A Fidesz fasiszta fordulata

2013. április 26. 14:42

Csak diktatúrák és féldemokráciák engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy egy-egy kisebbségre – akár hivatásrend alapján szervezett kisebbségre – alapozzák hatalmukat.

2013. április 26. 14:42
Erőss Gábor
Erőss Gábor blogja

„A trafikos lenyúlásról, átverésről sokan írtak. Most arról, hogy ez hogyan illeszkedik a Fidesz fasiszta fordulatába. Figyelem! Nem nácizmusról beszélek, hanem a fasizmus klasszikus – olasz, spanyol, portugál, Horthy-féle – korporatista formájáról. A feladat: a társadalom teljes behálózása, más szóval az önkényuralmi rendszer társadalmasítása. A Fidesz önleleplező módon maga is »Nemzeti Együttműködés Rendszerének« (NER) nevezte el a rezsimet.

Még a kemény diktatúrák is igyekezni szoktak erősíteni társadalmi támogatottságukat, nem alapoznak mindent az elnyomásra. A támogatás elnyerésének, megtartásának három legfőbb eszköze a köznevelés, a kormánypropaganda és a hatalomhoz lojális társadalmi csoportok privilégiumokhoz juttatása: a szovjet rendszerekben a nomenklatúra, Szíriában az alaviták, Kadhafi Líbiájában az ezredes saját törzse: ki is tartottak még akkor is, mikor már minden elveszett. Ez is hűség.

A privilégium-osztás fokozatai – a demokráciától távolodó sorban – a jövedelemátrendezés, a vagyonhoz juttatás és az előjogok biztosítása. A vesztesek felől nézve ugyanez: túladóztatás, vagyonelkobzás, diszkrimináció.

Csak diktatúrák és féldemokráciák engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy egy-egy kisebbségre alapozzák hatalmukat. A hivatásrendi alapon szervezett társadalom ennek hatékony, féldemokratikus, mondhatni az európai és hazai hagyományba illeszkedő alfaja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. április 27. 16:52
Mikor a nemzeti vagyont mutyizták a tűzhöz közel állók, csendben voltak, most néhány trafikért miért háborognak?
Agricola
2013. április 27. 09:22
Erőss Gábor téveszméi bikaerősek: „az önkényuralmi rendszer társadalmasításáról” hőzöng, miközben megfeledkezik arról, hogy mi jellemez egy önkényuralmat? Primitív agyában meg se fordul, hogy elolvassa Orwell 1984 című művét! Egy önkényuralmi rendszerben nincsenek szabad választások, nincsenek ellenzéki pártok és nincsen szabad sajtó sem. Elképesztő a megvadult Erőss Gábor félék arcátlan, gátlástalan hazudozása!
tevevanegypupu
2013. április 27. 07:50
Regen egyebkent a kis trafikokat haborus ozvegyek kaptak vagy hadirokkantak, nagyon jo kis boltok voltak..aztan a rendszervaltas megszuntette szinte mindet, most visszahozzak..Mi sem termeszetesebb, hogy azok kapjak ezeket a trafikokat, akik az eppen aktualis kormany kozeleben mukodnek..A liberalisoknak pechjuk van, hogy nem nekik jutott eszukbe ez a jo kis uzleteles..pedig micsdoa lehetosegeke lennenek benne.:)
tevevanegypupu
2013. április 27. 07:46
Most nem azert..da nalunk ket part volt (az egyik latszolag, de csak latszolag) megszunt, ami a kisebbsegekre alapozta es remelte toluk hatalmat: az mszp es az szdsz. A zsidosag es ciganysag volt a kiszemelt boldog nemzetisegek, akik lelkesen tamogattak is oket,az egyik jo sok penzert (ez a politikaban ugyebar igy szokott lenni es termeszetes bizonyos korokben) a masik sajat erdekei ellenere csupan par kilo tesztaert es kis segelyekert, gyermekeik jovojet tokeletesen figyelmen kivul hagyva es tokeletesen tonkretéve..A fidesz politikaja a magyar nemzetre lenne fokuszalva, de ugy tunik a ket kisebbsegnek ez nem tulzottan tetszik, ezert neha a fidesz is tulzasba viszi..Na nem a magyar nemzet vedelmeben hozott intezkedesekkel, hanem olyasfajta engedmenyeket téve a kisebbsegek fele, ami a magyar nemzetnek art. Ugy osszessegeben mindenkinek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!