A Milla-tüntetés médiareprezentációja

2011. november 14. 16:31

2011. október 23-án, délután 3 órakor a húszéves magyar demokrácia történetének legnagyobb civil megmozdulására került sor.

2011. november 14. 16:31
Vásárhelyi Mária
Vásárhelyi Mária
ÉS

„A képviseleti demokrácia kielégítő működésének legfontosabb előfeltétele ugyanis a jól tájékozott állampolgári közösség, amely hozzájuthat mindazokhoz az információkhoz, amelyek birtokában felelős döntést tud hozni saját maga és a politikai közösség jövőjéről. Ennek pedig elsőrendű és elengedhetetlen kritériuma a független és szabad sajtó létezése, amely kontrollálja a hatalom működését, és amelyben nagy terjedelemben, a széles közönség számára elérhetően jelenik meg a közügyekkel kapcsolatos eltérő vélemények színes világa és a hatalom működésének folyamatos kritikája. A fejlett demokráciák többségében - a minőségi műsorszolgáltatás mellett - éppen a sokoldalú, elfogulatlan közéleti-politikai tájékoztatás ideája indokolja, hogy az adófizetők pénzéből fenntartják a közszolgálati médiarendszert, amely az információ és a tudás hatalmával ruházza fel a hatalomnak és a piacnak kiszolgáltatott állampolgárokat. S bár a magántulajdonban lévő, kereskedelmi médiumokkal szemben kötelező érvénnyel nem fogalmazható meg sem a minőségi tájékoztatás, sem az elfogulatlanság követelménye, normálisan működő piaci viszonyok között kialakul valamiféle egyensúlyi helyzet az egymással versengő vélemények nyilvánosságának piacán. Magyarországon azonban a demokrácia működésének ez a feltétele régóta hiányosan működik, és a jelenlegi tendenciákat extrapolálva biztosak lehetünk abban is, hogy az elkövetkező időszakban a nyilvánosság tovább torzul. Ezt meggyőzően szemlélteti az október 23-ra az »Egymillióan a sajtószabadságért« (EMS) facebook csoport által meghirdetett civil demonstráció médiareprezentációja, amelyet áttekintve jól láthatóvá válik, hogy a közszolgálati és kereskedelmi média világát hogyan hálózza be az elhallgatások, torzítások, féligazságok és hazugságok rendszere, és a média hogyan válik a közönség félrevezetésének, politikai manipulálásának eszközévé.

2011. október 23-án, délután 3 órakor a húszéves magyar demokrácia történetének legnagyobb civil megmozdulására került sor, amely méreteiben csak a Charta kilencvenes évek elején rendezett tüntetéséhez hasonlítható. A rendezvény a facebook közösségi oldalon szerveződött, a hagyományos nyilvánosság fórumain - néhány marginálisnak nevezhető orgánumtól eltekintve - előzetesen semmiféle híradás nem jelent meg a készülő demonstrációról. Hogy hányan vettek részt az eseményen, azt csak megbecsülni tudjuk, mivel a hatalom politikai manipulációs szándékához igazodva a rendőrség az újságírók kérdéseire sem volt hajlandó a közvéleményt tájékoztatni a tömeg nagyságáról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2011. november 15. 03:46
és???????????????????akkor mi van???? hazamentek....DDD
Biomechanoid
2011. november 14. 22:27
Jézusom, ez a Vásárhelyi felfalt egy disznó kondát?
allover
2011. november 14. 20:50
Maris, Maris! Úgy vélem, 2011 október 24-óta (amikor élesben megírhattad volna ezt az ömlengést rajongóidnak!) elmúlasztott napi Cavinton-adagodat nagyhirtelen bevetted a napokban, pótlólag! Ma, 2011 november 14-t írunk. Rendelésre készítetted, vagy csak úgy kitüremkedett a "libidód"? Keverhettél volna e helyett magadnak egy nagy vájling lángostésztát inkább, hogy továbbra is formában tartsd magad!
atila68
2011. november 14. 19:15
Hogy hányan vettek részt az eseményen, azt csak megbecsülni tudjuk Hazudta Vásárhelyi Mária.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!