„Mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok”

2012. december 20. 19:07

Lenyűgöző ezeknek a középiskolás és egyetemista diákoknak az érettsége, eredetisége, hideg- és gyaloglástűrő energiája, de legfőképpen a kitartása és a gondolkozás iránti igénye.

2012. december 20. 19:07
Mihancsik Zsófia
Galamus-csoport

„Lenyűgöző ezeknek a középiskolás és egyetemista diákoknak az érettsége, eredetisége, hideg- és gyaloglástűrő energiája, de legfőképpen a kitartása és a gondolkozás iránti igénye, amellyel ha kell, naponta újraértelmezik az újabb és újabb rafinált megoldási javaslatokat, amelyeket a kormányra kerülése óta először megfutamodóban lévő Orbán Viktor eléjük tár(at a végrehajtóival), sőt, értékelésük eredményeit nyomban kendőzetlenül szavakba is öntik. És lenyűgöző, hogy az eszükön kívül a lelkük is rendben van. Ludassy Mária írt már róla, Bolgár György is lelkesedett érte, én csak újra elmondom: Csillag Ádám másfél perces szösszenete (megnézhető itt) valóban a diákmozgalom lelkének a lényegét látszik kifejezni: az őszintén vállalt és átérzett szolidaritást, amelynek ékes bizonyítéka az a spontaneitás, amellyel egy tömegnyi tüntető tizenéves fordította át a szót egy pillanat alatt az ablakban megjelenő másfél évesekre, vagy amellyel tanárai védelmében és tiszteletére a balatonalmádi középiskola hetven diákja sorfalat állt az iskola folyosóin.


Sokat írhatnék még a benyomásaimról, de most csak egyetlen mondandó érdekében beszélek.

Magyar gazdasági szakemberek, politikusok, külföldi elemzők és újságok az unortodoxia nyilvános meghirdetése és vállalása óta folyamatosan arról beszélnek, hogy a gazdaság és a pénzügyek működtetésében mekkora szerepe van a bizalomnak. Távoli, a közember számára megfoghatatlan kategória. Nehéz azokat a bonyolult utakat feltérképezni, amelyeken keresztül egy kormány gazdaság- és társadalompolitikájának összegzéseként azt szűri le a világ, hogy az illető kormány önnön megbízhatatlanságáról állít ki folyamatosan elégtelen bizonyítványt. Hiszen a saját alkotmányát, törvényeit, megállapodásait is bármikor tetszése szerint felrúgja, akár visszamenőleges hatállyal teremt folyamatosan kiszámíthatatlan viszonyokat, és teszi ezt (sokak számára) nyilvánvaló hazugságok, ámítások kíséretében, a gesztusok és a szavak jelentésének állandó megbecstelenítésével. Orbán »nemzeti konzultációnak« hazudott (és igen sok pénzbe kerülő) propaganda-hadműveleteit sokan (bár egyre kevesebben) annak hitték, aminek Orbán szerette volna, ha hiszik, és bár sokan felháborodtak rajta (egyre többen), a dolog, ahogy semmi más sem, nem lökte Orbánt a »vállalhatatlan ember« kategóriájába. A nagy nyilvánosság előtt lebonyolított romkocsmás »konzultáció«, odarendelt Fidelitas-tagokkal (miközben a diákok tömegei napok óta az utcán voltak) kellett ahhoz, hogy az ember elkezdje szégyellni magát a saját hazájának miniszterelnöke helyett is. Hogy még mindig úgy képzeli, a szokásos szemfényvesztéssel meg tudja oldani a dolgot. Hogy a helyzetfelismerő- és megoldó képessége, ami egy vezető politikusnál létkérdés, ennyire belekopott a saját maga által konstruált akarnok művilágba. Hogy ennyire nincs már kapcsolata azzal a valósággal, amelynek a formálására – és nem az eltorzítására – felhatalmazást kapott. Orbán a romkocsmában bukott meg végleg.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2012. december 21. 10:30
A saját történelmeteket írjátok. Meg aztán hamisítottátok is MINDIG.
Botos
2012. december 21. 10:10
Mert a ludtalpas zsidók hergelik őket
atila68
2012. december 21. 09:52
„Mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok” Akkor most Mihancsik Galamus Zsófia beszólt Debrecezni - 2006.10.23 - Józsefnek?
OrangeOrder
2012. december 21. 09:42
Beszélt valaki mostanában más diákokkal is? Tuti mind egyetért ezekkel a radnótis-belwaroscher gimnazistákkal? Ugye nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!