Egy nácival kevesebb?

2011. május 21. 09:11

A von Triert kitiltó cannes-i határozat nem a történelmi-lelkiismereti feldolgozás eredménye, hanem csupán illemszabállyá üresedett reflex.

2011. május 21. 09:11
Inkei Bence
Komment.hu

„Hogy a történtekről pontosabb képünk legyen, nem árt tisztában lenni az ügy hátterével. Gondolok itt elsősorban arra, hogy von Trier harminchárom éves koráig abban a tudatban élt, hogy ő zsidó, és csak ekkor tudta meg, hogy édesapja valójában német volt. Fontos adalék még, hogy filmjeit a múltban rendre szétszedte a sajtó a cannes-i bemutatókat követően: volt ő már sátánista, nőgyűlölő és még ki tudja, mi minden. Náci speciel még nem volt, ám a korábbi bocsánatos bűnökkel ellentétben ezt már nem tudja levakarni magáról. Von Trier a létező legnagyobb tabuba gázolt bele, amit a nyugati világban tiszteletben szokás tartani, és a fesztiválszervezők hisztérikus reakciója újra ezt igazolta: igen, mi szeretjük ám a jó tréfát, no de Hitlerrel és a nácikkal nem szabad viccelni. Pedig elég sokan megtették már ezt az elmúlt pár évtizedben, és nem dőlt össze a világ. Sőt, maga Von Trier is utalt arra a szónoklata végén (»Vajon hogy fogok ebből kikeveredni?«), hogy még véletlenül se vegye komolyan a szavait senki. Az sem mellékes szempont, hogy ha valamiről ellentmondást nem tűrően kijelentjük, hogy nem szabad vele még viccelni sem, akkor annak a feldolgozása, megértése is sokkal nehezebben fog menni. Nem túlzás ezért az sem, hogy ez a merev, dogmatikus és humortalan hozzáállás csak árt az ügynek. (...)


Most pedig képzeljük el, mi történt volna, ha Lars von Trier Cannes-ban Sztálint dicsőíti a sajtótájékozatón, és arról beszél, hogy amúgy semmi baja a kelet-európai nemzetekkel, de azért »Lengyelország elég idegesítő«. Egy-két elhatárolódás, elítélő nyilatkozat, jegyzék a lengyel követségről, és maximum értetlenség, hiszen Sztálint nyilván minden épelméjű ember pszichopata diktátornak tartja, akiben semmi szimpatikus nincsen. Lett volna belőle egy vicces, mínuszos hír mindenütt és kész. Pedig Sztálin tömeggyilkosi mivoltát sem kérdőjelezi meg ma már senki, de rá a Nyugat kevésbé érzékeny, talán mert szovjet katona nem jutott az Elba túlpartjára soha. Vagy vegyük példaként a japán Kishidan zenekar esetét, amely idén márciusban kavart botrányt azzal, hogy a nácik uniformisára emlékeztető ruhában lépett fel egy tévéműsorban. Vajon feltűnt volna bárkinek is, ha ugyanez a zenekar a Vörös Hadsereg egyenruhájában jelenik meg?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2011. május 22. 10:40
Ha minden nácit kinyírtok, ki fog dógozni rátok?
tevevanegypupu
2011. május 22. 10:12
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=429849 Erre beiratkozhat..De komolyan, nem tulzas ez? Akkor most inditsanak tatarjarasmagyarazo, eztortentmohacsnal, kommunistakmicsinaltakavilaggal tanfolyamokat is? Vagy kiirtottakiazindianokatormenyeket..afrikabanmifolyik kurzusokat? Ez a holocaustanarkepzo csak gyuleletszitasra lesz alkalmas, mert egyebkent is mire fel?? Ki es mi jogosit fel barkit arra, hogy igy kiragadjon a vilag tortenelmebol egy szakaszt es azt sulykolja, magyarazza, eroszakolja ?? Csoda hogy mar mindenki kozonyt sot ellenszenvet kezd erezni?
várúr
2011. május 21. 16:28
Bajtársak, a dolog nem ilyen bonyolult. Lars koma arcoskodott egyet. Amolyan gerillareklámként. Előtte saját színésznője maszturbálásáról viccelődött. Nem az első ilyen ügye volt. Megelégelték, valagbarúgták. Nácizásával maga teremtett kiváló ürügyet. Mellesleg: cigánylakodalomban nem cigányozunk, zsidó (származásúak) által szervezett, pénzelt fesztiválon nem zsidózunk. Különben hamar megmutatják, a fasz melyik végén áll az illető.
tevevanegypupu
2011. május 21. 13:10
A franciakat furdalja a lelkiismeret, olyan keszsegesen egyuttmukodtek a nacikkal hogy na. Aztan jott a francia kommunista part ahol csupa szepet es jot mondtak Sztalinrol, Leninrol..a francia egzisztencialista-liberalista kis klapecek meg akkor sem irtak semmit - es el sem iteltek!!!!! - Sztalint mikor kiderultek a munkataborok es a tomeggyilkossagok. Ez a hulye Trier korulbelul olyan lehetett mint a Lanyi fele kijelentes, hogy "szinte megsajnalta Biszkut.."Trier Hitlert az embert szanta..negativ sajnalat egy bukott gyilkos diktatorert aki szetrobantotta a vilagot es a szeme lattara az o vilaga robbant szet. Teljesen figyelmen kivul hagyta azt, hogy erre -Hitler vagy Biszku - eseteben miert es hogyan kerult sor. Na meg valoszinuleg nem szereti tulzottan a zsidokat sem..es emigyen fejezte ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!