélet, hogy annak idején (amikor Skultéty megszületett), méginkább magyarlakta területnek számított Szlovákia azon része, mint manapság. Ezzel a vissza a jövőbe hozzáállással csak magukat teszik nevetségessé a szlovákok. Mi pedig Martonyival, aki még mindig hallgat, mint a kuka (nem a Hófehérke és a hét törpéből, hanem az a hagyományos).
Magyarok Pásztora
2013. június 18. 07:15
Mindkét országnak (ro,sk) hazug és lopott történelme van, hazugok és tolvajok voltak eddig és ezután is azok maradnak.
kaktuszvirág
2013. június 18. 05:17
Kár ezen vitatkozni,100 év múlva nem lesz sem Szlovákia,sem Magyarország,sem a többi,hanem csak a Közép európai Cigány Vajdaság! Akkor minden történelmi személyiség-már ha emlékezni fognak rájuk-cigány lesz!
röviden
2013. június 17. 23:20
Horvátország a Magyar Királysághoz tartozott, több-kevesebb autonómiával, amit kaptak a mindenkori királytól, nem "járt nekik". Ha ragaszkodsz az ebben a tekintetben történelmietlen Magyarország elnevezéshez, Szlavóniára még ez sem áll, az mindig az ország integráns része volt, még ha a hódoltság után lakossága elhorvátosodott is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!