Irán – egy győzelem másnapja

2013. június 21. 17:21

Ruhani ígéretet tett arra is, hogy komoly reformokat indít el, tárgyalásokat kezd Irán külkapcsolatainak helyreállítása és a szankciók enyhítése végett.

2013. június 21. 17:21
Ara-Kovács Attila
Diplomáciai Jegyzet

„Már az a tény is, hogy a befolyásos, de ellenzékinek számító Rafszandzsáni miatta lépett vissza, mintegy hitelesítette Ruhanit. 2009-ben Rafszandzsáni az ellenzék egyik ikonjának számított, feleségét letartóztatták, magát többször inzultálták. A hatóságok perbe fogták lányát, s a köztársaság elleni bűncselekmények ürügyén hat hónapra bebörtönözték. Ennélfogva visszalépése – hisz Rafszandzsáni személyét a konzervatív körök nehezen tolerálták volna – nagy megkönnyebbülést okozhatott Hameneinek, s a gesztust azzal honorálta, hogy nemcsak áldását adta Ruhani győzelmére, hanem Rafszandzsánit beemelte ismét a legfőbb vezetésbe; az ajatollah megkapta a Legfőbb Döntési Hivatal  a rendszer egyik irányítótestületének – vezetői posztját. E posztot maga Hamenei töltötte be azt megelőzően, hogy vallási vezetői pozícióját elfoglalta volna.

Ruhani a kampánya során olyan programot hirdetett meg, melynek céljait az ellenzék már régóta követeli: megígérte, hogy a 2009-es tüntetéssorozat még börtönben lévő egykori résztvevőit, közöttük a házőrizetben lévő két vezetőt, Mir Hosszein Muszavit és Mehdi Karrubit azonnal szabadon bocsátja, s visszahelyezi őket korábbi pozícióikban. Ígéretet tett arra is, hogy komoly reformokat indít el, tárgyalásokat kezd Irán külkapcsolatainak helyreállítása és a szankciók enyhítése végett; egyáltalán: párbeszédre törekszik a Nyugattal, s nyitni fog a külvilág felé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2013. június 21. 22:54
Iránban a hatalom a vallási vezetők kezében van. Az elnököt visszahívhatja a vallási vezető (Hameini), így nagyon korlátozottak az elnök lehetőségei.
karamiklos
2013. június 21. 20:31
Ja,reménykedj Arája a Kovácsnak: örök barátsági szerződést köt a zsidó állammal.Sőt! Maga bombázza le az atomlétesítményeit,hogy a "törvény Népének"ne kelljen ezzel fáradoznia.
egysegelem
2013. június 21. 17:53
Szemely szerint azt gondolom, az irani rendszer nem reformalhato a jelenlegi formajaban, csak ha az iszlam eltakarodik, ajatollahhal mindennel egyutt, es kiirnak egy olyan tisztesseges valasztast, ahol az indulhat el, aki akar, mert a mostani valasztas csak felig volt szabad, a legfobb vallasi testulet dontott az indulokrol, azaz valasztani csak olyanok kozul lehetett, akik valamennyire a rendszer reszei. Azt gondolom bekes uton ezt a hatalmat megdonteni nem lehet. Belso forradalomra van szukseg kulso tamogatassal.
egysegelem
2013. június 21. 17:50
En nem hiszek neki, ovatosan kell kezelni, beszeljenek a tettek, nem szamit mit mondd, az szamit mit tesz. Eloszor is be kell engednie es hagyni korlatlanul mukodni a nemzetkozi atomenergia ugyi hivatal embereit. Csak akkor lehet a legkisebb mertekben is enyhiteni a szankciokon, ha elismerik Izraelt es bebizonyosodik, hogy felhagynak a katonai celu dusitassal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!