Novak Djokovic végleg minden idők legnagyobb teniszezője lett az idei Roland Garroson

2023. június 13. 21:41

Novak Djokovic nyerte az idei Roland Garrost. Ezzel az első férfi teniszező, aki 23-szor nyert Grand Slam címet, és aki minden Grand Slam tornát legalább háromszor megnyerte. Nincs kérdés: ő minden idők legnagyobbja.

2023. június 13. 21:41
null
Balázs Boldizsár

Novak Djokovic tőle sosem látott rossz formában vágott neki az idei Roland Garrosnak. Három salakos tornán mindössze öt meccset nyert. Legjobban talán a Monte Carloban bemutatott új ütőtörési világcsúcs összegzi a tavaszát, amit a lényegretörő vehemencia műfajában állított fel.

A Roland Garros első köreit, mint más Grand Slameken már sokszor, a formába kerülésre használta. Éppen ezért Fucsovics Marcinak egy komoly ráijesztésre is lehetősége lett volna a második fordulóban. Egy hatalmas első szett végén a tiebrékben a torna egyik legszebb pontját játszva még előnybe is kerülhetett volna Marci.

De mivel nem sikerült, a másik két játszmát már besöpörte a szerb, és egyre magabisztosabban menetelt tovább.

Negyeddöntőbe jutásával elképesztő dolgot vitt véghez: elvett egy rekordot Rafael Nadaltól a Roland Garroson. A szerb tizenhatodszor jutott el a legjobb nyolcig Párizsban, míg a tizennégyszeres bajnok Nadal eggyel kevesebbszer. (Tavaly pont itt találkoztak egy bődületes meccsen, ami lehet, hogy az utolsó találkozójuk volt.)

Idén ilyen frenetikus meccse nem volt. Egyrészt, mert – mint Fucsovics ellen is – minden tiebréket megnyert, így nem tudott kiélesedni egyik meccs sem. Felfoghatatlan adat, hogy

a tornán lejátszott hat tiebrékben összesen nulla hibát ütött.

Ötvenöt labdamenet. Körülbelül százötven ütés. Nappal szemben, széllel hátban, este, nedves salakon vagy szárazon. Nulla hiba.

A másik ok, hogy nem volt frenetikus meccse: az aurája. A torna meccsének az elődöntőnek kellett volna lennie. A 20 éves Carlos Alcaraz, aki ugyan kikapott Marozsán Fábiántól, de világelsőként, szinte hibátlan salakos évvel a torna esélyese volt. Vele szemben Djokovic, a múlt, akin a jövő emberének egyszer át kell tudnia lépni.

Az első két szett valóban csodás teniszt is hozott, és osztozott rajta az idei évben a világelsőséget kézről-kézre adó két játékos. Azonban a harmadik szettben Alcaraznak előbb a keze, majd az egész teste görcsölni kezdett. Pontos diagnózis még nincs, de a szakértők szerint egész egyszerűen a stressz miatt.

Hogy milyen stresszt jelenthet Novak Djokovic ellen játszani, azt tavalyelőtt láthatta a világ talán leginkább, amikor üres stadionban tökéletesen átjött, milyen lehet vele egy pályán állni.

A görcsölő Alcaraznak semmi esélye nem volt Djokovic ellen, és a tavalyi döntő után ismét a végéig jutó Casper Ruudnek is csak annyi dicsfény jutott, hogy szorossá tudta tenni az idei döntőnek a szettjeit. Megnyerni viszont egyiket sem tudta a háromból.

Így Novak Djokovic 23 címével immár egyedül vezeti a Grand Slam-versenyt, és

mivel Federer tényszerűen, Nadal pedig minden emberi számítás szerint kiszállt, csak magával versenyez.

De amíg így fogja fel, megállíthatatlan marad. Minden idők egyik legnagyobb versenyzője ő.

Nyitókép: a bombázott Szerbiából a világ közepéig és a tetejére.
Fotó: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency via AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fekete Ló
2023. június 14. 11:49
S úgy lett első, hogy nem oltatta be magát. Most már én is bánom, hogy megtettem, miután sorra betegednek le a 3-4x beoltott ismerőseim COVIDDAL!
lacika88
2023. június 14. 07:35
Ez egy szánalmas kis konteós féreg
lynx
2023. június 14. 02:00
A kokszos Alcaraz azért volt csak világelső, mert tavaly Djokovics nem indulhatott az ausztrál meg a us openen sem. Nadalt meg hagyjuk, amikor padlón volt letett maga elé két úveget és csak azt leste, .melyikből mennyit ivott le, nehogy túltolja a kokszot, nyert, csak a szer elvitte. Novák már régóta a világ legjobbja. Amikor 21-ben 0-2 ről a negyeddöntőben itt salakon verte meg 3-2 re Nadalt, akkor lett ő a legnagyobb. Így még soha senki nem játszott.
Ekeke
2023. június 13. 23:17
"Novak Djokovic végleg minden idők legnagyobb teniszezője lett az idei Roland Garroson" Végleg? Ez mekkora szamarsag? Egyelőre vezeti 23 Grand Slam torna győzelemmel az örökranglistát. Aztán valamikor abbahagyja a teniszt,az utódok pedig majd megkísérlik megdönteni a csúcsát. És előbb-utóbb valamelyiknek sikerül is. De még a 22-es Nadalt sem írnám le végleg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!