Kleopátra utódai

2011. április 05. 10:41

Amikor korunk bármennyire is jól tájékozódott újságolvasója az Észak-Afrikából érkező hírekkel szembesül, aligha tudja kiszabadítani magát a sztereotípiák fogságából.

2011. április 05. 10:41

„A napokban elhunyt Elizabeth Taylor Kleopátra szerepében megbabonázta a hatvanas évek filmközönségét, azok számára is közel hozva a római történelem és a mesés Kelet világát, akik egyébként vajmi kevéssé érdeklődtek az idegen tájak iránt.(...)

Az ókori Egyiptom és a mai arab világ persze egészen más, de amikor korunk bármennyire is jól tájékozódott újságolvasója az Észak-Afrikából érkező hírekkel szembesül, aligha tudja kiszabadítani magát a sztereotípiák fogságából. Már ha egyáltalán van valamilyen fogalma arról, hogy - a turistaparadicsomok kerítésén túl - milyen körülmények között éltek, élnek kortársaink Egyiptomban, Tunéziában, Líbiáról nem is beszélve. Természetes és helyes is, hogy próbálunk a magunk szabadság- és demokráciafogalmából kiindulni, de az elmúlt évek nyugati akcióinak sorsa a nem mindig oly mesés Keleten nem arra utal, hogy az általunk elképzelt ideál és az ottani valóság rövid távon közös nevezőre hozható. Az iszlám világon végigsöprő forradalom kiváltói között gyakorta emlegetik az internethasználat elterjedését, melynek némi hasonlósága a majd' 500 évvel ezelőtti, a Gutenberg-féle könyvnyomtatás, s általa a reformáció terjedésével valóban tagadhatatlan. Persze ettől mi, európaiak nem biztos, hogy könnyen megérthetjük annak tartalmát, ami az elektronikus eszközök útján terjed.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2011. április 06. 07:34
Nekem mintha úgy tűnne a Ptolemaioszokhoz tartozott.Az újbirodalomban.Tehát nem volt egyiptomi. Kadhafi meg egy öntelt, agresszív, hólyag. Nem tudni viszont, hogy ezek a népek képesek-e önrendelkezésre egy demokráciában.Lehet, hogy csak a botot szeretik.
gross
2011. április 05. 13:56
Arról nem is beszélve, hogy Kleopátra leginkább görög volt; az arabokhoz nyilván semmi köze sincs - a lakhelyén kívül.
drieno
2011. április 05. 13:48
Már elnézést, de az a film inkább volt egy szerelmi történet, mint bármilyen, Egyiptommal kapcsolatos tudás forrása. Ha valaki mégis annak alapján képzelte el Egyiptomot, ráadásul azt a tudását a mai viszonyok leírására is alkalmasnak vélte, véli, az elég kínos. Aki meg a mai magyar demokráciatapasztalatait hozza párhuzamba azzal, ami keleten történik, lehet, nem is téved akkorát - láthatóan itt is van egy réteg, amelyik bármit megtehet, azzal a kis különbséggel, hogy itt tökmindegy, a politikai hatalmat ki birtokolja, ők akkor is felül maradnak. Az apró klán, a volt kisz vezetők, mszmp vezetők , cégbirodalmuk , a velük szimbiózisban élő külföldi "tanácsadó" cégek gyakorlatilag azt csinálnak, amit csak akarnak. Az arab diktátorok gyenge kezdők ehhez képest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!