Nem a volt ügynökök gátolják a múlt feltárását

2013. március 21. 15:25

Ha az alkotmányozónak az a szándéka, hogy az átmeneti rendelkezéseket az alaptörvényben akarja szabályozni, az nem konokság, hanem figyelembevétele az Alkotmánybíróság észrevételeinek. Interjú.

2013. március 21. 15:25
Lázár János
Lázár János
hvg.hu

„Mire fel ez a konokság az Alkotmánybírósággal szemben? December-januárban több paragrafust úgy semmisített meg az Ab, hogy jelezte, a szándék nem rossz, viszont a paragrafusok rosszul vannak megfogalmazva. Ehhez képest a Fidesz változatlanul belepakolta a kifogásolt részeket az alkotmányba, hogy az Ab még véletlenül sem férhessen hozzájuk.

Érdemes elolvasni Bihari Mihály alkotmánybíró indokolását, aki az átmeneti rendelkezésekre vonatkozó határozat előterjesztője volt. Bihari nem foglalkozott tartalmi kérdésekkel, csak jelezte, hogy formailag bizonyos kérdések nem tartozhatnak az átmeneti rendelkezések közé. Tehát, ha az alkotmányozónak az a szándéka, hogy ezt az alaptörvényben akarja szabályozni, akkor pakolja is be oda. Ez nem konokság, hanem figyelembevétele az Alkotmánybíróság észrevételeinek. (...)

»Az ország lassabban tud megszabadulni a kommunista örökségétől, mint azt 1989-ben gondoltuk« – egy mondat az ön szerint »közepesen sikerült beszédből«. Hol van a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, amit 2012. május 15-re ígért a kormány?

Ez is azt mutatja, hogy igazam van.

Megint csak az apparátus aknamunkája?

Nem, ez belső politikai vita. Vita van arról a Fideszben, hogy mi legyen a bizottság célja, feladatai, milyen eszközei legyenek, kinek kell feltárni a múltat, a bizottság egy kormányzati szerv vagy egy civil szervezet legyen? Minden ügynök nevét hozzuk nyilvánosságra, kik az áldozatok, azok is ügynökök voltak, akiket megzsaroltak, akik igyekeztek nem ártani és így tovább? Én a nyilvánosság pártján állok, erős jogosítványokkal rendelkező bizottság kell a múlt feltárását illetően. Minimum 1956 novemberétől a dokumentumokat személyekre lebontva nyilvánosságra kell hozni.

Hány embert érintene ez ön szerint a Fideszben?

Nem sokat. De higgyék el, marhaság az az összeesküvés-elmélet, hogy a volt ügynökök gátolják a múlt feltárását. Ez egy érdemi, szakmai vita a Fideszben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
uborka sanyi
2013. március 22. 09:16
Az mindenesetre érdekes,hogy a Fidesz,mely egyébként bármilyen ügyben,amely számára politikai hasznot hoz, gondolkodás nélkül, minden szempontot figyelmen kívül hagyva módosít alkotmányt,törvényt, az az ügynök ügyekben ennyire tehetetlen. Nem kell eljátszani ebben az ügyben az ártatlan báránykát a Fidesznek és Lázárnak sem. Az antikommunista élharcos Fidesz kormánya,vezetése, tele van régi MSZMP tagokkal, a Kádár rendszer prominenseivel, dísz pártonkívüliekkel. Nem tudja az ember,hogy sírjon vagy nevessen Kövéren,amikor a székházzaklató „nagyon durván erőszakoskodó” fiatalok szüleit kommunistázza. Esetleg erről egyeztethetne pártelnökével,stb-stb. Amikor könnyes szemmel, meghatódva mond köszönetet a miniszterelnök a CÖF-nek, akkor az antikommunista érzelmei nem nagyon törnek felszínre. Pedig a molinót elhivatott arccal cipelők az átkos rendszerben igen jól megtalálták számításukat. Amikor Bencsik, a kommunista rendszer megbecsült kádere,most fő CÖF-ös, véres szájjal támadott 56-os halálraítéltet,Viktor egy mukkot sem volt képes mondani. Lázárt sem hallottam,hogy verte volna az asztalt,hogy azért ilyen emberekkel nem. Most meg minden további nélkül elfogadják ennek az embernek a támogatását. Egy karakán állásfoglalás elkelne ilyen ügyekben is,János!
Yuing
2013. március 22. 08:13
A kommunizmus megdöntését követő húsz zavaros év után végre gránit szilárdságú alapot vetettünk a jövő számára." (Orbán Viktor, 2012.) Az AVON katalógus kevesebbet változott 2012. január óta mint ez a takony szilárdságu tákolmány.
dobzselaci
2013. március 22. 07:11
Dzsoni! 23(!) évvel az első választás után nem lehet egy MSZMP tagok nélküli kormányt és frakciót létrehozni? Elmész te a.... Ennyire azért nem voltak jók :)
Secnir
2013. március 22. 06:41
"Nem a volt ügynökök gátolják a múlt feltárását" -nyilatkozta lázár jános-, hanem a még mindig aktívak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!