Ügynökökről pedig szó se essék – Ilyen ország pedig nincs CCCXLVII.

2012. december 04. 09:48

Huszonkét év telt el a diktatúra bukása óta, de a mai napig nem tudjuk, kik és milyen pozícióban szolgálták az elnyomó rendszert?

2012. december 04. 09:48
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Hétfőn a parlament ismét leszavazta Schiffer András Az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről című előterjesztésének tárgysorozatba vételét. Az indítványt az LMP, a Jobbik és az MSZP(!) jelenlévő képviselői kivétel nélkül támogatták. A Fideszből igennel szavazott Ángyán József, Bencsik János, Boldog István, Braun Márton, Font Sándor, Koszorús László, Kovács Ernő, Kulcsár József Ferenc, Papcsák Ferenc, Riz Levente, Simonka György, Szólláth Tibor Zoltán, Szűcs Lajos, Tóth József és Turi-Kovács Béla, a KDNP-ből Hargitai János, Michl József, Stágel Bence és Varga László. Mind a 146 nemszavazat a Fidesz és a KDNP soraiból érkezett. A DK képviselői – a tartózkodó Vitányi Iván kivételével – nem szavaztak (ami ad egy kis pikantériát Gréczy Zsolt idevágóbejegyzésének).

Az IndexVideó szépen összefoglalta a szavazás előzményeit:

A kormánypártok által tavasszal beígért Nemzeti Emlékezet Bizottsága azóta sem állt fel, híre-hamva sincs. Az amúgy is erősen pótcselekvés-gyanús intézmény hiánya nem is olyan nagy baj, a Fidesztől ennél jóval határozottabb fellépést várna törzsbázisának egy jelentős része. Ha a valóban igazságtalan előrehozott nyugdíjazások esetében megvolt a bátorság a radikális problémamegoldáshoz, ugyanez legalább annyira elvárható ebben az esetben is.

Huszonkét év telt el a diktatúra bukása óta, de a mai napig nem tudjuk, kik és milyen pozícióban szolgálták az elnyomó rendszert? Ki tartott, és kit tartottak? Néha felbukkan egy-egy újabb név a különféle hármas ügyosztályok hálózatából, de ez teljesen esetleges. Pedig ezt a – kétségkívül fájdalmas – szembenézést nem lehet megúszni. Teljesen jogos Schiffer András kérdése:

„Meddig akarják azt eltűrni, hogy ma Magyarországon boldogan okíthatja akár Önöket is, minket is a tévé képernyőjéről több olyan ember, akinek pontosan tudjuk a rovott múltját, pontosan tudjuk, hogy különböző állambiztonsági hatóságokkal, adott esetben nem csak magyar hatóságokkal működött együtt, ma pedig demokráciáról tartanak kiselőadást?”

Ceterum censeo: nyilvánosságot az ügynöklistáknak!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
poldibacsi
2012. december 04. 19:58
Mi szeretnék, ha húsz év után végre véget érne az ügynöklisták kérdése, befejeződne az ügynökösdi, egymás vádolása; szeretnék végső pontot tenni az ügy végére - ismertette a kormánydöntések hátterét Rétvári Bence. 2010. dec.20. ....................................... "A frakcióvezető hangsúlyozta: teljes egészében nyilvánosságra kell hozni minden dokumentumot, hogy megismerhetővé váljon a kádári diktatúra. Hozzátette: minden olyan törvényi akadályt el kell hárítani, ami nem teszi ezt lehetővé. Egy dolog ugyanis az, hogy a Történeti Levéltárban kutatók feldolgozzák a múltat, és egy szűk szakmai kör számára publikálják eredményeiket, azonban nagyon fontos, hogy vizuális értelemben is átadhatóak legyenek ezek az információk egy jóval szélesebb kör számára is - fogalmazott a politikus. " Lázár János 2011. márc. 1. (forrás: fidesz.hu)
Polgár
2012. december 04. 17:06
Én húsz évig szolgáltam, mint több alosztályos ügynök. Beakartam jutni a levéltárba, hogy nyilvánosságra hozzam jelentéseimet. Jelentéseim a rendszerváltozás utáni politikai-kulturális élet egy kicsinyke részére nézve nem éppen kedvező, nem hinném, hogy a Blik-ben szeretnék olvasni. Korábban az mellett kardoskodtam, hogy fel kell tárni a múltat, de pár éve úgy gondolom semmi értelme. Az elmúlt két évtizedben rendesen szét turkálták. Az ügynökök fele végleg eltávozott. Mára csak a tudatlanok és olyan cinikus karrieristák, mint Schiffer képviselő akar turkálódni. Neki azért fontos, mert ily módon próbálja elterelni a figyelmet belvárosi vörös-nyakkendős úri-fiús múltjáról. Meg kell hagyni nagyon jól csinálja, de a múltat nem lehet végképp eltörölni. Korábban nem bántam volna ha együtt szereplek a Mónika sóban főpapokkal, politikusokkal, írókkal, művészekkel, de mára már legjobban azoknak lenne tök szar, akikról írtak és nem fényezték őket, mint mostanában. Manapság már az is partizánnak számít, aki nem volt ügynök. Lsez ez még így sem.
Soma
2012. december 04. 16:06
Ügynök-ügyben létrejött valamilyen intézmény, ha jól tudom, Markó György vezetésével!
Claypool
2012. december 04. 16:01
Ákos! A mi kutyánk kölyke,és meg is mondta! Fasza! Csak így tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!