Az ajtó két oldalán

2012. augusztus 01. 17:56

Nem lehet megbocsátani azoknak, bármiféle érvekkel hirdetik is önigazolásukat, akik a nemzet akaratát vérbe és könnybe és félszázados csöndbe fojtották.

2012. augusztus 01. 17:56
Alexa Károly
Magyar Hírlap

„1956 októberének alighanem az egyik legutolsó eseménye 2012 júliusában történt meg: egy zárt ajtón keresztül szólt egymáshoz két aggastyán, egy – újabb! – végső üzenetet fogalmazó halálra ítélt forradalmár és az a hajdani ügyész, aki őt a bitóra próbálta juttatni. Számukra az ötvenhatos forradalom, illetve ellenforradalom még élő valóság, és ennélfogva élő valóság a mi számunkra is – akik most egy bizarr esemény szemlélői vagyunk. Mert az: bizarr, groteszk, szánalmas, torz. Nem az igazság apoteózisa, hanem egy hátborzongató szcéna. Egynapos bulvárizgalom. És nem vigasztal a tudat, hogy a történelem gyakran ilyen abszurd módon jeleníti meg önmagát. Vagy olyan drasztikus démonisággal, mint amire 2006 októbere emlékeztetett: a hatalomnak ez az akciója a történelem logikája szerint a Kádár-féle ellenforradalmi terror tovább élő folytonosságának megnyilvánulása.

Óvjon az ég attól, hogy valaki is félreértsen: Fónay Jenő bátyánk hősiességét és szenvedését és kitartását semmi nem teheti kérdésessé, még kétessé sem, még egy ilyen furcsa fintora sem az időnek. Ahogy nem lehet megbocsátani azoknak, bármiféle érvekkel hirdetik is önigazolásukat, akik a nemzet akaratát vérbe és könnybe és félszázados csöndbe fojtották.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Baal Shem Tov
2012. augusztus 01. 22:05
Nekem csupán egy kívánságom van! Annyi zsidó legyen jelen a magyar közéletben,politikai életben, kultúrában stb, mint amennyi magyar van jelen Izrael államban az ottani közéletben,politikai életben, kultúrában stb. Ez egy korrekt megközelítés. (azt hiszem)
Baal Shem Tov
2012. augusztus 01. 21:41
Vámos Ausztriába magyar melósokat közvetített és ezekből élt. Méghozzá fényűzően. Vélelmezhetően 1 DM/óra/ melós volt a részesedése. Ez az általános. Aztán lehet, hogy jobban lenyúlták a munkásokat. Mindenesetre nehéz fáradságos munkája volt!
Baal Shem Tov
2012. augusztus 01. 21:22
Na látom ennél a pontnál bevégeztetett a téma!
Baal Shem Tov
2012. augusztus 01. 20:44
A zsidó Szefgedi Csanád, 9 ezer Euróért még turuk madárnak is beöltözött volna. Ha még marad, akkor az általa koreografált fekete ruhás Árpád-sávos gárda kiegészítő ruhadarabként kippát is kapott volna. No meg jelesebb napokon a tallitot is kiosztották volna. Bocskai vagy díszmagyar sábeszdeklivel, az lenne a módi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!