...és lehull nevedről az ékezet

2013. február 25. 19:40

Épp a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja van és arra gondolok, mit is mondanának azok, akik a diktatúra elől menekültek mondjuk, 1948-ban vagy '56 után?

2013. február 25. 19:40
Lotte
Onleány
„Február 25., hétfő reggel. A munkahelyi rutin előtt egy pillantás a világháló híreire. Az Indexen érdektelen beszámolók az Oscar-díj átadásról, árfolyamok, okostelefon-fejlesztések, bulvár. Csupa könnyen fogyasztható műanyagtartalom. Aztán a szemem az oldalsávra téved, s egy blogbejegyzés címén akad meg: "Az ország elhagyása hazafias kötelesség!" - mered rám a provokatív cím. Biztos, valami hülyeség. A kattintás a Progresszív Blogra dob. És nem, ez nem vicc! Moin Moin - a szerző - komolyan beszél. Mert itt és most, 2013 Magyarországán minden annyira rossz és reménytelen, hogy mindnyájunknak el kell menni! Mert ez maradt.
Olvasom a felháborodottító, igaztalan sorokat. Épp a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja van és arra gondolok, mit is mondanának azok, akik a diktatúra elől menekültek mondjuk, 1948-ban vagy '56 után? 
Mit kiáltana oda Márai Sándor a bejegyzés írójának? S mit kiáltanának azok, akik mindent vállalva  akkor is, mégis maradtak?

És Márai felel. A Halotti beszéddel üzen. Nem ártana, ha Moin Moin is levenné a könyvespolcról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gobbi Hilda Páncéloshadosztály
2013. február 25. 23:17
Apikám! Hogy itt mi megy! Akkora irodalom órát kaptam az arcomba, hogy megkerültem Győr-Sopron megyét és még tankoltam is! Kommentelő bajtársak: büszke vagyok rátok!Ilyen büszke párviadalt még sosem láttam!
maniac13
2013. február 25. 20:55
Engem is felháborított ma reggel az az írás, ha részigazságai vannak is. A végkövetkeztetése azonban ép ésszel (nekem) elfogadhatatlan.
gubenc
2013. február 25. 20:43
Az, hogy hazafias kötelesség kimenni szerintem is hülyeség, annyira még nem rossz a helyzet. Visszont az sem állítom, hogy ittmaradni hazafias kötelesség, mindenki mérlegeljen, amíg itt efogadható azh élet, talál munkát, és elfogadható megélhetést, nem menjen ki! Viszont el kellene gondolkondi azon, hogy abban az országban ahol a következő számok születtek mi okozza azt, hogy ennyire reménytelennek érezzük a helyzetünket, ki milyen mértékben felelős érte és mit lehetne csinálni, hogy ez ne így legyen. Szerintem egyébként a problémák jó része nem anyagi jellegú, inkább az emberi viszonyok vadultak el nagyon. Talán be kellene fejezni az emberek egymás elleniz uszitását, a hatalmon levőtől kicsit kisebb arc kértetik, mi meg legyünk tisztességesek egymással. A következő három szám legalább annyira ütős, mimt a halotti beszéd. http://www.youtube.com/watch?v=o5YHvXT4wjY http://www.youtube.com/watch?v=FaFS_-1mE00 http://www.youtube.com/watch?v=Wo9bF1DBUZY
Fahrenheit 451
2013. február 25. 20:37
"S mit kiáltanának azok, akik mindent vállalva akkor is, mégis maradtak?" Azt, hogy hiába jöttek haza bárhonnan. Isonzóból, a Don-kanyarból, amerikai, majd ruszki hadifogságból. Hiába tűrték a kitelepítést, B-listát, 56-os beszélő után a REF-et, Rákosit, Kádárt, a SZER átverését... Be kell látniuk, hogy most a család gyerekei joggal húznak el úgy a kishazából, mint a mérgezett egér... x(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!