„Ilyen meccsélményben sohasem volt részem!” – a magyar labdarúgó is ünnepelhetett a Bundesliga bajnokavatóján

2024. április 17. 19:07

Szinte leírhatatlan volt – meséli a bajnokavatóról Szép Márton, a Bundesliga-győztes Bayer Leverkusen U17-es csapatának labdarúgója.

2024. április 17. 19:07
Szép Márton, a német Bayer Leverkusen U17-es csapatának labdarúgója

Nyitókép: Szép Márton Instagram

 

Történelmet írt idén a Bayer Leverkusen, amelyet ezentúl senki nem csúfolhat „luserkusennek”, a 120 éves klub klub ugyanis Xabi Alonso vezetésével megszerezte története első élvonalbeli bajnoki címét! Mindezt ráadásul úgy, hogy a klub nem csak az idei szezon 29 mérkőzésén maradt veretlen, hanem már 43 mérkőzésesre növelte veretlenségi sorozatát, beállítva ezzel a Juventus eddig megdönthetetlennek tűnő európai rekordját. 

Talán kevesen tudják, de a Leverkusen történelmi bajnoki címét egy magyar labdarúgó, a klub U17-es csapatának tagja, Szép Márton is a helyszínen ünnepelhette. 

 Az ifjú labdarúgó tavaly nyáron igazolt Székesfehérvárról a leverkuseni egyesülethez, amelynél korábban többször is eltöltött egy-egy hetet. Szép Márton két-három mérkőzést követően stabil kezdővé vált a gyógyszergyáriak U17-es együttesében. 

A 16 éves magyar támadó már több alkalommal is együtt edzhetett a Bayer Leverkusen felnőtt csapatával, és a baszk vezetőedző, Xabi Alonso személyesen is megdicsérte teljesítményéért.

Szép Márton most a Nemzeti Sportnak mesélt arról, milyen élmény volt a döntő mérkőzés (a Bayer Leverkusen a Werder Bremen ellen nyert 5-0-ra a Bundesliga 29. fordulójában)  a bajnokavatási ünnepség (a mérkőzésnek a pályára rohanó szurkolók vetettek véget). 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 „Természetesen a BayArenában láttam a meccset. Astadiontól húsz percre lakom, de biztos, ami biztos, négy órával a kezdő sípszó előtt elindultam. Már akkor fiesztahangulat uralkodott a városban, mindenki a klub színeibe öltözött, a házak és a kocsik ablakából lógtak a Leverkusen-zászlók. A létesítményhez érve csak fokozódott a hangulat, és 

szinte leírhatatlan, a mérkőzés idején micsoda légkör járta át az arénát – ilyen meccsélményben sohasem volt részem! 

A szurkolók egy másodpercre sem vettek vissza a tempóból, elképesztően szóltak a rigmusok és a csapat is megadta a módját az ünneplésnek – már a harmadik gól után berohantak a fanatikusok a pályára, aztán a negyediknél és az ötödiknél is. Vicces volt, amikor Florian Wirtz mérkőzést lezáró harmadik góljánál az egyik biztonsági őr már nem a pályára rohanókkal volt elfoglalva, hanem a csatárhoz szaladt, hogy a nyakába ugorjon. 

A lelátó egyik fentebbi részéről néztük a csapattársaimmal a mérkőzést, és amikor betódult a tömeg a pályára, mi is csatlakoztunk, szaladtunk le a lépcsőkön, meg sem álltunk a gyepig. 

Amikor odaértünk, egy millimétert sem tudtunk megtenni, akkora volt a tumultus, mint egy arénakoncerten a sűrűjében. Az ultrák görögtüzeket gyújtottak, füstöltek, óriási hangulatot teremtettek, és örömteli, hogy az ünneplés minden gond nélkül lement. Felállt a szőr a hátamon, ahogy a játékosok együtt daloltak a szurkolókkal, és Xabi Alonso vezetőedző beszéde is emlékezetes marad. Tizenegy körül ért véget a stadionban a buli, fergeteges volt a részesének lenni.” – számolt be élményeiről az ifjú labdarúgó. 

Szép Márton elmondta azt is, hogy amióta Leverkusen ben él, nagyszerűen teljesít a csapat, és bár korábban nem volt jellemző, hogy megtelt volna a BayArena,  ebben az idényben szinte végig telt házzal üzemelt, ugyanis a helyiek körében szinte kihagyhatatlan programot jelent a meccs­re járás. Hozzátette, szép eredmény lenne, ha veretlenül lenne bajnok az együttes, és 

úgy látja, a Német Kupát és az Európa-ligát is megnyerhetik.

 

„Egyértelműen azt éreztem, hogy nagybetűs csapat, szoros a kapcsolat a játékosok között, akik Xabi Alonsóval is remek viszonyban vannak – a vezetőedző szándékosan közel engedi magához a futballistákat, mintha haverok lennének. Vannak nagy nevek a Leverkusenben, de világsztárok nincsenek” – fogalmaz a felnőtt csapatra vonatkozó kérdésre válaszolva. 

Szép Márton felidézte azt is, mit mondott neki Xabi Alonso, amikor egy edzésen beállt játszani, és nemes egyszerűséggel felrúgta a magyar játékost egy elkésett becsúszással. 

„Amikor Xabi Alonso buktatott, csak néztem, de az edzés után összenéztünk és nevettünk az eseten. Odalépett hozzám, és ha már felrúgott, érdeklődött felőlem, megkérdezte, honnan jöttem, közvetlen volt és megdicsért, hogy jól dolgoztam”.

A jövőbeni lehetőségeiről azt mondja, bár világéletében centert játszott, de a spanyol edző bal oldali szélsőként látja a helyét, és azt várja tőle, hogy visszalépjen a labdáért, vagy az üres területekre bemozogva vegye fel azt. 

„Tetszik ez a szerep és feladatkör, és különben is, ha a Leverkusennél úgy gondolják, ezen a poszton teljesedhetek ki, elhiszem. Szeretném felépíteni magamat az utánpótlásfutballban, és bízom benne, hogy fiatalként is minél többet készülhetek a felnőttekkel. A következő idényben az U19-es korosztályhoz tartozom, nagyszerű lehetőséget jelent, hogy az Ifjúsági Ligában léphetek pályára. 

Egyértelműen az a célom, hogy idővel az első csapathoz tartozzak,

 nagy hatást gyakorol rám, hogy a Bundesliga-győztes akadémiáján nevelkedhetek, de nyilvánvalóan óriási feladat a felnőttek közé kerülni.” – fogalmazott. 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!