Magyar éremesélyek és világcsúcsra készülő világsztárok – ma kezdődik az atlétikai világbajnokság Budapesten!

2023. augusztus 19. 07:09

2023. augusztus 19. 07:09
Lesti Diana a női távolugrás döntőjében 128. Atlétika Magyar Bajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. július 8-án.

Augusztus 19-én, egy nappal az államalapítás ünnepe előtt megkezdődik 2023 legnagyobb sporteseménye, a budapesti atlétikai világbajnokság, amelyre a világ 200 országából több mint 2000 sportoló érkezik, hogy az újonnan felépült világszínvonalú versenyhelyszínen, a Nemzeti Atlétikai Központban megméresse magát a sportok királynőjének valamelyik versenyszámában. 

A 2023-as atlétikai világbajnokságon Magyarországot 63 sportoló képviseli, közülük 32-en saját jogon vesznek részt, 31 atléta pedig a rendező ország versenyzőjeként szabadkártyával indulhat a vb-n. A magyar atlétikai csapatban a szurkolók nagy örömére több olyan sportoló is szerepel, akinek van esélye az éremszerzésre. A legnagyobb várakozás Kozák Luca, Márton Anita, Halász Bence és Molnár Attila versenyzését övezi, hiszen jelenleg ők azok, akik papíron legközelebb állnak a döntőbe jutáshoz saját versenyszámukban. 

Halász Bence kalapácsvető, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság egyik éremesélyes versenyzője
Halász Bence kalapácsvető, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság egyik éremesélyes versenyzője
Forrás:  MTI/EPA/Martin Divisek

Világsztárok sora látogat a Budapesti atlétikai vb-re, de lesz pár hiányzó is

A budapesti atlétikai vb természetesen a világ legnagyobb sztársportolóit is felvonultatja majd, itt lesz például a világ legsikeresebb női sprintere, a jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce, aki 36 évesen is a világranglista 3 helyén áll, valamint a hatszoros világbajnok, olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes venezuelai hármasugró Yulimar Rojas. Az új atlétikai stadion dobókörébe lép a (zsinórban!) öt világbajnoki címet nyert lengyel kalapácsvető Pawel Fajdek, akit Halász Bencének túl kell szárnyalnia, ha aranyérmet akar nyerni. 

A vitrinéből még hiányzó világbajnoki címért jön Budapestre a 100 méteres síkfutásban induló olimpiai- és Európa-bajnok olasz sprinter Marcell Jacobs, akit a két amerikai sztársportoló Fred Kerley és Noah Lyles próbál majd megelőzni, és természetesen Budapestre látogat a rúdugrás új legendája, a Szergej Bubka több mint két és fél évtizedes rekordját megdöntő Armand Duplantis is. 

De nem csak a ma, hanem a tegnap sztárjai közül is megjelennek majd az eseményen. A BBC kommentátorállásában például ott ül majd

a védjegyévé vált aranycipőben 4 olimpiai- és 8 világbajnoki címet nyert legendás amerikai rövidtávfutó Michael Johnson. 

Természetesen jelen lesz a Nemzetközi Atlétikai Szövetség csütörtöki, budapesti kongresszusán újraválasztott elnöke, Lord Sebastian Coe, aki középtávfutóként kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres ezüstérmes, de Európa- és világbajnokságot is nyert. 

Lesznek azért hiányzók is, hiszen sajnos több sportolót nem kerültek el idén a sérülések. Térdproblémái miatt lemondani kényszerült a világbajnokságot például Jake Wightman, akinek édesapja viszont kommentátorként részt vesz majd a vb-n, szintén sérülés miatt marad távol a vb-től a német távolugró Malaika Mihambo, és az óriási esélyes amerikai  sprinter és 400 gátas  szupersztár, Sydney McLaughlin-Levrone. Az u20-as világcsúcstartó 100 és 200-as specialista, a suriname-i sprinter, Issamade Asinga  versenyzési jogát pozitív doppingtesztje miatt függesztették fel a közelmúltban, így várhatóan ő sem lesz ott a vb-n. 

Milyen esélyei vannak a magyar sportolóknak budapesti atlétikai világbajnokságon?

A Magyar Atlétikai Szövetség szerint minden magyar sportoló eredménye siker, aki jelenlegi világranglista-helyezésénél (sportolóink aktuális helyezéseit itt lehet megtekinteni) jobb helyezést ér el. A magyar küldöttségből négy sportolónak van jó esélye kiemelkedő szereplésre. 

A legnagyobb esélyes egyértelműen Halász Bence, aki jelenleg 4. a világranglistán, de eredményei alapján a világbajnoki cím is benne lehet. 

A DOBÓ SE versenyzője úgy érzi a szurkolók érmet várnak tőle, és egyetért velük –  ő is győzelmet vár magától. 

Itt megnézheti amint Halász Bence elmeséli miért kell lábbal dobni a kalapácsot!

Az M4 sport cikke szerint a magyar sportolónak idén még nem sikerült 80 méter felett dobni versenyen, de a párizsi olimpia kvalifikációs szintjét teljesítette, és mivel az utóbbi időszakban nem volt sérül, sok és jó minőségű edzést tud maga mögött, így edzéseken egyéni csúcsa körüli eredményeket ért el. Éremre ugyan kevés az esélyük, de a két magyar vb-újonc kalapácsvető, Varga Donát és Rába Dániel a döntőbe juthat a vb-n. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szintén jól szerepelhet gátfutónk, Kozák Luca, aki az idei országos bajnokságon 12.72 másodperces eredménnyel nyert, ezzel az 12.77-es olimpiai szintidőt is teljesítve, de az éremszerzésre az ellenfeleket elnézve viszonylag kicsi az esélye. Nem lesz könnyű dolga Márton Anitának sem, aki 34 évesen a mezőny egyik legidősebb sportolójaként fog versenyezni. Az olimpiai bronzérmes, fedettpályás világbajnok, világbajnoki ezüstérmes békéscsabai sportoló fogadást kötött edzőjével, hogy 

amennyiben érmet szerez az atlétikai világbajnokságon, akkor nem vonul vissza, hanem elindul a párizsi olimpián. 

Nagy várakozás övezi a 400 méteres síkfutásban induló Molnár Attila szereplését, ami nem véletlen, hiszen a Ferencváros sportolója egy májusi versenyen szenzációs, 44.98 másodperces országos csúcsot futott, amellyel kvalifikálta magát az olimpiára, majd ugyanezt a szintet a Gyulai István Memorialon még egyszer teljesítette. Molnár a 4x400-as váltónak is tagja, amely egy országos csúccsal akár még döntőbe is kerülhet! 

Az atlétikai világbajnokság menetrendjét itt érheti el, jegyeket pedig itt lehet vásárolni.

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2023. augusztus 20. 12:41
"A Magyar Atlétikai Szövetség szerint minden magyar sportoló eredménye siker, aki jelenlegi világranglista-helyezésénél jobb helyezést ér el." Na, ez (így megfogalmazva) OSTOBASÁG Gyulaiék részéről. Azért ostobaság, mert ezen az általunk rendezett vébén olyan magyar sportolók is elindulhatnak, akiknek világranglista-helyezése ROSSZABB, mint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által, az egyes atlétikai számokra meghatározott indulói létszám. Így aztán van 15 (tizenöt) olyan versenyszám, ahol - a MASZ szerint - a magyar sportoló eredménye már akkor is "siker", ha a számában tökutolsó lesz. Gyulai, Gyulai, máskor gondolkodjátok meg, miket nyilatkoztok... (:-(((
cirmacs
2023. augusztus 19. 18:53
gyönyörű a stadion és roppant aranyos Youhuu
Mekazo
2023. augusztus 19. 15:00
Gyönyörű lett az atlétikai stadion, főleg kivilágítva. Igazán színvonalas! Büszkék lehetünk rá. Hajrá magyarok! PS: Nagy kár, hogy az iskoláink ahol a gyermekeink tanulnak nem ilyen színvonalasak és szépek. Ez is lehetne egy következő Cél! Hajrá magyarok!
nempolitizalok-0
2023. augusztus 19. 13:08
Egy libsi vezetés már akkor elbukik, amikor ellopják a fejlesztési pénzeket és stadion helyett húznak valamelyik főúton egy vonalat bringasáv címén. Ha kivonjuk mindazt Bp-ről amit az állítólag tolvaj Orbánék intéztek, marad egy Kádár rendszerből ittmaradt szürke, jellegtelen főváros egy csomó európázó komanccsal. Orbánéknak volt szeme meglátni a gyöngyöt, a lehetőséget a lepukkant fővárosban. Egyébként kerületekre is igaz, a hosszú ideje ballibsi XIV, és a hosszú ideje fideszes XVI ker. között kb. akkora a minőségi különbség (utak, játszóterek) mint Ausztria és Bogota szegénynegyede között, persze a XVI. javára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!