Eltitkolt erőszak – segítsetek!

2013. február 16. 10:44

Ha akad olyan a környezetetekben, aki tudna mesélni arról, hogy mit élt át vagy mit látott, amikor bejöttek a szovjetek, az nagy segítség lenne.

2013. február 16. 10:44
Lelky Lola
Mandiner

Néhány éve olvasóinkat kértük, hogy segítsenek megtalálni a ma élő legnagyobb kommunistát. A ti ajánlásotok alapján jutottunk el Biszku Bélához, amit még egyszer köszönünk. Most még érzékenyebb dologban lenne szükségünk segítségre.

Készítünk egy filmet a Vörös Hadsereg katonáinak 1944-45-ös erőszakosságairól. Ezek a történetek rengeteg családot érintenek, mégis nagyon nehezen beszélnek róla az érintettek még ma is. Ha akad olyan a környezetetekben, aki tudna mesélni arról, hogy mit élt át vagy mit látott, amikor bejöttek a szovjetek, az nagy segítség lenne. Nyilván a legnagyobb diszkrécióval kezeljük az interjúalanyokat, ha nem vállalják arccal és névvel a történetüket, akkor is segítség, ha elmondja az élményeit.

Olyan interjúalanyokat is keresünk, akik szovjet katonától születtek. Ha tudtok valakit, aki vállalná, hogy erről beszél, nagyon hálásak lennénk!

Az ajánlásokat erre az emailcímre kérném: [email protected]. Ezer hála!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 356 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2013. február 17. 09:34
A bécsiek a szovjet hősi emlékművet egyszerűen a nemi erőszak és a fosztogatások emlékművének nevezik.
advocaat
2013. február 16. 22:56
Drága Lolita, Kedves Fruzsi, ez negóhezebb lesz, mint a büszke Biszku ügye volt. Aki akkor mondjuk 15-50 között volt, vagyis "elkapható", az vagy nem is él már, vagy nagyon öreg. S a legtöbbjük ezt mélyen titkolja, tán a katona férj távollétében esett meg, tán nem látta senki, vagy a falusi nép akkori generációja ezt TABU-ként kezelte. De SOK SZERENCSÉT! Én magam sok sztoryt hallottam, de ezt senki nem mondta el, még akkor sem, ha a családnak egyéb kényes ügyeit elintéztem ügyvédként. Szóval nehéz ügy.
Akitlosz
2013. február 16. 20:44
Ennél jóval durvább dolgok is történtek. Például tömegével lőtték agyon a magyar civileket. 1945. március 23-án 32 civilt lőttek le a bevonuló szovjet csapatok Olaszfaluban.
tamas222
2013. február 16. 20:13
Azért illendő lett volna a hős német katonák,illetőleg a becsületes magyar csendőrök gyermekeit is felkutatni. Ja nem az lehetetlen.Olyasmit azok soha!! Móricz Zsigmond meg hülye volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!