Vágó Istvánék az Örömódára rettegnek

2012. február 14. 12:49

A Denyi egyelőre nem más, mint a baloldal régi mániája, a petíciózás, felkasírozva egy YouTube-csatornára és egy Facebook-csoport oldalára.

2012. február 14. 12:49
Tompos Ádám
MNO

„Államosítják a lelkiismereti és vallásszabadságot (Gábor György), a lakosság nem tanulta meg a szabadság gyakorlását (Heller Ágnes), ismét jön a sorrabszolgaság, és Románia felé határellenőrzés után léphetünk csak be Európába (Andrassew Iván), háromharmadot épített a kétharmad, és jön a négy-, sőt az ötharmad is (Vágó István). Saját művét adja elő Parti Nagy Lajos, Korniss Mihály és Bródy János. Utóbbi a kivétel: új lemezének csasztuskája alatt nem szól az Örömóda.

Na, de ez már megint miért olyan fontos? Miért érdemli meg, hogy a címbe kerüljön? Mert remekül mutatja a honi balliberalizmus tudathasadásos állapotát. Vessük össze a fenti búbánatos sorokat a megénekelt szent örömmel. Kénytelen vagyok azt gondolni, hogy a hölgyek és urak a Beethoven-dalból áradó lelkesedéssel várták, hogy jöjjön már el az az idő, amikor reszkethetnek egy kicsit. Elvégre ahhoz értenek a legjobban.

Kálmán C. György irodalomtörténész denyis szövege segít megérteni mindezt: ő ugyanis felhagy a haladó erők már-már önsorsrontón utópista optimizmusával és egészséges szkepszissel mondja: nem kellene annyi mindent megváltoztatni. Való igaz, mi, maradi reakciósok tényleg úgy vagyunk vele, hogy ami működik, azt nem kell megszerelni. Bizonyítandó, hogy nemcsak a mucsai jobboldalon gondoljuk, hogy itt bizony valami nagyon nem stimmelt az elmúlt húsz évben, idéznék két Denyi-kompatibilis közszereplőt, Iványi Gábort és Donáth Lászlót, akik szerint sokkal keményebb katasztrófát is megérdemeltünk volna, mint ez a kétharmad. És ez szerintük annak a rengeteg hibának köszönhető, amit az előző két évtizedben követett el az elit.

De sebaj, a mi független értelmiségünk ennél többre hivatott. Túllátnak ők a magyar ugar horizontján! Készséggel magyarázzák el nekünk az EU himnuszának dallamára, hogy mit is kell értenünk európaiság alatt. Kár, hogy per pillanat maga az unió se nagyon tudja, hogy mit gondoljon saját magáról. Nem is értem, hogy Brüsszelben miért nem hallgatnak Bauer Tamásra. Neki három és fél perc elég rá, hogy ezt megértesse.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. február 14. 20:53
Lángolj fel a lelkünkben szép Égi szikra szent öröm, Térj be hozzánk drága vendég, Tündökölj ránk fényözön. //:Egyesítsed szellemeddel, Mit zord erkölcs szétszakít, Testvér lészen minden ember, Merre lengnek szárnyaid.:\\ Gyúlj ki, égi szikra lángja, szent öröm, te drága, szép! Bûvkörödbe, ég leánya, ittas szivünk vágyva lép. Újra fonjuk szent kötésed, mit szokásunk szétszabott, egy-testvér lesz minden ember, hol te szárnyad nyugtatod. Milliók ti, kart a karba! Gyúljon csók az ajkakon! Túl a csillagsátoron él mindnyájunk édesatyja! Ha célt ért a férfi végül: társa mellett hû barát, s kedves nõt nyert hitveséül, zengje vélünk víg dalát, s minden szív, ha dobban érte szív csak egy a földtekén! Ám ki ezt még el nem érte, sírva fusson el szegény. Mind a roppant kör lakóit szent rokonszenv hassa át! Csillagokba vonz át a rejtelmes égi trónig. Isszuk mind e drága nedvet a természet keblein. Jók és rosszak ott repesnek könnyû rózsaléptein. Zsenge fürttel, csókkal áldott, szív hû lángra tõle gyúl; kéjben úsznak a parányok, s kerub zengi: szent az Úr! Milliók ti, porba hulltok? Érzed, élet, alkotód? Rejtik õt a csillagok! Sátrukon túl, él az Úr ott! Õ a rugó, õ az élet, ösztökéje: az öröm; tõle, tõle jár a létnek óramûve bölcs körön; csíra szárba tõle szökken, mennynek napja tõle kél; szférákat hajt mély ködökben, hova látcsõ el nem ér. Boldogan, mint napja lobban s száll az ég dús térein, járjatok ti, véreim, mint a hõsök utatokban. Az igazság tükre mélyén a tudóssal szembenéz. Hív erénye sziklaélén óvja azt, ki tûrni kész. Fönn a hitnek fényes ormán lengedeznek zászlai, s látni ot a szív omoltán angyalok közt állani. Milliók ti, tûrjetek csak, míg a jobb kor napja gyúl. Csillagsátron túl az Úr megjutalmaz érte egy nap. Isteneknek nincs mit adni; istenülni nagy dolog. Gyász, szegénység, jöjj: vigadni várnak ím a boldogok! Fátyol hulljon bûnre, bajra, ellenednek megbocsáss: szívét többé könny ne marja, ne rágódjék rajta gyász. Adóskönyvünk elenyésszen, béküljön meg, aki él. Mint mi egymást, úgy itél minket Isten fenn az égben. Szent öröm vet borba lángot; arany fürtünk nedve bõ; békét isznak kannibálok, hõsi vért a kétkedõ. Ünnepeljünk mind felállva, Míg a kelyhünk körbe megy. Csapjon égig habja lángja! Áldjuk a Jó Szellemet! Kit a csillagár dicsér fenn és szeráfok zengenek: áldjuk a Jó Szellemet csillagsátrán túl az égben! Bátor szív a szenvedésben, oltalom, ha árva hív, sírig hûség esküvésben, mindig nyílt és tiszta szív, trón elõtt is férfi-fenség, vér, vagyon kell érte bár, szolgálatnak hû fizetség, s árulónak rút halál! Mondjuk e szent kört bezárva tûz borunkra esküvést, híven álljuk e kötést; esküdjünk az ég Urára!
Krupp Skya
2012. február 14. 20:42
Akkor, hogy fognak rettegni ha kiderül nekik kell visszafizetni a 22.000 milliárdot és akkor retteghetnek a Lendvai Mummy Blura.
Krupp Skya
2012. február 14. 17:38
Vágóék azt hitték retúrt vettek, Öröm Óda meg vissza, de már Ódafele kisiklott a szocialista szellemvasút öröm vonata.
heep
2012. február 14. 16:49
"Vágó Istvánék az Örömódára rettegnek" Nem mindegy mire rettegnek? A lényeg, hogy rettegnek. És jól van ez így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!