Konzervatív nyugdíjpolitikát!

2010. november 22. 09:31

A magyar kormányzat elszalasztott egy egyedi lehetőséget a magyar nyugdíjrendszer stratégiai átalakítására.

2010. november 22. 09:31

„Ismét a rövid távú gondolkodás és az akut költségvetési nyomás kerekedett felül. Úgy megyünk keresztül a nyugdíjpénztárak átalakításán, hogy a stratégiai célok egyáltalán nem láthatóak. (Milyen nyugdíjrendszert szeretnénk? Intergenerációs kérdések, a foglalkoztatás, a népesedés kérdése még csak meg sem jelennek a kérdésfelvetésben.) Sőt, még az operatív megoldások is teljesen átláthatatlanok. (Milyen feltételekkel lehet átlépni a magánpillérből az államiba? Mi történik a következő 14 hónap befizetéseivel?) Lehet, hogy kezeltünk egy akut finanszírozási válsághelyzetet. De vegyük észre: 1980 óta ez történik. Az egyik dolog, amiben jó a magyar közpolitika, az akut válságkezelés. A másik az akut válsághelyzet előidézése. A stratégiai szempontok teljes mellőzése ugyanis néhány éves távlatban garantálja a válságot.

A magyar kormányzat elszalasztott egy egyedi lehetőséget a magyar nyugdíjrendszer stratégiai átalakítására. Ez egyben lehetőség lett volna a hosszú távon fenntartható gazdasági növekedés megalapozására is. Ez a lehetőség teljes egészében már nem fog visszajönni, a hitelesség egy része egészen biztos elveszett. Minden újabb kormányzati elképzelés gyanakvással fog találkozni – itthon és külföldön is. Persze a külföldi rosszindulat sokszor alaptalan. De a támadásokhoz a legkomolyabb muníciót maga a magyar kormány szolgáltatja.

Még van lehetőség változtatni. De ez a lehetőség napról napra szűkül. A magyar kormány számára a következő a kérdés: egy akar lenni a sok válságkezelő, egy helyben toporgó, az ország regionális lecsúszásában asszisztáló kormányok között? Ha igen, akkor semmit sem kell tenni, efelé a lehető legjobb úton van.

Ha többet és jobbat akar, ha az ország sorskérdéseire választ akar adni, akkor változtania kell. Nem kell mindent máshogy csinálni, a magyar kormány tett helyes és előremutató lépéseket. Jó példa a személyi jövedelemadó átalakítása. Ahol megjelenik a munka elismerése, csökken az adóteher és a legfontosabb társadalompolitikai célok is helyesen megjelennek (így az egy kulcs alkalmazása és kiemelten a gyermekek utáni adókedvezmény).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2010. november 22. 11:56
Rettegtetek volna 8 évig az elmebeteg ámokfutása idején! Most csak jobb lehet annál, ha a Fidesz a legrosszabb formáját hozza is!
==T==
2010. november 22. 10:27
Erről(is) írok már egy ideje, de a sok hülye fidesz droidnak tök mindegy mit csinálnak, lelkesen tapsolnak hozzá.
drieno
2010. november 22. 10:10
amit a szerző a magánnyugdíjpénztárak működéséről és az előző kormányok ténykedéséről írt, az rendben volt de nem igazán világos a szerző elképzelése, pár (egyébként nem rossz) konkrét ötlet nem jelent gyökeres változást - a gonddal, hogy egyre kevesebb ember járulékaiból kell kifizetni egyre több ember nyugdíját, szinte alig foglalkozik, viszont kárhoztatja a kormányt mindenféle ésszerű lépések megtételének hiányáért, és emiatt sötét jövőt fest elénk - csakhogy a jövő a demográfiai és foglalkoztatási helyzet miatt sötét... arról nem is beszélve, hogy a kormánynak alapvetően esze ágában nem volt a magánynyugdíj rendszerhez hozzányúlni, csakhogy az eu nem engedte beszámítani az oda történt átutalásokat a nyugdíjrendszer bevételeihez - ezért átláthatatlanok még az operatív intézkedések is, ha volt is elképzelésük a nyugdíjrendszer valamiféle átalakításáról, a helyzet a kényszerű lépések miatt alapvetően megváltozott, így mindent elölről kell kezdeni...
Vendéen
2010. november 22. 09:41
Szerintem olvasd el az egészet a Konzin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!