Elképesztő magánnyugdíjpénztárak

2010. október 25. 08:14

Azt azért tisztázzuk, hogy a magánnyugdíjpénztárak bűnben, de a legnagyobb jóhiszeműségünket elővéve is legalább hülyeségben fogantattak.

2010. október 25. 08:14

„Győzzön a jobbik, azaz: hulljon a férgese, harsant a szoclib jelszó, hogy majd a szabad verseny elvének nagyobb dicsőségére mindjárt az egyik versenyző, az állami, a köz, azaz a mi nyugdíjrendszerünk lábát súlyos béklyókkal illessék. Mert azon túl, hogy a legteljesebb homály fedi a kérdésre adandó a választ, hogy az átmenet (harminc-negyven esztendő?), mai áron számolva, jelenleg éppen évi harmincmilliárdos, momentán adóinkból pótolt hiányát ki, mikor és ugyan mely javakból fogja pótolni, van azért itt más is.

Mondják, az állam rossz tulajdonosa közpénzeinknek. Nos, a nagyvilágra is kitekintve, bizton állíthatjuk, hogy ennél csak egy, de sokkalta rosszabb verzió létezik, mégpedig amikor magánkezek közvetlen felügyeletébe kerülhetnek a közjavak. Különösen, ha mindez a miénkhez hasonló, elképesztő módon történik.”

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfelejtette
2010. október 25. 17:58
A kötelező mnyp rendszer ilyetén bevezetésének (nem plusz járulékból, hanem a járulékfizetések egy részének eltérítésével finanszírozva) ki nem mondott szándéka az volt, hogy az állami kassza kiadásait lefaragják, kiszórnak belőle sok embert. Hibás elv volt, gyakorlatilag politikailag vállalhatatlan kötelességet raktak a következő kormányok nyakára. A 2002-es nyugdíjámokfutás után már az is nagy eredmény, hogy erre a 4 évre csupán a reálértéken tartás ígéretével nyert egy politikai párt.
Dr. No
2010. október 25. 17:43
Lehet, hogy a magánnyugdíjpénztárak bűnben fogantak, Michnai Attila viszont a cikke alapján egy buta jobbágy, akit ideje lenne, hogy a gazdája deresre húzasson a pimaszság miatt, amivel művelt emberek dolgába próbál beledödögni.
felfújta a szél
2010. október 25. 12:32
A magánnyugdíj pénztár ha jól értem arról szól, ami minden befektető legszebb álma: állami közreműködéssel és állami garanciával gyűjteni mások pénzét és halmozni a profitot. Ugyanez ment például a közművek privatizálásában, a PPP konstrukcióban (Pénzt Pénzt Pénzt a kezembe) vagy az energiaszektorban. Ha párhuzamot keresek, nekem a jobbágyok hűbéri adományozása jut eszembe a középkor idején
soelmo
2010. október 25. 11:30
Ez a nyugdíjrendszer egy szocialista örökség. Nem tudom, mit lehet vele kezdeni. A magánnyugdíjpénztárak ugyancsak szocialista találmány. Ezekről jobban lehet tudni, hogy a befizetések eltüntetése a cél....Nemrég még biztosító-társaságok akarták lenyúlni, most átmenetileg a hiánycél tartása miatt nem fizetik be...Szerintem az egész nyugdíjrendszer katasztrofális...Teljesen fölösleges állami (közpénzi) garanciákat vállalni pl. a minimálbérre bejelentett jómódúak nyugdíjemelésére. Fölösleges volt a magas jövedelműeket nyugdíjjárulék-fizetésre kötelezni. A régebbi korokban csak a kisfizetésű állami alkalmazottakat próbálták ilymódon segíteni, akinek magánvagyona volt, vagy jól menő foglalkozása, vállakozása, nem volt része soha a nyugdíjrendszernek. A parasztság is a földje fejében kapott ellátást az örökösöktől.... A rokkantnyugdíjakat már nem említem, az egy nagy össznépi üzérkedés volt....felül kellene vizsgálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!