Jaj, de unom a politikát!

2012. május 25. 12:39

Van egy csendes relatív többség. A politikával nem foglalkozók tábora.

2012. május 25. 12:39
Papp László Tamás
Hírszerző

„A közéleti harcokat a történelem során mindig a lakosság politikailag aktív, viszont létszámukat tekintve, külön-külön nézve kisebbségi szegmensei vívták. Amelyek együtt, összeadódva persze kiadják a felnőtt népesség abszolút többségét. De emellett ott van egy csendes relatív többség. A politikával nem foglalkozók tábora. Ez régen is létezett. A II. világháború éveiben vagy '56 forradalmi napjaiban is azok voltak önálló populációként a legtöbben, akik se pro, se kontra nem foglaltak állást. Nem voltak antifasiszta ellenállók, zsidómentők, T-34-esre Molotov-koktélt hajigáló szabadságharcosok. De a horthysta kormánypártba, a nyilasok és keretlegények közé, az MDP/MSZMP, a pufajkások soraiba sem léptek be. Akkor sem, amikor a párttagságot előmenetellel, karrierrel, az elvett zsidó-vagy burzsujvagyonból adott zsíros falatokkal jutalmazták. Mítosszá kövesedett, hogy '56-ban »a nemzet lázadt fel.« Nem. Nem a nemzet. Hanem a lakosság egy jelentős, sokféle kisebb-nagyobb csoportból álló része. De volt egy ugyanilyen, szintén milliós réteg, amely nem tüntetett, harcolt vagy sztrájkolt. Hanem otthon ült, csendben végezte a dolgát, igyekezett nem belekeveredni, kimaradni belőle. Lehet mondani, gyávák voltak. Egy részük bizonyára az is volt. De egy másik részük azért maradt ki a történelem cselekvő részéből, mert nem értette, és nem is érdekelte.

Akadtak a '70-es években olyan, politikamentes beosztásokban tevékenykedő, munkájukat remekül végző szakmunkások, szakértelmiségiek, akiket többször próbáltak beinvitálni az MSZMP-be, KISZ-be, Munkásőrségbe, Népfrontba, Béketanácsba, stb. S ők udvariasan, de határozottan visszautasították. Nem volt ebben semmiféle hősi póz, főleg nem volt rendszerellenes hevület.

Ma is, amikor sokan mindent (jobban) tudnak arról, kinek és miben van vagy nincs igaza a politikában, vannak, akik nem szégyellik elismerni: hidegen hagyja őket az egész, nem konyítanak hozzá, és nem is szándékoznak beletanulni. Nemcsak izomagyú fiúk, vagy plázacica lányok. Nem csak ők. Hanem felkészült közigazgatási hivatalnokok, bírák, orvos-szakértők, sportklub-tisztviselők. Akik brillíroznak a szakmájukban, de passzolnak, ha közéleti relevanciájú ügy tárgyalásához, lenyilatkozásához rendelnék vagy szignálnák ki őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bisque Béla
2012. május 25. 21:07
"A politikával nem foglalkozók tábora. " Az egészet beidézhettem volna! Mert téves megállapításokra alapozott vélemény. Persze ez nem tilos, csak furcsa egy újságírótól ekkora tájékozatlanság. Nincs olyan, hogy valakinek nincs véleménye valamiről, vagy ha igen, az a bicikli. Azt kell csak tekerni, ahhoz hogy haladjon. Vagy tolni,vagy az oldalára dönteni....vagy cigányok esetén ellopni.Mert önálló haladásra képtelen. Akinek nincs véleménye valamiről, az kóma állapotában van és tilos szavazati jogot adni neki. Mindenkinek van valami elképzelése a világnak dolgairól, és ezt ki-ki saját értelmi képessége, családi hagyományai, szociális mikroklímája alapján saját maga szintetizálja. Vagy kimondja, vagy nem, de attól még van. Attól, hogy kimondja, nem biztos, hogy meg tudja indokolni, az sem biztos, hogy nem dezinformációkon alapul, de ezt mindenkinek szíve joga eldönteni, elmondani, mert alkotmányos alapjog a vélemény nyilvánításhoz a politikai meggyőződéshez, a valláshoz és a segghülyeséghez való jog. Neked kedves PLT ez utóbbiban van markáns szuficited.
kjkj945
2012. május 25. 15:39
"A politikával nem foglalkozók tábora." Ez olyan mint a praktizáló zsidó rabbi, aki Krisztus feltámadását oktatja. Egyik sincs. Sokan mondják, hogy nem politizálnak, csak nem tetszenek nekik az áremelések, a nagy pénzek lenyúlása. Ez is politizálás!!!!!
drieno
2012. május 25. 14:20
"Akadtak a '70-es években olyan, politikamentes beosztásokban tevékenykedő, munkájukat remekül végző szakmunkások, szakértelmiségiek, akiket többször próbáltak beinvitálni az MSZMP-be, KISZ-be, Munkásőrségbe, Népfrontba, Béketanácsba, stb. S ők udvariasan, de határozottan visszautasították. Nem volt ebben semmiféle hősi póz, főleg nem volt rendszerellenes hevület." ha az lett volna, vagy kimutatjuk, le is csuktak volna csak a szemetje lépett be és maradt hatalmon azóta is - bankokba, igazgatótanácsokba, "civil" szervezetek vezetőségébe delegálva
mr.Marcang
2012. május 25. 13:55
"Jaj, de unom a politikát!" Magánügy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!