A rendpárt ügyésze

2012. augusztus 03. 10:05

Mansfeld és Mátsik kapcsán arról kellene beszélni, amiről a legnehezebb. Amiről senki sem akar. Amiben a legmélyebb tanulság van: a köztörvényes rend és az elnyomó rend elleni lázadás összekapcsolódásáról, amire ’56 oly sok példát mutat.

2012. augusztus 03. 10:05
Révész Sándor
NOL

Mansfeld és Mátsik kapcsán arról kellene beszélni, amiről a legnehezebb. Amiről senki sem akar. Amiben a legmélyebb tanulság van: a köztörvényes rend és az elnyomó rend elleni lázadás összekapcsolódásáról, amire ’56 oly sok példát mutat. Mansfeld Péter tragikus történetének a sajátossága ennek az összekapcsolódásnak a szorossága. Ő egyszerre szervezte a csapatát tudatosan köztörvényes bűncselekmények elkövetésére és a forradalom fölélesztésére. Ha a »rendes« élet kilátástalan, akkor a köztörvényes rend és a politikai rend közös ellenséggé egyesül, s kapaszkodónak marad a gengszterromantika.

Mansfeld »apja, a részeges, iszákos fodrászmester maga is megjárta a börtönt...« »...az ő lételemük a rendbontás, társadalmonkívüliség«. Gyűlölik »mindazokat, akik nyugodtan, békében élnek, dolgoznak«. »A bíróság a törvénytisztelő társadalom és a közrend védelmét szolgálta, amikor kemény büntetést rótt rájuk. A „galeri”... tagjai gyűlölték a munkát és a rendet.« Ismerős? Így adta el a megtorlások korának dísztollnoka, Pintér István a szörnyű ítéletet. Ez a rendpárti kommunikáció nagyon hatékonynak bizonyult. Kulcsszerepe volt abban, hogy a társadalom zöme oly gyorsan eltávolodott a forradalomtól.

A kádári rendpárt ugyanolyan volt, mint a mindenkori. Mint a mai. A jobb- és a baloldali. A rendpárt számára a büntetés minden, a megértés semmi. Ezért nem is ért meg semmit. A forradalmat sem. Akkor sem, ha tagadja, akkor sem, ha idealizálja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2012. augusztus 03. 15:28
Egyábként mintha bűncselekmény volna a kommunizmus bűneinek a relativizálása. Nem vagyok véresszájú, de a révészt ezért lecsukatnám.
packó_
2012. augusztus 03. 15:25
„Wallenberg és a zsidómentés kapcsán arról kellene beszélni, amiről a legnehezebb. Amiről senki sem akar. Amiben a legmélyebb tanulság van: a köztörvényes rend és az elnyomó rend elleni lázadás összekapcsolódásáról, amire ’56 oly sok példát mutat. Wallenberg tragikus történetének a sajátossága ennek az összekapcsolódásnak a szorossága. Ő egyszerre szervezte a csapatát tudatosan köztörvényes bűncselekmények elkövetésére és a forradalom fölélesztésére. Ha a »rendes« élet kilátástalan, akkor a köztörvényes rend és a politikai rend közös ellenséggé egyesül, s kapaszkodónak marad a gengszterromantika. Wallenberg »apja, a részeges, iszákos nagytőkés maga is megjárta a börtönt...« »...az ő lételemük a rendbontás, társadalmonkívüliség«. Gyűlölik »mindazokat, akik nyugodtan, békében élnek, dolgoznak«. »A bíróság a törvénytisztelő társadalom és a közrend védelmét szolgálta, amikor kemény büntetést rótt rájuk. A „galeri”... tagjai gyűlölték a munkát és a rendet.« Ismerős? Így adta el a megtorlások korának dísztollnoka, Pintér István a szörnyű ítéletet. Ez a rendpárti kommunikáció nagyon hatékonynak bizonyult. Kulcsszerepe volt abban, hogy a társadalom zöme oly gyorsan eltávolodott a forradalomtól. A szálasi rendpárt ugyanolyan volt, mint a mindenkori. Mint a mai. A jobb- és a baloldali. A rendpárt számára a büntetés minden, a megértés semmi. Ezért nem is ért meg semmit. A forradalmat sem. Akkor sem, ha tagadja, akkor sem, ha idealizálja.”
pic
2012. augusztus 03. 15:20
"A kádári rendpárt ugyanolyan volt, mint a mindenkori. Mint a mai. A jobb- és a baloldali. A rendpárt számára a büntetés minden, a megértés semmi. " Ez hajmeresztő! Tudják mit mod ez az állat? Hogy isteni szerencse, hogy most nem akasztanak 17 éves gyerekeket, ha lázadnak a jobb oldali kormány ellen.Milla 4K reszkessetek!!! Mert a rendpárt az ilyen. Az eszem megáll. Hát ezek tudják mit beszélnek?
mefisto
2012. augusztus 03. 15:09
Nehezen találok szavakat, hogy mekkora egy kupac szar vagy, Sándor. Ezzel a tetves kollabornás logikával még Anders Breiviket is fel lehetne menteni. Minden gyerekgyilkosságot meg lehet ideologizálni, ha elég nagy szarházi az, aki mondja. De attól a gyerekgyilkosság még gyerekgyilkosság marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!